Wow!

Helt på tampen av året kommer en rakkarysare av en klassiker.

Denzel Washington og Frances McDormand spiller det maktsyke Macbeth-paret
Publisert: Publisert:
Grade: 6 out of 6

«The Tragedy Of Macbeth», med Denzel Washington, Frances McDormand, Brendan Gleeson. Regi: Joel Coen. 1 time 45 minutter. Aldersgrense: 15 år.


Historien er kjent. Macbeth møter tre hekser som sier at han skal bli konge i Skottland. Macbeth tar livet av dem som står i veien, oppildnet av sin kone. Så går det riktig ille. Paranoia, galskap og vekten av kronen og konen fører til blodbad og tyranni. William Shakespeare likte sånt, og i hendene til trollkaren Joel Coen har dette blitt en film det likte svidd av på en «1600-tallet møter den apokalyptiske framtiden»-aktig måte. Svart/hvitt, 3:4-format, det klassiske språket framført med svovel og følsomhet, sverdkamper, hyling mot månen. Aiaiai, så det svinger. Denzel Washington går fra ærerik til grusom, fra fin type til despot med forfølgelsesvanvidd, og han er strålende. Frances McDormand er sleip som mørkeste natta, heksene er helt psyko og alle kongens frender og fiender spilles praktfullt.

Scenografien er teaterinspirert, men bruker hele filmens muligheter. Vi er i et stramt minimalistisk fantasilandskap som ser ut som en million dollar. Historisk, klassisk og futuristisk. Historien er strippet, det visuelle er strippet og vi sitter igjen med praktfulle, stilrene bilder og en dramatisk fortelling. Galskapen utfolder seg i nakne steinslott, på øde veier og på steder med lange, mørke skygger. Effektivt, blant annet fordi det poetiske språket, som krever konsentrasjon å få med seg, ikke kan slåss med alskens mikkmakk i bakgrunnen. Ethan Coen og hans mannskap lar Shakespeares ord puste, takk og pris.

Filmen later som den hører til i en annen tid, en da film og tv var uten farget og helt firkantet. Et hipstervalg, ja, men det funker. Grepene er gode, men framfor alt er det en kraftprestasjon av en gjeng skuespillere i storslag.

En av årets beste filmer.

«The Tragedy Of MacBeth» vises på kino fra 25. desember og på strømmetjenesten Apple+ fra 14. januar.

Publisert: