Reed svarer Haraldseth: - Nuart har økt kunstinteressen i Stavanger

– Geir Haraldseth hadde en mulighet til å formidle tanker om en spennende kunstby. Istedet bruker han anledningen til å snakke ned Nuart. Det er veldig synd, sier Martyn Reed.

Publisert: Publisert:

Martyn Reed Foto: Knut S. Vindfallet

 • Leif Tore Lindø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Aftenbladet omtalte i går en artikkel i det amerikanske kunstmagasinet Art in America». Der skriver Geir Haraldseth, daglig leder ved Rogaland Kunstsenter, blant annet om gatekunst og Nuart.

LES HELE ARTIKKELEN HER

Reed er forundret over ordbruken i artikkelen.

– Han skriver at man blir konfrontert (confronted) av gatekunst. At byen er forsøplet og overstrødd (littered) med gatekunst, og har blitt «tatt over» av umiddelbar og lettvint kunst. Byens «herskende klasse» liker Porscher og har dårlig smak. Det er ikke det Stavanger jeg kjenner.

– Jeg synes også det er noe arrogant og elitistisk over at en kurator fra Oslo skal fortelle folk i Stavanger hva de skal like og ikke like. Jeg synes heller ikke det er riktig å skylde manglende engasjement rundt kunst i Stavanger på Nuart. Haraldseth burde heller pekt på hva som har skjedd rundt Stavanger Kunstmuseum, Kunsthallen, Prosjektrom Normanns, Studio 17 og andre initiativer som har skutt fart de siste årene. Hvorfor er ikke dette nevnt? Og hvis det var nevnt, burde ikke Nuart vært i det samme selskapet siden vi har jobbet for å øke kunstinteressen? spør Reed.

Bygger publikum

– Man kan få inntrykk i Haraldseths artikkel at Nuart ødelegger for kunstinteressen. Vi har tvert om bidratt til å øke interessen for kunst. Nuart har hatt 2400 personer på kunstvandring i byen etter festivalen. 1500 unger fra 14 skoler har vært på workshops, i tillegg til andre barneaktiviteter i festivalens regi. Vi har bygget publikum, men kanskje ikke nøyaktig det publikumet Haraldseth ønsker seg?

Reed sier han ikke forstå motivasjonen bak Haraldseth artikkel.

– Han har, en rekke ganger, uttalt seg positivt om Nuart, sier Reed, og viser blant annet til uttalelser i Aftenbladet.

– «Vi må heller ikke glemme at Stavanger har tre festivaler for utendørs kunst som også er viktige for byen» skrev han 1. mars. Det er noe ganske annet enn det negative synet han nå formidler.

Bommer grovt

I den omtalte artikkelen skriver Haraldseth at Nuart ikke oppfyller sine egne visjoner om å jobbe på tvers av kjønn, etnisitet og klasse.

– Det er alltid rart å bli kritisert for å være en hvit mann av en annen hvit mann, men i år hade vi 16 kunstnere fra 11 land og tre kontinenter. Andelen kvinnelige gatekunstnere er - dessverre - ikke på mer enn drøyt en prosent. Vi pleier å ligge på rundt 20 på festivalen.

Haraldseth skrev også om Reeds galleri, og stilte spørsmål rundt sammenblanding av interesser. Der mener Reed han bommer grovt.

– Verken galleriet eller festivalen betaler ut utbytte. Absolutt alt vi tjener penger på pløyes tilbake til drift og kunstproduksjon.

Omtalen av Reed som «frelsende overløper» kommenterer han slik.

– Jeg tar det med en klype salt. Mitt og Nuarts anliggende har alltid vært å presentere kunst i det offentlige rom og på den måten også gjøre det mindre farlig å besøke kunstinstitusjoner og gallerier.

Misbrukt sjanse

Reed forstår heller ikke hvorfor Haraldseth velger å formidle sitt syn i et amerikansk fine art-magasin.

– Dette er et magasin som leses av kunstetablissementet fra Tel Aviv til New York. Jeg forstår virkelig ikke motivasjonen for å sable ned Nuart og Stavanger på den måten. Her har han muligheten til å presentere byen for et stort, kunstinteressert, utenlandsk publikum. Den bruker han til å diskreditere Nuart. Kanskje det kan bygge Haraldseths karrière i enkelte kretser, eller gi en boost til selvbildet. Men som beskrivelse av Kunst-Stavanger var dette ikke imponerende, sier Reed, som vil ha samarbeid.

– Vi er sterkere sammen. Vi burde samle ressursene, dele nettverk og kunnskap slik at vi kan sørge for flere gode kunstprosjekter i byen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Sandnes Ulf har vist karakterstyrke av en annen verden, kommer igjen gang etter gang etter gang

 2. Nødssituasjon på «Ocean Viking» – mannskapet har forskanset seg

 3. Alex (10) ble lagt i bakken av politiet: Alarmen gikk. Folk ble sendt ut for å lete, til fots og i bil, andre ringte

 4. Se de tre første episodene av den elleville tv-serien

 5. Politiet beslagla bil i Sandnes

 6. Viking-spiller ferdig i klubben: – Det er leit

 1. Nuart
 2. Rogaland Kunstsenter
 3. Kunst