"Jilt" møllerangel på Bryne

To utsolgte kvelder, 115 kilo oppspist farse og et tosifret antall konserter inkludert et bronsealderband med historisk korrekte tekster. Det var "jysla jilt" på Ranglerock i år igjen.

Publisert: Publisert:

Tusmørke var første band på Ranglerock-scenen lørdag. Fløytist Krizla gikk for anledningen ikledd trollmannskappe. Foto: Lars Kristian Aalgaard

  • Ivar Vasstveit
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ranglerocks PR-mann, Bjørn Hagerup Røken, sluker unna en porsjon farse, mens tvillingbror og festivalsjef, Frode Hagerup Jr., følger med. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Farsespising på høyt, internasjonalt nivå i "Fire stjernes farse". Her ved 71 grader nord-deltaker Grete Dahle Thorsen fra Bryne. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Festivalen vant i 2012 Livsgledeprisen. Beviset han godt synlig på veggen. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Tusmørke på scenen under Ranglerock. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Etter avlysningen av Wolf People måtte tusjen finnes fram slik at programmet kunne oppdateres. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Den berømte farsen innpakket i søtt brød. "Brynes kebab", sies det. Foto: v

Tusmørke på scenen under Ranglerock. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Ranglerock. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Hans "Panzer" Egil Løe klarte ikke hevde seg i farsespisekonkurransen. - Jeg har rykte på meg for å være en storspiser, men ellers har jeg ikke forberedt meg. Målet er å samle erfaring til neste år, sa han før konkurransen startet. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Tom Roger Aadland Trio kom direkte fra Vikedal Roots for å synge Bob Dylan på nynorsk. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Fra trollmannskappe til Mari Strøm Larsens høye hæler. Ranglerock er en festival med kontraster. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Tom Roger Aadland Trio synger Dylan på nynorsk. De steppet inn da Wolf People avlyste. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Årets farsekonge, Asle Nærland, knuste den tidligere rekorden og spiste opp sin farse på 40 sekunder. Foto: Lars Kristian Aalgaard

I Bryne Mølle holder Ranglerock hus, midt i sentrum av jærbyen. Foto: Lars Kristian Aalgaard

— Vi skal langt ut i det ytre rom, til et nytt og spennende sted. For av de 60 millioner beboelige planetene det er å velge mellom i Melkeveien, skal vi besøke en av dem, sier bandet Tusmørke fra Ranglerock-scenen i Bryne Mølle, før de går over i en av sine folk-inspirerte proglåter om bronsealderen, romfart og den slags.

Nå tar vi en sang om døden dere!

Klokken er så vidt passert syv og det er dag to i den tolvte utgaven av Ranglerock, rockefestivalen i sentrum av Bryne bare et steinkast unna Felleskjøpet. En lei flybrann på Heathrow sørget for at det som egentlig skulle være kveldens første band, Wolf People, måtte avlyse. Da steppet Tusmørke inn og meldte seg til tjeneste, halvannen time før de egentlig skulle ha spilt. I bandet - bass, fløyte, keyboard og trommer, men ingen gitar. "Vi er da ikke et bluesband".

I Bryne Mølle holder Ranglerock hus, midt i sentrum av jærbyen. Foto: Lars Kristian Aalgaard

— Nå tar vi en sang om døden dere! Dette er forresten en stilledans, så her er det lov å danne par på gulvet, opplyser bandet før historikeren Krizla, Tusmørkes vokalist og fløytist, som en yppersteprest slår ut med de kappekledde armene sine i en dramatisk bevegelse og synger av full hals om de fantastiske fordelene med å bli begravd i en sjakt.

Det foreløpig forsiktige ranglepublikummet lar stilledansen høflig passere, men tramper takten samtidig som latteren sitter løst under taket i festivalens eneste konsertsal.

Bookingen er vannvittig bra

Fantasifull booking

700 mennesker fordelt på to utsolgte kvelder, 115 kilo farse ("Brynes svar på kebab") oppspist og null hærverk. Det er fasit etter to dagers Ranglerock. Skambankt-gitarist, Hans "Panzer" Egil Løe, mener å sitte inne med svaret på suksessen.

— Bookingen er vannvittig bra. Det er ingen safing her i gården, forklarer han, like etter å ha gått på et sviende nederlag i den store farsespisekonkurransen "Fire stjernes farse".

Årets farsekonge, Asle Nærland, knuste den tidligere rekorden og spiste opp sin farse på 40 sekunder. Foto: Lars Kristian Aalgaard

— I tillegg er det en skikkelig trivselsfestival, fortsetter han.

Selv om han tok sine første barnesteg på Klepp, har "Panzer" med årene gjort Bryne-bu av seg. Som seg hør og bør for en salig lokalpatriot, tar gitaristen derfor et ordentlig magedrag og flesker til med påstanden: "Ranglerock er distriktets beste festival".

Møte med Peter Beardsley

Mens "Panzers" påstand kan diskuteres opp, ned og i mente av distriktets musikkentusiaster, er det ikke tvil om at atmosfære er en nøkkelingrediens for Ranglerock. Tar du turen innom herretoalettet du blir møtt av Peter Beardsley, Tony Adams og resten av Englands tropp til EM i '88 hengende på veggen. I mellomtiden sitter ranglerne i 60-tallsmøbler fra Fretex og tygger salt farse med søtt brød i hovedoppholdsrommet, "drøsesonen", og i konsertsalen, "lyttesonen", er det høyt nok under takbjelkene til at samtlige band blir entusiastisk tatt i mot, med eller uten trollmannskappe. For det skal være trivelig og lunt på Ranglerock, noe festivalen til og med ble gitt SR-Banks Livsgledepris for i fjor.

Vi er tross alt den eneste festivalen som kan dokumentere trivsel

— Vi vet at mange legger opp feriene sine slik at de kommer hjem til Bryne når Ranglerock foregår. Det tror jeg er fordi atmosfæren her er helt spesiell. Vi er tross alt den eneste festivalen som kan dokumentere trivsel, sier festivalsjef Frode Hagerup Røken, mens en hårete hund av ukjent rase labber forbi bardisken ("Jeg plukket den opp i Ungarn en gang", opplyser eieren).

Ranglerocks PR-mann, Bjørn Hagerup Røken, sluker unna en porsjon farse, mens tvillingbror og festivalsjef, Frode Hagerup Jr., følger med. Foto: Lars Kristian Aalgaard

Kakleklubb avd. Bryne

Det at folk møtes en gang i året, på festivalen, er likevel også blitt en liten nøtt å knekke for rangleledelsen. For sees en sjelden er det mye å kakle om, når en først møtes. Og da er det ikke er så farlig hvor drøsen tas, noe som ble spesielt tydelig da Tom Roger Aadland Trios Bob Dylan-viser på nynorsk nesten ble overdøvet av kaklingen blant publikum.

— Det er derfor vi har hengt opp skiltene med "drøsesone", og "lyttesone", sier Hagerup Røken.

— Det har fungert sånn tålig.

Kjenner farsen i foten

Men tilbake til begynnelsen og Tusmørke. Selv om bandene festivalen hanker inn ifølge bookingsjefen er "en hyllest til det sære", består ikke publikum utelukkende av 50-åringer med langt skjegg av den grunn. Heller tvert imot. "Hele Bryne" er representert.

Tom Roger Aadland Trio kom direkte fra Vikedal Roots for å synge Bob Dylan på nynorsk. Foto: Lars Kristian Aalgaard

— Vi kom fordi vi er lokale og synes vi Ranglerock er et godt tiltak, sier Mari Strøm Larsen som selv har jobbet som frivillig farsesteker før festivalen.

— Denne konserten var egentlig ganske bra. Det var i hvert fall interessant, fortsetter venninnen Linn Tjemsland, som slettes ikke har vært med å steke farse. Hun er vegetarianer.

— En farsemotstander på Ranglerock?

— Ja. Jeg kjenner det i "litlatånå", men jeg er jo her for musikkens del. Det får være god nok unnskyldning!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

  2. Frode Myrhol tjener mer enn statsministeren

  3. – Jeg ble utnyttet av Eddi Eidsvåg

  4. – Han var dritings, sa politibetjenten i retten

  5. Lagt merke til gult støv i vannkanten i pinsen?

  6. Trafikk­ulykke på E 39 – gravid til sykehus