Kvammen & Sægrov vil lage oljemusikal

Duoen Kvammen & Sægrov vil lage musikal om oljeeventyret. De trenger økonomisk medvind for å få den klar til oljejubileet i 2019.

Jon Arne Sægrov og Pål Mangor Kvammen vil lage musikal om oljeeventyret i Stavanger.
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I 2019 er det 50 år siden oljeeventyret for alvor startet i Stavanger. Pål Mangor Kvammen og Jon Arne Sægrov har planer om å sette opp en musikal som handler om nettopp oljens inntog og historie i Stavanger. Premieren på det som har arbeidstittelen «Oljeeventyret» skal være i Stavanger Konserthus i oktober 2019.

Kvammen og Sægrov Scene AS har søkt om et årlig tilskudd på 500.000 kroner fra Stavanger Kommune fram til premiere på musikalen i 2019. Rådmannen mener Kvammen og Sægrov Scene AS «bør ha gode forutsetninger for å realisere en musikal som kan treffe byens publikum og markere oljens betydning for byens utvikling de siste 50 årene». Innstillingen til politikerne er å bevilge 100.000 kroner til et forprosjekt.

4 millioner i budsjett

Det er satt opp et foreløpig budsjett på 4 millioner kroner. Stavanger kommune er i hovedsak tenkt å finansiere utgiftene de to første årene. Søknaden, som skal behandles i kultur- og idrettsstyret på onsdag, inneholder ingen finansieringsplan.

Pål Magnor Kvammen og Jon Arne Sægrov har begge over 30 års erfaring som produsenter, tekstforfattere, artister og instruktører. Dette er heler ikke første gang de lager musikal. I september 2012 hadde samme duo premiere på Mods-musikalen i Konserthuset.

Mods-musikalen «Revansj!» ble spilt i Stavanger Konserthus i 2012.

I søknaden til Stavanger kommune er utgiftene per forestilling beregnet til 129.000 kroner, et beløp som vil «...være vanskelig å dekke gjennom kun billettinntekter. Forestillingen vil derfor være avhengig av omfattende sponsorinntekter.»

Lokale krefter

Musikalen tar utgangspunkt i to parallelle hendelser: Lille julaften 1969 blir den første oljen funnet i Nordsjøen. Samtidig blir Sigrun født. Faren Arne arbeider i Nordsjøen. Musikalen følger familien gjennom de 50 årene som følger.

I søknaden til kulturstyret skisserer Kvammen & Sægrov følgende framdriftsplan:

 • 2017: Forestillingen skrives og komponeres. Hovedforfattere blir Jon Arne Sægrov og Pål Mangor Kvammen. Profilerte og profesjonelle rogalandsartister blir invitert til å komponere musikken. En komponist skal engasjeres til å arrangere musikken, slik at den får et samlet uttrykk. Scenografien skal utvikles, kostyme- og rekvisittarbeid skal startes. En omfattende jobb som omfatter 50 år med møbeldesign, klesmoter, leker og aktiviteter. Alt skal være autentisk.
 • 2018: Audition og rollebekledning. Et gruppe kjente og etablerte voksne skuespillere skal ha bærende roller i forestillingen. I tillegg til mange unge. Her vil nye og uetablerte talenter få mulighet til deltakelse. Musikalske prøver igangsettes. Musikken spilles inn og gis ut. I den forbindelse planlegges det en konsert for å presentere musikken og markere utgivelsen. Dette planlegges til november 2018.
 • 2019: Her blir det prøver hele året med alle unge og nykommerne. I tillegg til fokus på rollene som skal være med i forestillingen vil det bli lagt vekt på å utvikle talenter for fremtiden. Hovedprøvene sammen med musikere og de profesjonelle vil starte umiddelbart etter skolestart.

Mange om beinet

I rådmannens vurdering av søknaden heter det at «det er ennå ikke tatt stilling til hvordan byen skal markere 50 år som oljehovedstad». Det understrekes også at mange vil ønske bidrag fra kommunen til dette jubileet.

I tillegg til selve forestillingen har de planer om foajeutstilling i Stavanger konserthus med tegninger fra skoler og barnehager. Oljemuseet og Stavanger museum vil bli invitert til samarbeid for å prøve å få til en utstilling om perioden 1969 frem til 2019, som publikum kan oppleve i foajeen/utsiden av Stavanger konserthus. Blant elementene er kortfilmer fra produsenter som TVP, TV Vest, TV 2 og NRK.

Kvammen & Sægrov er ikke alene om å lage underholdning av oljehistorien. TV-serien «Lykkeland» skal etter planen vises på NRK høsten 2018. Også her er historien lagt til de første oljefunnene og historien til folk og samfunn etter oljeinntoget i Stavanger. Budsjettet på «Lykkeland» er på 95 millioner kroner.

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Musikal
 3. Pål Mangor Kvammen
 4. Stavanger kommune
 5. Aenergi

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi vet nå at munnbind demper smittetrykket ganske vesentlig

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 4. 8 myter om koronavaksinen

 5. Premier League-kamp stanset: Tilskuer får medisinsk behandling

 6. Marianne Helgesen (45) lot bilen stå i 17 år. Sånn blir du kvitt kjøreangsten.