Originalt og ubehagelig krisedrama med 2 x Hivju

Kristofer Hivju spiller strålende i «Twin», en serie som er både fascinerende og litt frustrerende.

Publisert: Publisert:

Adam (Kristofer Hivju) står med lua i hånda, men blir avvist av sin tvillingbror Erik. Det får fatalt utfall. Foto: Eirik Evjen

 • Kine Hult
  Journalist

Twin

Norsk dramaserie i 8 deler. Premiere på NRK 1 søndag. Anbefalt aldersgrense: 12 år.

Grade: 4 out of 6

I en av episodene i den kommende NRK-serien «Twin», snakker en av de sentrale figurene om en historie de fleste av oss har hørt ulike varianter av, om de to eneggede tvillingene som ble skilt ved fødselen, møttes 20 år senere og oppdaget at de fortsatt var helt like på de aller fleste områder av livet.

Vel, i «Twin» har tilsynelatende det motsatte skjedd. De to tvillingbrødrene Adam og Erik (Kristofer Hivju) bor bare noen mil fra hverandre i billedskjønne Lofoten, men har omtrent ikke hatt kontakt med hverandre på over 15 år. De har fullstendig forskjellige verdier i livet. Mens Erik er en uansvarlig surfeboms som ikke klarer å følge opp verken økonomiske eller personlige forpliktelser, er Adam prototypen på en god familiefar, som styrer og videreutvikler familiebedriften med stor visjonær kraft.

Fatalt valg

Men så skjer det fatale: Eriks bobil blir tauet bort fordi han ikke har betalt regningene sine, og når han står der på bar bakke, ser han ingen annen løsning enn å oppsøke broren. Det er egentlig et litt merkelig premiss, all den tid han både har en god venn og en kjæreste som er glad i ham til tross for alle hans krumspring, men ok, uten denne vrien hadde ikke det avgjørende punktet oppstått, nemlig at brødrene havner i et basketak som får fatalt utfall. Her er også Adams kone Ingrid (Rebekka Nystadbakk) involvert, og som følge av en felles redsel for straffeforfølgelse, bestemmer de to seg for å late som om det egentlig er Erik som er død, og ikke Adam.

Sånn sett får vi et krimdrama sett fra de skyldiges side, mens politietterforskerne er bipersoner som i stor grad har avskrevet hendelsen som en ulykke. Men en av dem, en god venn av Erik, aner at det er ugler i mosen, og i episoder som beveger seg dag for dag mot begravelsen, kommer stadig nye hemmeligheter til syne. Samtidig får vi etter hvert forklaringen på hvorfor de to brødrene røk uklare med hverandre i utgangspunktet.

Norgesreklame

Det fine med at seerne allerede kjenner løsningen, er at serien får god anledning til å vise fram krisen hos de involverte, som da særlig rammer Erik og Ingrid. Som de fleste kan forestille seg, skal det mer til enn fysisk likhet for å overta en annens liv. Enda mer interessant er det kanskje å se hvordan den driftige Ingrid skal forsøke å leve et tilsynelatende normalt liv uten å få anledning til å bearbeide sorgen, samtidig som en rebelsk tenåringsdatter serverer henne stadig nye utfordringer. Det er ikke alltid like realistisk, men det er da heller ikke selve premisset for serien.

Hivju, med sitt intense blikk og store register, gjør en glimrende rolle som den forvirrede Erik, og er omsluttet av andre gode folk som gjør den i overkant usannsynlige historien litt lettere å tro på. Likevel er det litt frustrerende å gå igjennom alle de litt platte samtalene med tafatte kondulanser og stotrende samtaler om hvorfor han Adam har forandret seg sånn.

Serien er allerede solgt til blant andre BBC, og vil etter all sannsynlighet ha et visst eksotisk preg for utenlandske seere. Bildene fra Lofoten er så flotte at de lett kan føre til at det kommer enda flere av de turistene som er både elsket og hatet av lokalbefolkningen i serien. «Twin» er definitivt en fryd for øyet, men også mørk og vond. Ikke minst viser den fram menneskers mindre flatterende sider. Noen ganger oppleves det som realistisk, andre ganger som litt ujevnt og karikert.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fami­lien pusset opp hele huset for 100.000 kroner. Endringen er total

 2. Kampen om pasi­entjour­nalen din pågår nå. Liv og milli­arder av kroner står på spill

 3. Drapsdømte Peter Madsen forsøkte tirsdag å rømme fra dansk fengsel

 4. E39: Bjerkreim lover fortsatt kamp mot R2 selv om det betyr forsinkelse

 5. Måling viser hvem som støtter Trump i Europa

 6. Flere mottar arbeidsavklaringspenger i Rogaland

 1. Anmeldelse
 2. TV-anmeldelse