Gratis søndager på museet

Når billetten kuttes, strømmer publikum til museene. Dette skjer også i Stavanger.

Erle Reisvold, Olav Reisvold og Lisa Reisvold, tre av rundt 2300 deltakere på Museumsnatt. Hvor det også var gratis inngang.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kommende helg blir det gratis inngang på samtlige av Museum Stavanger sine museer søndag, også Norsk barnemuseum. Det samme skjer søndag 18. desember.

- Dette kan betraktes som en julegave til byen, sier Must-direktør Siri Aavitsland.

Hun vet at mange kommer til å takke ja til denne presangen. Også folk som vanligvis ikke bruker søndagen til et museumsbesøk. Men det forutsetter at museet markedsfører tilbudet slik at folk er klar over muligheten.

Museumsnatt med rekord

Søndag 2. oktober var det også gratis inngang på Must-museene i Stavanger. Da var 526 barn og 559 voksne innom Stavanger museum og Norsk barnemuseum i Muségata. Mens 124 voksne og 44 barn besøkte Stavanger kunstmuseum. Også Stavanger maritime museum, Norsk hermetikkmuseum og Utstein kloster (som nå er stengt for vinteren) hadde flere besøkende enn vanligvis denne dagen.

På Museumsnatten fredag 28. oktober strømmet folk til et billettløst Stavanger museum. I år var det besøksrekord denne natten med 2300 mennesker innom.

Også Stavanger kunstmuseum har erfart at når de nå har kuttet ut billlettsalget lørdager, pluss de søndagene da alle Must-museene har gratis inngang, ja så øker besøket. Og det er nettopp hva museene ønsker, at folk kommer og at de når ut til nye publikumsgrupper.

Hva med 2017?

Men det spørs hva som skjer videre. Siri Aavitsland skulle gjerne fortsatt med billettfrie dager også neste år, men da må de tapte inntektene kompenseres på ett eller annet vis. Som i Sverige, hvor de statlige museene som nå er gratis, får økt offentlig støtte.

- Dersom det blir et prøveprosjekt med gratis museer her i landet, ja så blir vi svært gjerne med, sier Must-direktør Aavitsland.

Les også

 1. Gratis lørdag på museet gir også økt besøk

 2. Når billetten fjernes, går flere på museet

 3. Valgte realfag foran finværet

Publisert:
 1. Stavanger kunstmuseum

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi vet nå at munnbind demper smittetrykket ganske vesentlig

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 4. 8 myter om koronavaksinen

 5. Premier League-kamp stanset: Tilskuer får medisinsk behandling

 6. Marianne Helgesen (45) lot bilen stå i 17 år. Sånn blir du kvitt kjøreangsten.