Minus for Museum Stavanger, pluss i besøket for de andre museene


Arkeologisk museum og Jærmuseet trekker stadig flere publikummere. Mens Museum Stavanger (Must) hadde en liten tilbakegang i besøkstallet i fjor.

Oktober: Museumsnatt på Stavanger museum. Erle og Lisa Reisvold var blant de besøkende.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tallene på landsplan er ikke helt klare, men generalsekretær Liv Ramskjær i Norges museumsforbund sier at en rekke museer har meldt inn økt besøk for fjoråret. Hun hevder at dette er en trend, museumsbesøket i Norge vokser.

- Dette skyldes mye museenes ulike arrangementer. I år ser vi også at flere museer melder om en visse effekt av Pokemon Go, forteller Ramskjær, som i likhet med flere lokale museumsledere nevner at de siste årene har stadig flere norske turister tatt turen innom museer. Dermed øker besøket i sommermånedene.

Finn E. Krogh, som er direktør ved Norsk Oljemuseum i Stavanger, er noe skeptisk til museenes besøksstatistikk. Der er mange måter å telle på, påpeker han.

Norges museumsforbund får inn en del tall tidlig i januar, men Liv Ramskjær sier at der kan komme justeringer før besøket meldes til Norsk kulturråd senere på året. Hun poengterer at der er kriterier for hvordan museumsbesøk skal telles, og hun vedgår at noen er mer edruelige enn andre i dette arbeidet.

Økning for Arkeologisk

- De som telles, skal ha vært på museet, bare i tilfeller hvor det foregår formidling utendørs, tas dette besøket med, sier Ramskjær, og nevner Botanisk hage på Tøyen i Oslo, som er en del av Naturhistorisk museum, som ett eksempel.

Arkeologisk museum i Stavanger inkluderer både museet på Våland og Jernaldergården i det totale besøkstallet. Arkeologisk museum hadde i fjor en økning i besøket på nesten 19 prosent sammenliknet med året før.

- Mens andre bransjer sliter, representerer vi kan hende noe fast og varig, kommenterer direktør Ole Madsen ved Arkeologisk museum, Universitet i Stavanger. Omlag 20 prosent av de besøkende ved museet på Våland var skole- og barnehagebarn. For Jernaldergården på Ullandhaug utgjorde denne gruppen 15 prosent.

- Det kan være at når museene gir folk gode opplevelser, ryktes dette, og får flere til å ta turen. Men dette er vanskelig å måle, kommenterer Målfrid Snørteland, direktør på Jærmuseet.

Vel 25 prosent av de besøkende til Jærmuseet sine anlegg i fjor var barn og unge. Cruiseturister som egen gruppe viser ikke igjen i statistikken, men Snørteland mener at eksempelvis Tungenes fyr kunne ha vært et populært mål for denne gruppen. Men dette tilbudet finnes ikke i organisert form.

Jevnt og noe ned

- Hos oss har besøket vært ganske jevnt de siste årene med rundt 5000 besøkende i måneden, et tall som tredobles i sommersesongen, opplyser Finn E. Krogh ved Norsk Oljemuseum.

Årlig besøk varierer fra 98.000 til 105.000. Av disse er vel 15.000 cruiseturister og 10.000 skoleelever.

Siri Aavitsland, direktør for Museum Stavanger (Must), er svært så fornøyd med fjorårets besøk, tross en nedgang på 6744 personer.

Dette tallet forklares ut fra rekordbesøk på Stavanger kunstmuseum året før, da den store Frida Hansen-utstillingen ble vist. 52.000 var innom kunstmuseet dette året, i fjor var tallet drøyt 38.000.

Tallet på barn og unge som var innom Must sine anlegg i fjor, økte med 6 prosent, dette utgjør 18.925 personer.

- Også Stavanger museum hadde en økning i besøket i fjor, til tross for at det var stengt de to siste månedene av året på grunn av ombygging. Det synes jeg er imponerende, bemerker Aavitsland.

Les også

 1. Stor bygge- aktivitet ved museene

 2. Arkeologisk museum venter fortsatt på penger til nybygget

 3. Oljemuseet vil ha dine oljeminner

 4. Stavanger kunstmuseum etterlyser bilder signert Kitty Kielland

Publisert:
 1. Jærmuseet
 2. Museum Stavanger (Must)
 3. Arkeologisk museum
 4. Stavanger kunstmuseum

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi vet nå at munnbind demper smittetrykket ganske vesentlig

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. 8 myter om koronavaksinen

 4. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 5. Premier League-kamp stanset: Tilskuer får medisinsk behandling

 6. 41 smittet på bedehus-basar