Hvitløksbuffet og asiatisk hos 25-årsjubilant

Hvitløksprinsesse og byens beste hvitløksskreller blir ikke kåret i år. I sitt 25. år er Hvitløksuken på Sting en ren matfestival.

Publisert: Publisert:

Stings kjøkkensjef Morten Birkeland og gjestekokk Alyssa Han fra Thai Cuisine Restaurant skal samarbeide på kjøkkenet under årets jubileumsutgave av Hvitløksuken på Sting. Innehaver Terje Vallestad inviterer nesten alltid inn en gjestekokk, og i år er det første gang det satses på asiatisk mat. Foto: Lars Idar Waage

  • Elisabeth Bie
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Da Terje Vallestad og Sting arrangerte den første hvitløksuken i 1987, ble det omtrent ikke spist hvitløk i Norge. Dagsrevyen hadde et flere minutter langt innslag, og hovedstadspressen hadde store oppslag på den snodige festivalen, som påsto den var verdens første som hyllet hvitløken. (Det viste seg senere at den lille byen Gilroy i USA var 15 år tidligere ute, men Europas første var den definitivt).

— Jeg har aldri noensinne opplevd å bli hetset så mye som da jeg startet hvitløksuken. Den erotiske uken, som så dagens lys på Sting året før, var på langt nær så kontroversiell. Etter utallige hattelefoner måtte jeg få hemmelig telefonnummer, minnes Terje Vallestad.

Beskyldningene som haglet gikk på at han leflet med innvandrere og ønsket dem velkommen ved å adoptere matvanene deres.

— Etter de to første årene har jeg ikke hørt noe. Nå er jo også hvitløk dagligdags i Norge.

Eksperimentelt kjøkken

Uken har hatt både hvitløksiskrem og hvitløksøl på menyen. Blant annet.

— Hensikten er jo at det er lov å være eksperimentelle. Overraskende ofte var eksperimentene vellykkede også.

Etter åtte år ville Vallestad legge ned festivalen. Men da var protestene var store. Hvitløksuken var blitt noe folk gledet seg til.

— Folk likte hvitløk, men var redde for lukten. Under Hvitløksuken kunne de ta den helt ut og stinke med god unnskyldning!

I dag har Sting hvitløk i alle rettene året rundt.

— Men fortsatt hender det at folk ber om å få maten uten hvitløk, og igjen er det lukten som er årsaken. Enten de skal ut på byen for å sjekke eller at de skal tilbake på jobb etter lunsj, sier Vallestad.

Storhetstiden var på 90-tallet, der den årlige hvitløksskrellekonkurransen og kåringen av hvitløksprinsesse i løpet av uken var store utelivsbegivenheter. Hvitløksprinsessekåringen var en orgie av kreativ drag, og hvitløksskrellekonkurransen en kamp nesten på liv og død mellom byens mest profilerte kokker og utelivspersonligheter.

— Kokker som Stig Juelsen, Craig Whitson og Inge Anda la sin ære i å ankomme konkurransen på mest mulig spektakulært vis. Jeg husker best da Stig Juelsen ankom som Dracula i en kiste, med tørris for den rette effekten da lokket ble åpnet. Craig hadde en gang med seg motorsag til skrellingen, minnes Vallestad.

Hvitløk i alt

Men kokkene ble familiefolk, og det viste seg å være vanskelig å mobilisere den nye generasjonen med unge kokker i byen.

— Jeg ga opp begge deler for et par år siden. Det var en annen tid i Stavangers uteliv på 80- og 90-tallet.

Så nå er det bare maten som gjelder på Hvitløksuken. Nytt i år er hvitløksbuffeten, som skal serveres utendørs på den nye terrassen om været tillater det. Buffeten er det eneste på årets meny som ikke er asiatisk.

Ideen til en asiatisk hvitløksmeny i år er kjøkkesjef Morten Birkelands, og matkunstneren som har komponert menyen er chef Alyssa Han fra Thai Cuisine i Kirkegata. Thaikjøkken er hennes spesialitet, men hun har også erfaring fra Kina.

Det blir både velkjente og mer eksperimentelle retter fra Sørøst-Asia på menyen. Og masse hvitløk. Også i dessertene.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Vgs-elevene får komme tilbake på skolen onsdag

  2. Fond utbetaler 61 millioner kroner til Stavanger

  3. Arbeids­ulykke ved vindkraft­verk – mann satt fastklemt i bil

  4. Bil truffet av steinmasser - mann til sykehus

  5. Deler av branntomt totalskadd etter Mekjarvik-brann

  6. Dramatisk brann- gassflasker eksploderte og bygning kollapset