Beste barnebøker i 2011 kåret

5000 barneskoleelever i Stavanger har avgitt sin stemme i kåringen av Årets bok 2011.

Publisert: Publisert:

Klasse 1a på Nylund skole deltok i konkurransen Årets bok. F.v. Nina Steinhaug Ådnøy, Hans Laustein Knudsen og Andreas Tjørhom. Alle seks år. Foto: Jarle Aasland

  • Astrid Therese Simonnes
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Tre bøker kom til topps i Årets bok 2011: "Dragejakten" av Bjørn Ousland, "Monstrene i Dunderly" av Endre Lund Eriksen og "Litt av en plan" av Arne Svingen.

De tre vinnerklassene i konkurransen får gavekort på bøker til skolebibliotekene.

— Jeg ble ikke overrasket da jeg så resultatet av vinnerbøkene. Det var som forventet, sier litteraturformidler Eli Gunn Rønning Buvik ved barne- og ungdomsbiblioteket i Stavanger.

Stemte elektronisk

Årets bok er en årlig konkurranse der biblioteket i Stavanger inviterer alle skoleklasser i Stavanger fra første til sjuende klasse til å delta. I gjennomsnitt deltar 300 klasser med til sammen 5000 elever hvert år. Hensikten er å inspirere elevene til leselyst og at de skal oppdage nye barnebøker.

Elevene har skrevet bokmeldinger om bøkene hvor de har argumentert for sine meninger. Les alle anmeldelsene her.

Mens de leste boken hadde alle fått latterkrampe, slik at de bare måtte stoppe opp i lesingen.

Konkurransen er delt inn i tre grupper, med 1.-2.klasse, 3.-4.klasse og 5.-7.klasse. Gjennom elektronisk avstemning har barna funnet sin favorittbok med et utvalg på fire bøker i hver gruppe. Alle disse bøkene kom ut i 2011 og de er skrevet av skandinaviske forfattere.

Fortjent seier

"Dragejakten" av Bjørn Ousland vant overlegent første plass i den yngste gruppen, med hele 419 stemmer. Denne boken er et eventyr om en drage og en bortskjemt prinsesse.

— Det var absolutt fortjent. Jeg er svak for forfattere som tuller og tøyser med eventyr. I forfjor spratt "Bukkene bruse til badeland" av Bjørn Rørvik til topps, så det er nok en trend i tiden, sier Rønning Buvik.

Hun kan også skjønne hvorfor "Monstrene i Dunderly" ble årets bok.

— Barna liker denne boken og det er lett å smelte for karakterene. "Litt av en plan" er også en god bok, for Arne Svingen har et konsept der han tar barna på alvor. Samtidig vet han hvordan han skal få leserne til å le. Svingen beskriver typiske "outsidere" i samfunnet på en humoristisk måte. Selv om det er synd på hovedpersonen, er det veldig morsomt, sier Rønning Buvik.

Hun forteller at denne boken treffer noe i både barn og voksne.

— Jeg fikk tilbakemelding fra en lærer som hadde lest boken høyt i klassen sin. Hun fortalte at mens de leste boken hadde alle fått latterkrampe, slik at de bare måtte stoppe opp i lesingen.

Får bøker i premie

Blant de som har stemt på vinnerbøkene, ble det trukket ut tre vinnere, som får ta med klassen sin på fest og gaveoverrekkelse på biblioteket i Stavanger i løpet av juni. Hovedvinnerne får gavekort på 4000 kroner på Notabene bokhandel (Gardum), der de kan kjøpe bøker til skolebibliotekene sine.

Vinnerklassene ble 1. klasse ved Lassa skole, 4a ved Tjensvoll skole og 6b ved Madlavoll skole. I tillegg til gavekortet får klassene også diplom og en gavekasse med alle de 12 titlene i konkurransen.

— Jeg gleder meg til elevene kommer på vinnerfestene og i tillegg til gaveoverrekkelsene skal vi finne på noe morsomt for barna, sier Rønning Buvik.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  3. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  4. Norge har mest overvekt og fedme i Norden. Disse 25 tingene skal få nordmenn til å spise sunnere.

  5. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

  6. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  1. Litteratur