SSO får spillemidler for å jobbe med integrering

Av en årlig pott på en halv million kroner til integreringstiltak i musikk, får Stavanger symfoniorkester 200.000.

Publisert: Publisert:

Stavanger symfoniorkester, her frontet av dirigent Christian Vasquez, har fått 200.000 kroner for å jobbe videre med integrering. Foto: Kristian Jacobsen

Denne artikkelen er over tre år gammel

– Stavanger symfoniorkester har mye å vise til, de har i flere år drevet oppsøkende virksomhet i innvandrermiljøene. Derfor får de 40 prosent av den totale potten som går til musikk når spillemidlene som er øremerket kulturløft for integrering skal deles ut, sier Sveinung Stensland i Høyre.

Den totale rammen for integreringstiltak i kunst og kultur er på 5 millioner kroner. Pengene blir altså hentet fra spillemidlene, det vil si overskuddet som genereres fra de forskjellige spillene som administreres og drives av Norsk Tipping.

Les også

Stjernekomponisten skryter av SSO og Tou Scene

Ryfylkemuseet får også penger

Som medlem av Rogalands-benken på Stortinget er Stensland glad for at en så stor andel går til hjemfylket. Også Ryfylkemuseet blir tilgodesett i denne tildelingsrunden. De får 300.000 av totalt 2 millioner kroner som går til museer, for å videreutvikle sitt integreringsarbeid, blant annet gjennom Kulturkafeen på Sand i Suldal.

– Den sittende regjeringen har fått en del motbør for sin integreringspolitikk den siste tiden. Er dette et forsøk på å plastre det såret?

– Jeg tror dette må sees helt uavhengig av den enkeltsaken du sikkert refererer til, som er en oppfylling av en lovendring. Vi i Høyre er veldig opptatt av hverdagsintegrering. Noen i regjeringen har fått stempel som hardlinere, men det er ikke Høyre som har jobbet mest med dette feltet. Jeg tror heller vi skal se på alle suksesshistoriene, ikke bare det negative, sier Stensland.

Les også

- Kultur har positiv effekt for innvandrarar

– Har det noen reell betydning for integrering å spille klassisk musikk for nyankomne flyktninger?

– Kanskje ikke for de mest nyankomne, men for de som har vært her en stund og skal fases inn i norske samfunnet, er det en sentral inngang til det norske sivilsamfunnet. Jo mer innblikk man får i et lands kulturelle uttrykk, jo lettere er det å ta del i det aktuelle samfunnet, og det er dette som er målet med hverdagsintegreringen, sier Stensland.

Mange års arbeid

Kommunikasjonssjef Morten Ek i Stavanger symfoniorkester har ikke søknaden foran seg, og kan derfor ikke si så mye konkret om hva pengene skal brukes til, men er glad for tildelingen.

– Vi har jobbet veldig mye med integrering i mange år. I fjor hadde vi en egen flyktningkonsert, vi hadde en turné over hele fylket hvor vi spilte 35 konserter i løpet av en uke, og vi har et godt samarbeid med Johannes læringssenter, så dette med integrering er noe vi tar på alvor. Vi tror musikk, kunst og kultur kan være med på å bygge broer, sier Ek.

– Får vi bedre integrering av å spille klassisk musikk for flyktninger?

– Ja, det tror jeg. Det er så mange murer rundt omkring, og vi ser at musikk er noe alle kan forholde seg til. Vi hadde en stor konsert for flyktninger i fjor, med nesten 1000 personer i salen. De ble delt opp i grupper og tatt mer rundt i huset, og det ble en opplevelse som folk i byen sjelden får. De fikk se en bit av byen de ellers antakelig ikke ville oppsøkt, sier Ek.

Publisert: