Vidunderlig julefantasi

Førjulskosen er sikret med NRKs nye adventsserie «Snøfall», en fantasifull, spennende og hjertevarmende historie.

Publisert: Publisert:

Siri Skjeggedal spiller hovedrollen som Selma i "Snøfall". Foto: Odd Reinhardt Nicolaisen og Øyvind Veberg

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
Grade: 5 out of 6

«Snøfall»

Norsk adventsserie i 24 deler. Sendens på NRK 1 og NRK Super hver dag fra og med 1. desember. Regi: Synne Teksum.

Man kan helt sikkert beskylde «Snøfall» for å benytte seg av alle de mest kjente fantasy-triksene i boka: Foreldreløst barn bor i triste omgivelser og føler seg annerledes, finner portal til magisk verden hvor alt ser fint ut til å begynne med, men hvor en udefinert fare truer. Men så er det jo også en grunn til at akkurat denne formelen fungerer så bra. I dette tilfellet klarer serieskaperne å flette inn både spenning, humor, mysterier og julestemning i en og samme pakke. Gode skuespillerprestasjoner, fantastisk fine omgivelser og flott musikk bidrar også til at dette kan bli en framtidig klassiker. Hvis ikke engang denne serien kan få en slutt på det evinnelige Skomakergata-gnålet, er det jammen ikke godt å si hva som skal til.

Les også

Julekonsertsesongen er i gang

Grå hverdag

Hovedpersonen i «Snøfall» er ni år gamle Selma (Siri Skjeggedal), som bor i et midlertidig fosterhjem hos den strenge, biske Ruth, mens hun venter på å bli plassert i en passende familie. De bor i grå, upersonlige drabantbyomgivelser, i et lite hjertelig hjem, og Selma bruker mye tid på å drømme seg bort og å ønske seg en ekte familie.

Parallelt med dette følger vi dagliglivet i nisselandsbyen Snøfall, et herlig og livlig sted som regjeres av en barnlig og skøyeraktig julenisse (Trond Høvik). Selv om det er vinter i Snøfall, finnes det en portal til et grønt sommerlandskap hvor barna kan drive med ballspill og andre sommeraktiviteter. Men ikke langt unna finnes også en mørk skog, som det er farlig å bevege seg inn i.

Brev til julenissen

Tilbake i vår verden får Selma snart en venn, når den snodige, lille Håkon, en figur som umiddelbart minner veldig om Bulle i Jo Nesbøs bøker om Doktor Proktor. Han er helt overbevist om at julenissen finnes, og påvirker Selma til å sende et brev til vedkommende. Dermed settes en del mekanismer i gang som i sin tur fører til at Selma havner i nissenes verden.

Ubegripelig kritikk

Norsk Fosterhjemsforenings forhåndskritikk av «Snøfall», om at den stiller fosterforeldre i et uheldig lys, blir om mulig enda mer ubegripelig etter å ha sett de første episodene av serien. Fostermor Ruth (Kjersti Elvik) er riktignok en slags fargeløs Grinch, men det skal ikke mye fantasi til for å forstå at den harde og biske personligheten er et resultat av noe som har skjedd i hennes egen barndom. For eksempel at et brev til julenissen ikke har kommet fram. Hun er sånn sett en mye mer sammensatt figur enn de ufyselige slektningene til Harry Potter, for å nevne et eksempel innenfor samme sjanger, og har også et potensial for å utvikle seg i en mer vennskapelig retning i løpet av serien.

Persongalleriet i det tilsynelatende idylliske Snøfall er også egnet til å skape interessante gnisninger etter hvert som det nærmer seg jul. Idet vi blir invitert inn i nissenes verden nærmer det seg tiden for at julenissens etterkommer skal utnevnes. Her ligger det en åpenbar kime til sjalusi og tilliggende dumme avgjørelser. I løpet av de første episodene er det med andre ord lagt godt til rette for spennende handlingsutvikling både i menneskenes verden og i nisseland. Det skal bli en fryd å følge med på hva som skjer videre.

.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 2. Thomas Alsgaard gjorde en tabbe på Tax-free. Det forandret livet hans.

 3. Jeg må dessverre stadfeste at det selvoppnevnte kvinnepolitiet lever i beste velgående

 4. Bli med inn i Bent Høie og Dag Terje Solvangs atriumhus: – Vi kan ikke komme oss fort nok hjem

 5. Sangene visste at hun skulle skilles før hun visste det selv

 6. Frode Myrhol og Cecilie Lyngby valgt som partiledere i FNB

 1. Barn og unge
 2. NRK
 3. Jul
 4. NRK Super
 5. Fantasy