- Utstillingen åpner lørdag. Noe av kunsten må vekk, men hva?

To kunstnere i samme rom og én utstilling. Mona Orstad Hansen og Lars Teigum stiller ut sammen på Hå gamle prestegard.

Mona Orstad Hansens i sitt atelier på Tou Scene med arbeidene som snart sendes til Hå gamle prestegard. Der må hun i gang med siste utvelgelse. Alt kommer ikke med på utstillingen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En duoutstilling er ikke det samme som to separatutstillinger i ett galleri. Det er heller ikke en gruppeutstilling.

Begrepet kan best forklares ut fra en utstilling med to kunstnere og ett konsept.

Mona Orstad Hansen bor i Stavanger, og har samarbeidet med kunstneren Lars Teigum siden de gikk på kunstakademiet i Trondheim for 15 år siden. Han holder til i Grue kommune i Hedmark. Dermed har de to skypet en del i forberedelsene til utstillingen de skal ha på Hå gamle prestegard.

Mona Orstad Hansen har satt flere duoutstillinger enn separatutstillinger på cv-en de siste årene.

Sjablong for enkelthet

Dette blir en utstilling hvor Mona Orstad Hansen bidrar med malerier og objekter på gulvet, mens Lars Teigum hovedsakelig viser silketrykk. Men det er først når de begge - og kunsten deres - er på plass på prestegarden, at de endelige avgjørelsene tas. Hva skal med, hva blir for mye. Og hva holder seg innenfor fellesnevneren "Sjablong," som er utstillingens tittel. En tittel som står for enkelhet, men også nye valg.
- Når jeg forenkler formene i silketrykkene mine, oppstår plutselig andre muligheter til å kombinere, forklarer Lars Teigum. Dette kunne like gjerne vært sagt av Mona Orstad Hansen. Som forteller at hun kom til et skifte for tre år siden. Fordi hun følte seg ferdig med sitt prosjekt, at hun gjentok seg selv.

Løsningen ble å gå bakover i tid, se på hva hun jobbet med som student og rett etterpå. Blant annet arbeidene som ble produsert i forbindelse med forrige utstilling på Hå gamle prestegard. Den var i 2002, den gang var Mona Orstad Hansen invitert til å ha sin debututstilling i prestegardens eldste fjøs, det med vinduer rett ned mot sjøen. Samme lokale som hun har valgt til den utstillingen som åpner neste lørdag.

- Jeg fant et sammenbrettet, upreparert lerret fra studietiden, og så at dette var veien å gå, forteller hun. De maleriene hun stiller ut på prestegården denne gangen har beholdt den samme råe stoffligheten.

Samtidig som hun har forenklet det kunstneriske uttrykket. Der hun tidligere malte fargerike lag på lag, handler det nå om konsentrasjon og tilstedeværelse i øyeblikket.


En duo for to

Mona Orstad Hansen og Lars Teigum har stilt ut sammen før, i Kunstmuseet Kube i Ålesund for fem år siden. Den utstillingen het "Kakofoni," som er en beskrivelse av støy.

De bestemte seg for å gjøre noe annet denne gangen. Så på Hå gamle prestegård kan vi heller å snakke om enkelhet.

De to kunstneren har holdt en kunstnerisk dialog gående over år. Lars Teigum mener duoutstillinger som den han og Mona Orstad Hansen nå skal ha, skaper en variasjon i hans kunstnerskap. I en separatutstilling er kunstneren alene, i en duoutstilling er det interessant å prøve å finne skjæringspunktet mellom de to kunstneriske uttrykkene.

De siste årene har Mona Orstad Hansen satt flere duoutstillinger enn separatutstillinger på sin cv; Den med Lars Teigum i Kube i 2011, Geir Egil Bergjord i Gann 2013, og Line Anda i Galleri Langegården i Bergen i 2014.

- Det å samarbeide om en utstilling er ulikt fra gang til gang, oppsummerer hun. Og forteller at hun også er en del av et kollektivt prosjekt med tre andre kunstnere som jobber sammen i perioder her lokalt. Pluss en del av atelierfellesskapet på Tou Scene, hvor også hun kan be kollegaer om en kunstnerisk tilbakemelding.

- Men når jeg trekker for gardinet ved døren, vet de andre at jeg jobber og ikke skal forstyrres, forteller Mona Orstad Hansen.

Publisert: