Fotokunst fra loftet på utstilling

Fotokunstneren Kåre Kivijäri døde i 1991, men for noen år siden ble over 50 av hans bilder funnet på et loft. Disse vises nå offentlig for første gang.

Dette bildet er tatt i Langfjordbotn i Alta i 1966, er et typisk motiv for Kåre Kivijärvi.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Bildene ble funnet på et loft for bare noen få år siden. Senere er de blitt systematisert og gjort klar for ustilling av stiftelsen etter kunstneren. Denne utstillingen er blitt til i samarbeid med stiftelsen, sier daglig leder Brit Christin Anker Paulsen i BGE Contemporary Art Projects.

Kåre Kivijärvi fra Hammerfest (1938–1991) var den første norske fotografen som oppnådde bred anerkjennelse som billedkunstner, og er derfor sentral innen norsk kunstfotografi. I 1971 var han den første fotografen som ble antatt på Høstutstillingen. Han kalte selv stilen sin for «estetisk nyrealisme», og var klart inspirert av grafikk.

Pressefotograf først

I 1956–58 arbeidet han som fotojournalist i Vestfinnmark Arbeiderblad. I 1958–60 studerte han under den tyske fotografen Otto Steinert, som var en av datidens mest ansette lærere i kunstnerisk fotografi. Men Kivijärvi var også inspirert av den franske fotokunstneren Henri Cartier-Bresson.

Aller mest kjent er Kivijärvi for sine dokumentariske fotoserier. Blant annet av læstardianere i indre Billefjord (1962), samt reiser til Nepal, India, Afghanistan og Øst-Grønland, samt fra fiskerliv i Barentshavet.

Forfatter og regissør samtaler

Ustillingen i Stavanger er kuratert av Andrea Gestvang og Fin Serck-Hanssen. De over 50 bildene er tatt i perioden mellom 1964 og 1972. Kivijärvis reise i perioden starter på Grønland, for så å fortsette til Finnmark, Finland, Sovjetunionen, Afghanistan, India og Nepal.

Les også

Vil du på kunstutstilling i høst?

Les også

Utstilling: 50 nyanser i grått

Under åpningen onsdag vil det også finne sted en samtale om mennesket og kunstneren Kåre Kivijärvi mellom forfatter Kristin Aasbø og filmregissør Knut Erik Jensen. Aasbø har skrevet boken «Kåre Kivijärvi fotografier 1956-1991» og Knut Erik Jensen har regissert filmen «Jeg er uten forbilder» om Kåre Kivijärvi.

Publisert: