1B1 i alvorlig økonomisk uføre

Ensemblet 1B1 sliter med økonomien og har i lengre tid ikke klart å betale honorarer til en rekke musikere.

Her er 1B1 i New York. Ensemblet har høstet mange lovord om sine musikalske prestasjoner, men de sliter tungt økonomisk.
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

1B1 er et strykeensemble bestående av strykere i Rogaland, Hordaland og Agder, som opprinnelig ble etablert i forbindelse med at Stavanger var europeisk kulturhovedstad i 2008. Ensemblet har høstet mange lovord for sin musikk. Ensemblet 1B1 sliter med økonomien og har i lengre tid ikke klart å betale honorarer til en rekke musikere. Saken ble ført omtalt av musikkultur.no.

De to siste årene har det Stavanger-baserte ensemblet mottatt 3 millioner kroner i året fra Talent Norge, Kavlifondet, Sparebankstiftelsen SR-bank og Stiftelsen Cultiva. Med Jan Bjøranger som kunstnerisk leder har de slått seg opp som et ettertraktet orkester med konserter i New York og Berlin. I 2014 mottok de Spellemann for albumet Holberg Variations, og de har skaffet seg en rekke anerkjente samarbeidspartnere.

Nå har imidlertid 1B1 havnet i økonomisk uføre. Siden 1. oktober har de vært svartelistet av Musikernes fellesorganisasjon (MFO). Ti av medlemmene har rettet inkassokrav på nærmere 450.000 kroner. I tillegg kommer krav fra andre kreditorer. Erika Berthelsen, informasjonsansvarlig i MFO, er svært bekymret.
Våre medlemmer skal leve av dette. Da er det naturligvis uholdbart at de ikke får honorarene sine. Slik situasjonen er nå, anbefaler vi at de ikke tar oppdrag for 1B1, sier Berthelsen til Aftenbladet.

Les også:

Aftenbladets anmelder: - 1B1 holdt høy, høy kvalitet

I overkant offensive

– Vi er helt klart i en alvorlig situasjon. I høst tok vi grep for å konsolidere, og gjennomfører kun aktiviteter som er finansiert og går i pluss. Vi arbeider også intensivt for å få tilført mer kapital, sier daglig leder i 1B1, Erling Johansen.

Egenkapitalen er borte. 1B1 venter på tilskudd de har utestående fra 2016, i tillegg til de 3 millionene fra Talent Norge for siste år i prosjektet «No boundaries – norske talenter til noen av verdens ledende scener». De siste årene har ensemblet jobbet mye internasjonalt, noe som har kostet penger. Denne satsingen kan ha vært i overkant offensiv mener Erling Johansen, særlig når ikke inntektssiden ble som budsjettert og forventet.

– Vår lille organisasjon var nok ikke godt nok forberedt da suksessen kom, både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg tyder mye på at vi ofte havner mellom to stoler: Utdanning og profesjonelt orkester på topp internasjonalt nivå. Det unike med 1B1 - koblingen mellom talenter og proffer - har vært avgjørende for kvaliteten i prosjektet, men vist seg som en utfordring for økonomien i en del sammenhenger der vi søker støtte. Ensemblestøtten fra kulturrådet kan være ett eksempel.

I verste fall kan 1B1 gå konkurs, men det jobbes nå på spreng for å få inn midler til videre drift. Det er dialog med både sponsorer, Kulturrådet og Kulturdepartementet, og ikke minst med våre partnere i Talent Norge prosjektet. 1B1 snakker videre med både sine kreditorer og potensielle bidragsytere.

– Vi har stor tro på at dette skal løse seg, men vi trenger litt tid og rom, og en god porsjon velvilje fra forskjellig hold, sier Johansen, som antyder at en foreløpig deadline for en helhetlig løsning er utgangen av mars/tidlig april.

– Hvor mye skylder 1B1?

– Jeg synes ikke det er riktig å gå ut med et tall i media når vi er i dialog med de berørte partene om frivillige ordninger, betalingsplaner og så videre.

– Men det er snakk om et millionbeløp?

– Ja, det er riktig. Målet er å finne løsninger både på kort og på lang sikt, og det tror vi er mulig.

Håper det løser seg

Talent Norge sier de er klar over at 1B1 har utfordringer.

– Vi er i god dialog med 1B1. Sammen med de øvrige bidragsyterne er vi i ferd med å kartlegge situasjonen før vi blir enige om hvor vi går videre. Vi er veldig fornøyde med det kunstneriske nivået i ensemblet, sier daglig leder i Talent Norge AS, Maria Mediaas Jørstad til musikkultur.no.
Erika Berthelsen i MFO håper også at ensemblet finner en løsning på de økonomiske problemene.

– Det beste er naturligvis at ensemblet får orden i økonomien og kan betale ut det de skylder. Alle håper 1B1 vil klare seg, men samtidig må musikerne og andre være sikre på at de får de honorarene de skal ha, sier Berthelsen, og legger til:

– Situasjonen er alvorlig for dem som har dette som levebrød. Det er spesielt bekymringsfullt at det er krav så langt tilbake som til 2015. For et profesjonelt ensemble er det høyst uvanlig og svært alvorlig.

Publisert:
 1. Økonomi
 2. Musikk
 3. Klassisk musikk

Mest lest akkurat nå

 1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 3. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 4. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 5. Webkamera: Sjekk folkelivet i Vågen nå

 6. Norge er åpnet. Men fortsatt kan 1,5 millioner nord­menn drive smitten videre. Hva skal til for at til­tak blir gjen­inn­ført?