Hurra! Verden går visst under!

BOK: «Utbryterne» minner mest om kommentarfeltet til en nettsak om Greta Thunberg.

Publisert: Publisert:

Nina Borge har god greie på action, mener Aftenbladets anmelder. Foto: Solveig Firing Lunde

  • Steinar Brandslet

Grade: 4 of 6 stars

Nina Borge: Utbryterne. Roman. 361 sider. Gyldendal Barn & Ungdom

Pessimistene kan glede seg over at de fikk rett. Klimaendringene gjør at verden blir et riktig utrivelig sted å være i 2075. Lufta er til og med så giftig at folk blir skikkelig syke og dør av den.

Nå kan rett nok optimistene skylde på krigen der Kina og USA nær utslettet hverandre, sånn at det ikke bare var oljås skyld. Mye glede er det visst uansett ikke igjen.

Men i lille Norge funkler håpet for dem som i grunnen likte frisk luft. Der oppdager smartinger noe som kan redde verden. Slemme politikere og sånt vil tjene penger på løsningen istedenfor å gi den gratis til alle. To ufrivillige helter må derfor bringe en hemmelighet til fots gjennom villmarken som strekker seg mellom Sandefjord og Oslo.

I tillegg har feministene tatt over makten og gjort mennene til underdanige slaver. Lederdamene er heldigvis like ille som mennene var. Hurra!

Om en mann hadde skrevet dette, ville jeg trodd han var en slags ensom patetiker. Men «Utbryterne» er isteden debutromanen til Nina Borge, og hun er utvilsomt en hunn.

Jeg vet ikke om Borge har det minste greie på klima, biologi, kjemi, politikk, våpen eller datamaskiner. I så fall skjuler hun det godt. Men hun har greie på action.

Her finnes ikke mange pustepauser eller refleksjon. Det trenger ikke boka heller. Språket famler, men vi drives raskt mellom adrenalinfylte scener. De snille heltene skyter folk i beinet, og er skikkelig gode til å treffe. De andre vil kverke de snille. Boka funker som en slags naiv karikatur.

Min eneste flyskam er at jeg flyr for lite. Jeg kjøper ikke handlingen. Jeg tilhører uansett ikke målgruppen.

Vi stiller andre krav til en pysjfest enn til et intellektuelt cocktailparty. «Utbryterne» er antakelig solid sengelektyre for tidlige tenåringer som gjerne vil redde verden, men som ikke har noe imot at noen slemminger som meg får som fortjent.

Publisert: