Lokal matglede for Asfalt-selgerne

Fredag ble årets Asfalt-kokebok lansert, med oppskrifter fra Fisketorget-eier Karl Erik Pallesen. I de neste ukene skal den hjelpe selgerne med å finansiere jula.

Mange hundvågbuer kjenner nok Asfalt-selger Sissel Gismervik, som ofte dukker opp utenfor Rema 1000-butikken i Hundvågkrossen. Her slår hun av en god prat med Asfalt-journalist Håkon Jonassen Norheim, som har skrevet boka hun selger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Du é jille!

Sissel Gismervik har stilt seg opp utenfor Rema 1000 på Hundvåg, hvor hun ofte står og selger Asfalt. Mange av kundene kjenner henne igjen, og stopper for å slå av en prat.

Asfalt-selger Sissel Gismervik veksler noen vennlige ord med Aud Jorunn Geliassen på Hundvåg. Sistnevnte sikret seg et eksemplar av den nye kokeboka.

– Dere er tøffe som står her, sier Aud Jorunn Geliassen, som akkurat har kjøpt årets ferske kokebok fra Gatemagasinet Asfalt.

– Det skulle bare mangle. Jeg legger ikke skjul på hvem jeg er, sier Gismervik.

Hun småprater litt til med Geliassen, og med andre kunder som strømmer ut og inn av butikken denne travle lørdagsettermiddagen. Det er mange som gir Gismervik hyggelige oppmuntringer.

– Ser du, sånn er folk her på Hundvåg. De er nummer én, sier Gismervik fornøyd.

– Viktig for selgerne

Det er en fast tradisjon at Gatemagasinet Asfalt gir ut bok før jul. De fleste årene har det vært kokebøker, men ikke i fjor.

– Selgerne var veldig glade for at det ble kokebok igjen i år. Dette er noe som betyr mye for dem, og de begynte å spørre allerede i sommer om hva slags bok det skulle bli i år, sier journalist Håkon Jonassen Norheim, som har skrevet boka sammen med fotograf Tommy Ellingsen.

– Glimrende at du er med, sier Asfalt-selger Sissel Gismervik til Hildur Østbø, som akkurat har vippset henne betaling for en bok.

Det er foreløpig trykket 19.000 eksemplarer av boka. Oppskriftene er det Karl Erik Pallesen fra Fisketorget som har stått for . Han sier at det var lett å takke ja til prosjektet.

– For meg er det enkelt: Hvis jeg kan bidra med det jeg kan til at noen får et bedre og lettere liv, er det en no-brainer. Her får jeg hjelpe vanskeligstilte med å få en inntekt, og i tillegg når jeg ut til veldig mange med enkle retter og baseoppskrifter jeg selv bruker mye. Det er både enkle retter og noen litt mer avanserte i boka, sier Pallesen.

Han byr blant annet på oppskriften på en blåskjellrett som har vært på Fisketorgets meny helt siden oppstarten i 2012. Men oppskriften på den berømte fiskesuppa vil han ikke ut med, den er superhemmelig.

Glad i å lage mat

Heldigvis er det nok av annen mat man kan lage etter Pallesens instruksjoner. Når kokken sjøl er oppvokst på Kvitsøy, vanker det selvsagt kvitsøykomler. Men selv om det er fisk og skalldyr han både selger og serverer på Fisketorget, har han rikelig med oppskrifter til oss som gjerne også vil spise kjøtt en gang iblant.

Det setter Asfalt-selger Sissel Gismervik pris på. I ungdommen jobbet hun i slakterbutikk, og det er ofte kjøtt som står på menyen når hun disker opp med middag til seg selv og mannen hjemme.

– Jeg elsker å lage mat! Du skulle sett meg når jeg svinger meg rundt på kjøkkenet, sier Gismervik og gestikulerer med store bevegelser, før hun blir avbrutt av enda en kunde som vil kjøpe kokebok.

Ærlige kritikere

Håkon Jonassen Norheim forteller at han på forhånd var spent på hvordan selgerne ville ta imot boka.

– Jula kan være en veldig tøff tid for selgerne. Asfalt er ofte den eneste inntekten de har ved siden av utføretrygd, og det kan være godt å få satt av litt midler til jul. De pleier å være veldig ærlige i sine tilbakemeldinger på de bladene vi lager, og er ikke redde for å si fra hvis det er noe de ikke er så imponert over, sier Norheim.

Sissel Gismervik hilser på Asfalt-journalist og kokebokforfatter Håkon Jonassen Norheim helt etter korona-reglene.

Når Aftenbladet spør Sissel Gismervik om hun alltid er fornøyd med produktet hun selger, er svaret ganske riktig et kontant nei. Så Norheim og kollegene må bare stå på. Etter en liten vennskapelig disputt mellom Gismervik og Norheim, kommer de imidlertid fram til at det meste av det sistnevnte leverer er godkjent.

Tanken bak boka er, ifølge Norheim, at man skal kunne lage alle rettene uten å måtte oppsøke en spesialbutikk for å få tak i ingrediensene. Alt skal helst være lokalt og lett tilgjengelig. Sammen med fotograf Ellingsen har han også reist litt rundt i distriktet og intervjuet lokale produsenter.

– Det har vært en veldig kjekk prosess. Tilbakemeldingene fra tidligere år tyder på at dette er noe som slår an blant folk, sier Norheim.

Olav Andreas Ellefsen pleier alltid å kjøpe Asfalt. Lørdag sikret han seg årets kokebok fra selger Sissel Gismervik.

Utenfor Rema sikrer Olav Andreas Ellefsen seg et eksemplar fra Sissel Gismerviks lille salgsstand.

– Jeg pleier alltid å støtte Asfalt-selgerne. Det er er fin måte de kan få inn litt penger på. Vi får hjelpe der vi kan, sier Ellefsen.

Han kjenner godt til kokken som har levert oppskriftene, og har spist på Fisketorget. Men han drar litt på det når Aftenbladets utsendte spør om han skal hjem og lage noe fra boka nå.

– Det blir nok ikke jeg som lager det, i så fall, sier han og ler litt, før han rusler hjemover med handleposene.

Publisert: