– Koronapass hadde vært en lykke for oss

De nye koronarestriksjonene får store konsekvenser for restaurantbransjen. - Meteren er utrolig ødeleggende, sier styremedlem Bjørn Erik Sandvaag i NHO Reiseliv.

Styremedlem Bjørn Erik Sandvaag i NHO Reiseliv er bekymret på vegne av restaurant- og utelivsbransjen.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:

Sandvaag driver Gaffel & Karaffel i Stavanger og er oppgitt over hvordan den i utgangspunktet innbringende måneden desember nå tegner seg til å bli for en bransje som har hatt tøffe tider gjennom hele pandemien.

– Dette er nitrist. Nå har vi endelig fått tak i nok ansatte og begynt å få inn gjester igjen, og så skjer dette. Jeg synes regjeringen har ventet altfor lenge med å komme med disse tiltakene. Vi skulle først har gjenåpningsfester og fulle tribuner på fotballkamper, og nok en gang blir det vår bransje som betaler regningen, sier Sandvaag.

Mange avlysninger

Han trekker fram gjeninnføringen av meteren som det tiltaket som får størst konsekvenser.

– Meteren er utrolig ødeleggende. Den gjør at vi får halvert kapasiteten i restauranten og nesten ingen arrangementer kan gjennomføres. Det er spesielt ille at dette skjer i de ukene hvor vi omsetter mest i hele året. Kommunen og Equinor har avlyst alt, og det har bare spredd seg videre. Vi så en nedadgående tendens i hele forrige uke, sier Sandvaag.

Han reagerer også på at bransjen har fått kort tid til å omstille seg.

– Jeg synes det er dårlig stil å ha pressekonferanse klokken sju om kvelden. Vi får altfor lite tid til å planlegge på ny. I vår restaurant er det foreløpig booket inn flere enn det vi har lov til å ha denne helga, nå må vi på kort varsel bestemme hvem som skal få være igjen, hvis det i det hele tatt blir noen som vil komme. I alle tilfeller blir vi sittende igjen med et enormt varelager vi ikke får solgt, sier Sandvaag.

Sliter med å betale lån

Nå frykter han at flere utelivsaktører vil slite med å får tilbakebetalt kriselånene de tok opp i forbindelse med nedstengningen i fjor.

– Mange sitter med lån og ubetalt moms som de nettopp har begynt å betale ned på. Med nok en runde med restriksjoner, blir det tøft. Spesielt på nyåret, når man ikke lenger har desember å flyte på, sier Sandvaag.

Han forteller videre at mange i bransjen hadde ønsket seg koronapass, slik flere andre land opererer med.

– Koronapass hadde vært en lykke for oss. Jeg har selv vært i København i høst, hvor man må vise koronapass overalt, og det var null stress. Du føler at du får betalt for å ha vaksinert deg. Vi tar gjerne imot koronapass og krav om navnelister og alt, men meteren er hovedproblemet. Den tar hele livsgrunnlaget fra nattklubber og barer, sier Sandvaag.

Arne Joakimsen, som driver en rekke restauranter og barer i distriktet gjennom selskapet Herlige Stavanger, sier at han forventer gode kompensasjonsordninger til bransjen som følge av de nye restriksjonene.

– At dette skulle skje igjen, hadde jeg ikke håpet og trodd, men vi får bare akseptere det. Akkurat nå vet vi veldig lite, men jeg er bekymret for mine medarbeidere. Vi vet foreløpig lite om hva slags kompensasjoner bransjen vil få, men jeg forventer at det kommer noe, med tanke på hva slags økonomiske konsekvenser dette får for oss, sier Joakimsen.

Vi vet foreløpig lite om hva slags kompensasjoner bransjen vil få, men jeg forventer at det kommer noe, sier Arne Joakimsen i Herlige Stavanger.
Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Restaurant
 3. NHO

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 5. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje