Jærmaler med filmkamera

Her er den største stjerna i «Monster— torsdag»: Fotograf Trond Høines på 195 centimeter.

Publisert: Publisert:

Mannen som festet «Monstertorsdag» til filmrullene, har møtt brottsjøer av ros. Begeistringen bruser gjennom nestoren blant norske filmkritikere, Aftenpostens Per Haddal, som gir filmer en femmer: «Fotograf Trond Høines bruker bredlerret med mesterskap og leverer syner vi knapt har sett maken til i norsk film».

Tro bare ikke at 34-åringen fra Stokka i Stavanger er mannen som surfer på suksessen med triumfskrik. Etter en premierehelg med store, festlige påkjenninger framstår han som en blek, høy og lavmælt mann.

Litt flaut — Det er nesten litt flaut med all rosen. Den har sikkert mye med Jæren å gjøre; kritikerne er glad for å se noe annet enn Oslo og skog på film. Jeg må dessuten berømme Arild Østin Ommundsens manus. Dessuten hadde det blitt liten kraft i mine bilder uten klipping og musikk, avverger Høines.

Altså er det bare så vidt jeg tør stille det brutale spørsmålet: En skal kanskje ikke helt utelukke at du er flink?

— Nå ja, jo, jeg håper det er mer enn flaks, sier Høines.

Man skulle tro han svømte i tilbud etter de overveldende skildringene av vannmassene som glefser etter Jærstrendene, men hittil har det ikke vanket et eneste. Høines tror det er litt tidlig etter premieren, og dessuten regner han seg fortsatt som en fersking i faget.

Vennegjeng - Det norske filmmiljøet kan sammenlignes med en vennegjeng, der det er tungt å komme innenfor. Her i Stavanger har jeg mange kontakter, men det er i Oslo godt 90 prosent av produksjonene foregår. Derfor har jeg bodd der de siste fire årene, melder Høines.

For tiden jobber han med tv-serien «Typisk norsk» som skal vises på NRK.

Frilansfotografen vet om fetere ting enn sin egen bankkonto, og det har vært stunder da han tenkte på å skifte yrke. Problemet er bare at det gir ham så uendelig mye mer enn kroner å feste dramatikk til celluloid. Til «Monstertorsdag» brukte han gammeldags film, 16 millimeter. Ute i den store, velbeslåtte verden er 35 millimeter standardformatet.

Traff Østin - Fortsatt synes jeg film gir mye bedre kontraster og fargenyanser enn video. Men redigeringen og klippingen gjorde vi digitalt, før det ferdige produktet ble printet ut på film til visning på kino, forteller Høines.

Stokkagutten har en treårig, tv-orientert medieingeniør-utdannelse fra Høgskolen i Stavanger, der han ble utsatt for vibrasjonene fra lærer Hans Eirik Voktor. Dessuten var han i 1995 script for student Arild Østin Ommundsen under en direkteproduksjon, og satte resolutt på plass en reporter som ville ha mer tid til intervjuet sitt.

— Åi, for en autoritet. Deg kan jeg bruke, utbrøt Ommundsen, og siden den gang har de laget mye film sammen.

Norgesmester Mange år før han veltet seg med over- og undervannskamera langs strendene på Jæren, pløyde Høines klorbølger innendørs. Han har tre individuelle NM i svømming, på 200 meter butterfly i 1991, 92 og 93. I dag er det ikke klokka, men kritikerne med terninger som feller dommen. «Monstertorsdag» har fått mange firere.

— Vår film fikk nok svi fordi den kom etter debatten om kritikere som var for slepphendte med de gode karakterene. «Monstertorsdag» er en av årets tre beste norske filmer. Muligens fortjener de mest vellykkede norske filmene en femmer. Seksere skal sjelden gis. Klassikere som «Citizen Kane» må være målestokk, mener Høines.

ludvig.lorentzen@ aftenbladet.no

Publisert: