Garasjesalg hos Tytingvåg sine

MUSIKK: Platebutikkene er borte, men det finnes fremdeles platekjøpere. Randi Tytingvåg åpnet like godt et garasjesalg, med konsert og kringle, for å møte etterspørselen.

Publisert: Publisert:

Randi Tytingvåg, Dag Sindre Vagle og Erlend Egeberg Aasland synger for de frammøtte i garasjen. I tillegg til konsert fikk de frammøtte kringle, kaffi, twist og muligheten til å kjøpe plater. Foto: Fredrik Refvem

  • Leif Tore Lindø
    Journalist

– Kan dere ikke trekke litt nærmere. Vi liker å ha folk helt på fanget.

Randi Tytingvåg står i enden av garasjen sin, rødkledd, foran en rød dør, og samler et femtitalls mennesker sånn at hun får dem så å si i fanget.

– Sånn ja. Takk for at dere kom, sier Tytingvåg, og begynner garasjekonserten.

Ekta og forrektigt

Hva gjør du når platebutikkene har gitt opp? Når folk ringer og sender meldinger om at de kunne tenke seg en CD eller en LP, gjerne signert, enten til seg selv eller som en gave? Jo, man åpner en litt plutselig platebutikk i garasjen. Man ringer mor, en smått legendarisk gjærbakst-baker, som kommer med kringle i flere utgaver. Man koker kaffi, kjøper inn twist, henter fram esker med CD-er og LP-er og en god tusj. Så sprer man ordet om at fredag klokka 12.00 er det garasjesalgkonsert, for de som måtte være interessert i musikk i fysisk format, kringler i flere utgaver og levende musikk.

Randi Tytingvåg signerer plater til Randi Lindløv Bjerga og Tone Munkvik. Mannen i sort er ektemann, løpegutt og mulimediaansvarlig Christian Eriksen. Foto: Fredrik Refvem

– Ekta og forrektige musikk, sier Arild Wetaas.

Han har nettopp sikret seg både óg, CD og LP, som han har lagt i bilen. han har fått kaffi og tilbud om flere typer kringle, og selv om han egentlig har det travelt, legger han ting og tang i bilen og får med seg et par sanger når Tytingvåg synger i garasjen. Han er musiker selv, debuterte som soloartist i 2015 med platen «Mima i kor» og han kan ikke få skrytt nok av Tytingvåg.

Tre god grunner

– Heia Randi, sier jeg. Heia alle som lager god, ekte musikk. Men hvor skal vi få tak i den? Jeg abonnerer ikke på noen strømmetjenester. Det er min stille protest. Jeg er nok gammeldags, men jeg vil holde musikken i hendene. Lyden er også mye, mye bedre på en platespiller enn gjennom mobilen.

– Savner du platebutikkene?

– Ja. Jeg kom hit av tre grunner. Den første er at jeg synes Randi Tytingvåg lager veldig god musikk. Den andre grunnen er at platebutikkene dessverre er borte, men her får jeg tak i platen.

Plate og klem utveksles mellom Randi Tytingvåg og Nina Ellen Ødegård. Foto: Fredrik Refvem

– Det var to. Hva er den siste grunnen?

– Jeg synes artister som bruker så mye tid og krefter på å lage musikk fortjener å få betalt. Skikkelig betalt, ikke 60 kroner for mange, mange tusen avspillinger på Spotify. Det holder ikke. Men sånn er det blitt. Jeg synes det er fantastisk at man kan komme hit, midt på dagen, og få tak i platene og høre god musikk. Vi kan ikke stoppe utviklingen, men vi kan protestere litt, særlig når det er så kjekt som dette, sier Wetaas.

Fantastisk

CD-en «The Light You Need Exists» skal spilles i bilen, i båten og hjemme i stua. Og selv om han ikke er noen strømme-entusiast, har han hørt smakebiter fra Tytingvågs album.

– Det er helt fantastisk, sier han, låser bilen og går i retning garasjen og konserten.

Trygve Bøe fikk en personlig hilsen på sitt eksemplar av «The Light You Need Exists». Foto: Fredrik Refvem

Foto: Fredrik Refvem

Tytingvåg synger seg gjennom tittelsporet «The Light You Need Exists» og tre andre sanger fra albumet. Hun introduserer Erlend Egeberg Aasland og Dag Sindre Vagle som sine musikalske ektemenn, en kommentar som får hennes forrektige ektemann Christian Eriksen til å hoste litt og le litt. Folk spiser flere typer kringle, forsyner seg av kaffien og napper til seg nok en twist når ingen ser dem.

Til verdens beste svigermor

«Hu e altså så goe», er det en av publikummerne som sier til sidekvinnen etter fjerde og siste låt. Om det er kringlå eller vokalisten hun snakker om blir ikke spesifisert. Kanskje var komplimentet myntet på begge. Folk suser litt rundt, slåss med noen innpåslitne vepser og passer på at det ikke blir plagsomt mye kringlerester igjen.

Foto: Fredrik Refvem

Foran den røde døren står hovedpersonen selv om signerer, småprater, klemmer og takker folk for at de kom.

– Dette var en idé som plutselig dukket opp. Og heldigvis gjennomførte vi den, sier Tytingvåg, mens hun setter navnetrekket på en plate som skal videre til «verdens beste svigermor».

– Vi liker å treffe dem som liker musikken vår. Det er tross alt dem vi jobber for. Og så har du dette med salg av plater. Tidligere var det enkelt, men sånn er det ikke lenger. Mange foretrekker strømmetjenestene, men det er fremdeles en del som vil ha en plate i hånden. Jeg kunne invitert dem hjem, en og en, men Christian foreslo at vi heller skulle lage en samling her. Og det har jo være knallkjekt.

Publisert:

Les også

  1. Janove inntar DNB Arena i 2020

  1. Musikk
  2. Konsert