Fransk-norsk arkeologteam med nye funn i Egypt

En fransk-norsk gruppe arkeologer har funnet ruiner av et kristent kloster i Vestørkenen i Egypt. Funnet stammer fra det fjerde århundret.

En fransk-norsk gruppe arkeologer har funnet ruiner av et kristent kloster i Vestørkenen i Egypt. Funnet stammer fra det fjerde århundret.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Det er det egyptiske departementet for oldtidsminner som opplyser om oppdagelsene lørdag. Samtidig la også MF-vitenskapelige høyskole (tidligere Menighetsfakultetet) i Norge ut en kunngjøring om funnet på sine nettsider.

Rektor Vidar L. Haanes ved høyskolen er henrykt over det som er oppdaget.

– At vi nå har fått en sikker datering på at det er verdens eldste kristne kloster våre forskere har gravd ut i Egypt, er intet mindre enn en verdensbegivenhet, en sensasjon, sier Haanes.

En fransk-norsk gruppe arkeologer har gravd ut ruinene av 19 bygninger og en kirke hogd inn i grunnfjellet i Vestørkenen i Egypt. Det dreier seg om et kristent klostersamfunn fra 300-tallet.

-Krystallklart

Det er professor Victor Ghica ved høyskolen som ledet arkeologene bak utgravingen av de eldgamle ruinene.

– Resultatene er krystallklare. Ikke bare har vi mengder av bevis på at alle de seks delene av klosteret stammer fra 300-tallet. Ifølge karbondateringene kan vi til og med befinne oss i det konstantinske dynastiet, sier Ghica.

– Allerede rundt år 350 e. Kr. fantes det veletablerte klostersamfunn helt i ytterkanten av Romerriket, noe som er ekstremt tidlig. Dette er noe vi ikke har vært klar over før, fortsetter han.

Teamet har avdekket flere bygninger, noen laget av basalt, andre hogd inn i grunnfjellet og noen laget av teglstein. Nye funn er gjort under den tredje utgravingen ved Tal Ganoub Qasr al-Agouz i Bahariya-oasen, opplyser egyptiske myndigheter.

Fagfolkene mener funnene den fransk-norsk arkeologgruppen har gjort i Egypt er svært viktige.

Stor betydning

Komplekset som er oppdaget, består av seks sektorer der det er funnet ruiner av tre kirker og munkeceller. Veggene har graffiti og symboler som settes i sammenheng med den koptiske kulturen, sier Osama Talaat i departementet.

Victor Ghica sier at 19 bygninger og en kirke hogd inn i grunnfjellet ble oppdaget i fjor.

– Det går ikke an å overdrive klosterbevegelsens betydning for kirken. Og alt startet her i Egypts ørken på 300-tallet, sier rektor ved høyskolen og professor i kirkehistorie, Vidar L. Haanes.

Publisert:
  1. Egypt
  2. Arkeologi

Mest lest akkurat nå

  1. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

  2. Tannlegeinngrep var hevn fra svigerfamilie, mener fornærmet kvinne

  3. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

  4. 22 år gammel tunnel oppgraderes for mer enn den kostet

  5. Ny bronse til Pettersen: - Dette var siste gangen jeg konkurrerer

  6. Bekymret for høyt sykefravær i barnevernet