Islandsk ragnarok

ROMAN: Veldreid, tankevekkende og engasjerende om et samfunns sammenbrudd.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir er journalist, nyhetsredaktør og forfatter. Nå kommer hennes bestselgende roman «Den avstengte øya» fra 2016 på norsk.
 • Sigmund Jensen
  Sigmund Jensen
  Forfatter og litteraturkritiker
Publisert: Publisert:

Sigridur Hagalin Björnsdottir

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den avstengte øya

Roman

Oversatt av Tone Myklebost, MNO.

228 sider
Cappelen Damm

Grade: 5 out of 6

I «Den avstengte øya» av Sigridur Hagalin Björnsdottir (f. 1974) blir Island en dag fullstendig isolert fra omverden. Nettet fungerer innenlands, men kontakten med utlandet er brutt.

Vi følger journalisten Hjalti, som har utfordringer både privat og profesjonelt; hans samboer Maria, som har arvet «denne smaken for håpløse menn» fra sin mor; hans mer vellykkede storebror Leifur, som han alltid har følt seg underlegen; og venninnen Elin, som blir landets nye statsminister og hyrer ham til å pumpe ut regjeringens propaganda når det begynner å bli knapt med mat og C-vitaminer. Det er bare mat til halvparten av befolkningen, og snart tomt for drivstoff til både biler og fiskebåter.

Alt forandrer seg, praktisk, materielt og emosjonelt. De mellommenneskelige relasjonene ødelegges, familie- og nabofellesskap går i oppløsning, det nasjonale fellesskapet bryter sammen, og deretter rammer demokratikollaps, systemsvikt og struktursammenbrudd: «Litt etter litt ble hver enkelt seg selv nok». Island kastes inn i en ny Sturlunga-tid med vilkårlig vold og brutale voldtekter, utlendingene interneres og deporteres, heller ikke hippiene i et fredselskende landbrukskollektiv viser miskunn eller besinnelse: «Ned på kne, søster Maria, så skal jeg velsigne deg».

Björnsdottir dveler imidlertid ikke så mye ved de dystopiske voldsutslagene, men viser i stedet hvor skjørt demokratiet er, hvor skjøre og upålitelige båndene mellom mennesker er, og hvor lite som skal til før vi havner i barbariet. Det er elegant komponert, fortellingen foregår på flere nivåer før, under og etter sammenbruddet, og forfatteren gjør bruk av ulike virkemidler og sjangere, samtidig som de sivilisatoriske krampetrekninger kontrasteres av vakre naturskildringer og et tilbakevendende bilde av «en liten mann i en øde fjord».

Björnsdottir turnerer utvungent sitt stoff og balanserer overbevisende mellom dystopisk tragedie, kravløs kjærlighet og tidløst håp, mellom individuelle skjebner og strukturelt sammenbrudd, i en roman som alt i forordet oppleves som en sterk formaning i disse usikre tider som frarøver så mange unge mennesker deres fremtidstro, og som av gode grunner var en av Islands mest solgte bøker det året den kom ut.

Publisert:
 1. Anmeldelse
 2. Bokanmeldelse

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet: Legen og kommunen brøt loven i Sirdal-saken

 2. Måtte vente i timevis for legetilsyn til sønnen (13 måneder): – Det var skikkelig skremmende

 3. Noen pensjonister spiller golf. Terje Sjeggestad (70) venter barn – igjen

 4. Berisha skuffet etter kollapsen: – Vi ble feige

 5. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

 6. Tror mennene som er siktet for gigantbedrageri i Stavanger vil forsøke å flykte