Delvis vakkert fra Vamp

Ni musikalske brev fra dem til oss.

Vamp skifter stadig mannskap. Nå er de fra venstre Odin Staveland, Jan Toft, Øyvind Staveland, Kjetil Dalland, Stian Tønnesen og Lars Eirik Støle.
 • Geir Flatøe
  Geir Flatøe
  Journalist
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Vamp: «Brev» (TBC)

På to år gamle «La la la» tok produsent Odin Staveland bandet inn i et nytt landskap samtidig som det grunnleggende var beholdt. Det var en ambisiøs og gjennomarbeidet plate, der Vamp lyktes godt.

Han er fortsatt produsent, men nå er de mer tilbake på sporet. Melodiene ble snekret sammen av Øyvind Staveland mens bandet turnerte, og tre av de ni tekstene er hentet fra Kolbein Falkeid. Helge Torvund bidrar med to og Eskil Engdal med én.

De åpner med «Rosa», enda en sommersang fra Vamp. Følelsen av at Odin fikk synge bare fordi faren eide bandet, er for lengst borte. Det er dog tilnærmet umulig å konkurrere med Jan Toft, men Odin skaper en fin kontrast.

Det skader ikke at teksten er skrevet av Torvund, som på nytt glir inn i Vamps verden på vakkert vis.

I rosehagen såg eg deg

Eg såg du rødma

Den blåa stundå nynne ennå

Mildt og bølge imot meg

«Natt» er et Falkeid-dikt Staveland har forsøkt seg på lenge, før koden ble knekt med plystring. Sangen handler om en fuktig kveld på byen, der skyggens sjangling blir berget av forståelsesfulle fortauskanter. En fin sang.

Toft har tidligere sunget pent om Haugesund, men denne gang får innbyggere i «Byen ved havet» gjennomgå med Falkeids ord om inngift borgerskap og sladder. Naturen er derimot flott.

Den hylles også i «Hjerta mitt», der Vamp omfavner hele landet. Et uhemmet frieri utgitt som singel på selveste 17. mai. Mer nasjonalromantisk får du det ikke. Ordene drømmane dine blei mine bringer tankene hen på en viss julesang av Pogues, men Øyvind Stavelands tekst er uten dobbel bunn.

Ida Maria og Jan Toft er som skapt for en duett, og med «Meg itte deg» kommer den. Platens høydepunkt.

Øyvind Staveland utfordret Torvund til å skrive om alt som er i ferd med å forsvinne, og resultatet ble tittelkuttet «Brev». Odin synger. Fin tekst, men seks minutter blir alt for mye.

«Visitt» er langt sprekere, med smak av salt sjø og svaiende seilere. Toft og bandet i deilig driv på vei over Irskesjøen. Dette kan de.

«Den fremmede» ble gitt ut på en ep i fjor, men kommer her i ny og nedstrippet versjon der Øyvind Staveland synger ledsaget av trommer og bass. Svært annerledes enn før og et eksempel på hva Odin kan få til.

«Byen ved veiens ende» er et reisebrev fra Engdal fra Valparaiso i Chile. Toft synger tusen tømmermenn flyte rundt i drømmane mine som om han skulle skrevet teksten selv, men dette er ingen stor finale på gruppens 12. studioalbum.

Mye bra, men også en del unødvendig.

Beste spor: «Rosa», «Meg itte deg», «Visitt».

Publisert:
 1. Anmeldelse
 2. Plateanmeldelse
 3. Helge Torvund
 4. Vamp

Mest lest akkurat nå

 1. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu

 2. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 3. Snobå har gjenoppstått på Madla: – En koselig plass å være

 4. Her er programmet for Vinterland

 5. Vil nekte navngitte personer å gå på byen

 6. Full byggestans for storbygg på Misjonsmarka