Angsten som klamrer seg til oss

Hva bør være vitsen med godt teater? Iallfall at det borer dypere enn den lettvinte kommunikasjonen mellom mennesker som så ofte finnes i sosiale medier og tabloidpresse. Det klarer Marius Leknes Snekkevåg med sitt stykke "Gi meg en lykkelig slutt".

Publisert: Publisert:

Skuespillerne leverer et godt fysisk spill. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Kristin Aalen
  Kulturjournalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
Grade: 5 out of 6

Frykten for ikke å bli likt, popper stadig fram. Foto: Jonas Haarr Friestad

Lyssettingen er virkningsfull. Foto: Jonas Haarr Friestad

Fra venstre Jonathan Filip som Johan, Linn Løvvik som Angst, Ellen Andreassen som Liv og Ole Alexander Mæland som Morten. Foto: Jonas Haarr Friestad

Fire unge skuespillere har siden premieren 22. januar spilt i kulturhus og skoler i nordfylket. I går opplevde Aftenbladet stykket sammen med 8. og 10. klassinger på Finnøy skole idet turneen nå har nådd sørfylket.

Angsten (Ellen Andreassen, bak) forstyrrer stadig unge Liv (Linn Løvvik) når hun blir i tvil om livsvalgene hun skal ta. Foto: Jonas Haarr Friestad

Man kunne tenke at et teaterstykke som skal iscenesette frykten vi alle før eller siden føler for et eller annet i livet, bør være riktig skrekkinngydende. Men "Gi meg en lykkelig slutt" synliggjør i stedet Angsten i form av en kvinne, sykt hvitsminket rundt øynene, som danser rundt og stadig forstyrrer hovedpersonene.Grepet er slik at det nok tar litt tid før fnisende elever i salen skjønner at her er en figur som skal tolkes symbolsk. Men gradvis aner vi stykkets logikk: Det er kjedet sammen av øyeblikksbilder fra barndom, ungdom og voksenliv til de tre vennene Johan, Morten og Liv.

Nå er det slett ikke nytt at unge mennesker får kvaler foran valget av utdannelse, yrke og livspartner. Men der det i gamle dager var vanlig at sønner og døtre gikk i foreldrenes fotspor, hamrer nå valgmulighetenes klisjeer i de unges hoder: "Vi kan gjøre hva som helst. Vi kan bli hva som helst. Alt er mulig. Det finnes ingen grenser!"

"Gi meg en lykkelig slutt" knuser disse frasene ved å vise hvor skremmende det blir når suksess, karriere og lykke avhenger av at den enkelte velger riktig.

Som 16-åring utbryter Liv at hun "hater å ta feil og gruer seg til å bli voksen". Ikke før har hun bestemt seg for å bli sivilingeniør, hvisker andre stemmer i hodet: "Hva med advokat? Hva med danser?" Det gjør henne fortvilet.

Johan uteblir fra en fotballkamp fordi han føler seg syk – hvis det ikke snarere er angsten for morens uhelbredelige sykdom som smitter over på ham, da. Her har forfatteren sneket inn en snertent ironisk medie— og reklamereplikk – du dør av å leve, ta testen! – hvorpå Johan framtrer som den rene hypokonder til tross for at alle prøver viser at han er frisk.

Også den overflatiske kontakten Facebook gir, får gjennomgå. Morten, som først skryter av å ha 300 flere venner enn de 300 Johan har i tryneboka,

Gode venner gir livet mening, innser Liv til slutt. Foto: Jonas Haarr Friestad

oppdager omsider at livets mening ikke ligger i antall liker-meldinger. "Du trenger ikke dette, bare luft og kjærlighet," erkjenner han og sletter profilen for å finne tilbake til virkeligheten.

Skuespillerne Linn Løvvik, Ellen Andreassen, Ole Alexander Mæland og Jonathan Filip gjør en utmerket innsats, både verbalt og fysisk. Arne Nøst har skaffet til veie enkle rekvisitter som aktørene delvis kan flytte på og klatre i, godt koreografert av Sigrid Edwardsson og regissert av Audny Chris Holsen.

Et lite minus må noteres for lyden i skolesalen på Finnøy, som tidvis virket bomullsdottaktig. Lyssettingen var derimot virkningsfull.

Ender da stykket i ren livsangst? Nei, de tre personene innser at bekymring og frykt er en del av livet. Og når så en av dem til slutt dør, uttrykker Liv gleden over vennene hun fikk.

Det er en håpefull erkjennelse.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Da Jone Blikra ble valgt til ord­fører, tok nams­mannen kontroll over privat­økonomien hans

 2. 18 veistrekninger i Norge er plukket ut for å vise det beste av landet. Bare den på Jæren blir uten et unikt, nasjonalt utsiktspunkt

 3. Trøbbel for Sandnes Ulf - låner likevel ut spiller

 4. Da Charlotte gikk ned 35 kilo, ble hun kvitt sosial angst og depresjon. Dette er suksessoppskriften.

 5. Ingve Bøe med Viking-advarsel: – Det går ikke i kveld!

 6. Mann i 20-årene funnet etter større leteaksjon

 1. Scene
 2. Anmeldelse