NRK felt i PFU for omstridt Folke­opplysningen-episode

Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener NRK har brutt Vær varsom-plakaten på to punkter i Folkeopplysningen-episoden «Make Lillestrøm great again».

Programleder Andreas Wahl i Folkeopplysningen.
  • NTB-Kenneth Kandolf Haug
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Punktene PFU har felt NRK for å ha brutt, er punkt 1.5 om pressens plikt til å beskytte enkeltmennesker og grupper og punkt 3.10 om falsk identitet. Ett utvalgsmedlem tok dissens, skriver Journalisten.

Episoden «Make Lillestrøm great again» handler om valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm videregående skole.

Programmet ble vist i november 2019 og klagd inn for PFU av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) i juni 2020. Flere politiske ungdomspartier som stilte ved skolevalget på denne skolen, har stilt seg bak klagen.

LNU mente også at programmet hadde brutt punkt 3.2, om opplysningskontroll, samt punktet 3.3 om klare premisser.

NRK avviste i sitt tilsvar at de hadde brutt god presseskikk.

LNU: Seier for demokratiet

– Det er en seier for demokratiet, sier leder Isa Maline Isene i LNU til NTB.

Hun mener LNU og PFU har skrevet presseetisk historie, ettersom det er første gang PFU feller for falske nyheter.

– Noe av det vi synes er viktigst, er at NRK har behandlet førstegangsvelgere som annenrangs borgere. Det er bra at PFU tar det på alvor, sier Isene.

Også Unge Venstre-leder Sondre Hansmark hyller avgjørelsen fra PFU. Han mener programmet sendte et signal om at ungdommers valgdeltakelse er «noe du kan tøyse litt med.»

– Jeg forventer at NRK kommer med en oppriktig beklagelse til de elevene som ble forsøkt manipulert, sier han.

NRK: Påminnelse om ansvaret

– Vi må ta til etterretning at et klart flertall i PFU mener metodebruken brøt med god presseskikk, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK til NTB.

Samtidig peker han på at det var en lang diskusjon i utvalget om avveiningen mellom metodebruken og programmets formål, og at det var bred enighet i utvalget om at metodene resulterte i et lærerikt program som skapte mye debatt om manipulering i sosiale medier.

Kalbakk tror heller ikke fellelsen fra PFU vil medføre utfordringer for det daglige journalistiske arbeidet i NRK.

– Dette var et spesielt program og et spesielt eksperiment. Det er en påminnelse om ansvaret i den makten vi har, og hvordan det kan oppfattes av dem som kommer i kontakt med journalistikkens metoder. Det er det alltid viktig å huske på, sier etikkredaktøren.

Publisert: