Lover Kathrine en fager framtid

— Kathrine Fagerland har alt som skal til for å etablere seg høyt oppe på stjernehimmelen, roser Varg Veum-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Foto: Kristian Jacobsen

 • Tommas Torgersen Skretting
  Tommas Torgersen Skretting
  Leder Lokal, Aftenbladet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

— Kathrine var inne i bildet da jeg skulle lage min forrige film, Izzat, og hun har vært i bakhodet mitt siden. Hun er en hardt arbeidende, visuelt sterk skuespiller - som har stor troverdighet i rollen som politijuristen Anna. En moderne kvinnerolle med integritet, sier regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen til Aftenbladet.

Blant kjente og etablerte navn som Trond Epsen Seim (Varg Veum) og Bjørn Floberg (Jacob Hamre) dukket plutselig skuespilleren Kathrine Fagerland opp da hovedrollebesetningen til de seks Varg Veum-filmene ble presentert. Fagerland fra Stavanger var for de fleste et helt ukjent navn. Nå er innspillingen av den første, Bitre blomster, kommet om lag halvveis. Og regissøren angrer ikke.

— Hun har ikke skuffet et sekund. Jeg er glad for å kunne dra henne fram og hjelpe henne opp. Hun kommer til å forbli på stjernehimmelen - hun har alt som skal til.

Fagerland har en egen evne til å jobbe seriøst og unervøst, framhever Rolfsen.

VAR DØDSNERVØS: - Det har gått over all forventning, men jeg må innrømme at jeg holdt på å dø av nervøsitet den første dagen. Det som satt meg mest ut var filmens krav om tilstedeværelse der og da.

Men da hjulene begynte å rulle, føltes det nokså raskt som om jeg hadde holdt på med dette lenger enn jeg i virkeligheten har.

— Hva slags dame er Anna?

— Hun er en sterk og smart no-bullshit-dame. Litt kontrollfrik. Under den maska strir hun likevel med mange konflikter, sier Kathrine Fagerland før hun går for å sminke seg opp til nok en natt med opptak like utenfor Bergen.

- PERFEKT VEUM: Ros av regissøren fikk også den mannlige hovedrolleinnehaveren, Trond Espen Seim. Usannsynlig fornøyd og så riktig, et scoop, var blant formuleringene Seim ble overrakt i går.

— Varg Veum er i hvert fall en utrolig interessant karakter å spille, sier Seim til Aftenbladet.

— Hvilken side av Varg Veum er for deg viktigst å få fram?

— Jeg har vært mye rundt med barnevernet i forarbeidet til denne rollen. Veum er jo faktisk utdannet ved Sosialhøgskolen i Stavanger, men fikk sparken fra barnevernet. Privatdetektiv ble han nokså ufrivillig. Barnevernsbakgrunnen hans er en viktig side av ham - det er det han kan, sier Seim med en røst ru som et knust whiskyglass.

— Når vi nå moderniserer Gunnar Staalesens fortellinger er det svært viktig at vi tar med oss den sosiale kritikken som ligger i bunn i tekstene hans.

SIKTER HØYT: Regissøren av den første og siste i serien på seks filmatiseringer av Varg Veum-historier ønsker å lage en tvers gjennom spennende film i et moderne filmspråk. Sammen med produsentene har regissøren utviklet begrepet moderne noir, for å definere uttrykket de ønsker seg. Et hardkokt, røft filmspråk - med persienner og regn og skygger på veggen - men med en annen dybde i bildene enn hos det klassiske forbildet.

En film han selv har lyst til å se, som regissøren sier. Og han legger lista høyt.

— Jeg vil lage en film som er bra, ikke bra til å være norsk. Norsk film er ikke en målestokk.

tommas.t.skretting@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tenåring tatt med i luftambulanse etter badeulykke i Sirdal

 2. Sandnes Ulf jobber for Berntsen-løsning

 3. 54-åring rev hodet av duer i Byparken

 4. Denne uken rives Misjonskirken – nå kommer K8

 5. Fem hus til fem familier for tre millioner kroner. Familiene har bygget hjemmene sine fra bunnen.

 6. Boligbrannen på Eiganes: Navnet på omkommet er frigitt