Rapper om Birkedals dusjfilming

– En intelligent kommentar til debatten, mener statsviter Svein Erik Tuastad.

Publisert:

Kriminell Kunst består av Tore Tobiassen (26) aka Tore Pang og Anders Jensen (24) aka Wayne Jenzky. Foto: Shameer Nyland Ali

«Så eg lage musikkvideo med Birkedal som regissør. Te å ver ein Frp-er e an faktisk ein fede basse. Å filma folk inni dusjen gjorde eg allerede i fjerde klasse.»

Les også

[No available link text]

Slik går deler av teksten til «Haternes hovedstad del 2» av Kriminell Kunst. Sangen er det siste sporet på ep-en «Haternes hovedstad», som rap-duoen fra Stavanger slapp forrige fredag. Alle sangene ligger tilgjengelig for nedlasting her (ekstern lenke) .

Reaksjon på oppstyret

Tore Tobiassen (26) aka Tore Pang forklarer at hensikten ikke er å henge ut Trond Birkedal.

– Det er ikke noen «diss» av Birkedal, det er faktisk det motsatte. Vi ønsker heller å «disse» alt oppstyret rundt saken. Det er jo så pusete, men så ble det sykt mye styr. Jeg forstår det ikke er bra å filme andre i dusjen, men er det virkelig noe å hive på forsidene til VG og Dagbladet en uke i strekk? spør Tobiassen før han legger til:

– Men dette handler om filmingen. Hvis han har forgrepet seg på mindreårige, er det ikke bra.

Les også

[No available link text]

– Saken om Trond Birkedal er ikke avgjort i rettsvesenet. Vil dere endre teksten dersom han blir frikjent? – Nei, aldri. Alle våre tekster er skrevet i nuet – og de er som de er. Jeg står ikke for alt jeg skrev for tre år siden, men jeg kommer aldri til å trekke noe tilbake.

Tror han vil le

– Hvordan tror du Birkedal selv reagerer på teksten?

– Helt ærlig, tror jeg han vil le. Det kan jo være han synes det blir litt mye, men jeg tror og håper han vil flire av det, svarer 26-åringen, som har bakgrunn som ungdomspolitiker for RV.

– Vi har vært i mange debatter sammen, men jeg kjenner ham egentlig ikke. Selv om det han mener er langt fra det jeg står for, har jeg aldri hatt noe imot ham som person. Han virker som en bra type.

– Intelligent tekst

Rap-duoen Kriminell Kunst har så langt bare fått positive reaksjoner på sangen. Tilbakemeldingene fra venner og bekjente er at teksten er morsom.

Dette synspunktet støttes av Svein Erik Tuastad, førsteamunensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Han sammenligner kunstformen med humor.

– I stand-up er det noen som klarer å snakke om muslimer eller mørkhudede på en så intelligent måte at det blir morsomt, mens andre bare virker rasistiske. Jeg oppfatter dette som et innspill i debatten som er gjort på en intelligent måte.

I fjor laget rap-artisten Lars Vaular en sang han kalte «Kem skjøt Siv Jensen». Teksten skapte mye oppstyr i media, men folk flest tok det med et smil. Tuastad forklarer at det ikke finnes noen juridiske grunner til at Kriminell Kunst ikke kan rappe om Birkedal-saken.

– Kunsten er autonom, som vil si at den har en fri rolle. Selv om det kan være vondt for Birkedal og at han helst skulle sett at sangen ikke ble skrevet, slipper han ikke unna. Sånn er det og sånn må det være, sier Tuastad.

Tøft og risikabelt

Den musikkinteresserte statsviteren synes måten rap-duoen har tatt på seg en politisk rolle, er meget interessant.

– Når det skjer noe skandaløst, tar det som regel tid før samfunnet kan snakke om det. Men denne gruppa er tidlig ute. Det er tøft, men også risikabelt, forklarer han og utdyper:

– Det gode med kunstnerisk frihet er at det kommer fram ting som ellers ville vært tabu å snakke om. Det dårlige med dette er at denne friheten gjelder både for de kloke og for de dumme. Men som sagt vil jeg karakterisere denne teksten som en intelligent kommentar.

Aftenbladet.no har sendt sangteksten til Trond Birkedal, som valgte å avstå fra å kommentere saken.

Her er hele teksten til «Haternes hovedstad del 2»:

Sangen kan du høre her (ekstern lenke).

«Eg e fra Stavanger beibi, du kjenne den slibrige swaggen

får deg te å føla deg sjeden, så sist gang du spiste på maccen

sleibaste beatså i gamet, frekkaste rimå på gadene

og me så lide selvinnsikt, sko tro at eg va ifra statene

fåkk den der glossy stilen, man eg har sett det før

så eg lage musikkvideo med Birkedal som regissør

te å ver ein FRP-er e an faktisk ein fede basse

å filma folk inni dusjen gjorde eg allerede i fjerde klasse

chille på Madla me ei badla og fira skoleboller

og ein kjeft du ikkje får reine sjøl me Omo color

eg e ein vinner beibi, mens du burde endt opp på et lagen

yeah, du blir det du spise, så eg har Viking på maden

og hvis det går te helvete så bare skylde eg på dommaren

konfliktrådsmøter, frira bøter så bjynne me om igjen

(STAVANGER) kor goasser får deng på fysste skoledag

velkommen te haternes hovedstad!»

Rap-duoen er fra Stavanger. Foto: Shameer Nyland Ali

Publisert: