Sniktitt på galehuset

Den stjernespekkede norske filmen, «De gales hus», har premiere i neste uke. Se ferske klipp fra filmen.

  • Øyvind Berekvam
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

«De gales hus» hadde festpremiere under Filmfestivalen i Haugesund, og 12. september er det duket for ordinær kinopremiere. Filmen bygger på Karin Fossums bok med samme navn og samler et stjernelag av kjente skuespillere og lovende nykommere. Ingrid Bolsø Berdal, Thorbjørn Harr, Fridtjov Såheim, Rolf Kristian Larsen, Andrea Bræin Hovig, Hildegun Riise, Pål Sverre Valheim Hagen, Frank Kjosås, Anneke von der Lippe og Rolf Lassgård er blant skuespillerne i den første av en lang rekke etterlengtede norske høstfilmer. I registolen sitter Eva Isaksen.

Respekt

I forkant av visningen i Haugesund håpet skuespiller Ingrid Bolsø Berdal at filmen skal skape økt åpenhet rundt psykiske lidelser.

– «De gales hus» behandler psykisk sykdom på en respektfull måte. Filmen sier det er håp om å bli frisk og at man kan få hjelp til å reparere sjelen, fortalte Bolsø Berdal.

Bolsø Berdal har hovedrollen som «Aina», en 24-åring som sliter med angst og depresjon.

– Det er vanskelig å snakke om denne typen sykdom. Det er så stor skamfølelse inne i bildet, uttalte Bolsø Berdal.

Anmeldelser

«De gales hus» høstet terningkast tre i både Dagbladet og VG etter visningen under Filmfestivalen i Haugesund. Dagbladet kom med følgende dom: «I mangel av noe bedre kan dialogen beskrives som «norsk film anno 1990», der setninger som muligens ser bra ut på papiret, høres konstruerte og falske ut når de blir uttalt». Bergens Tidene var mer positiv til filmen, og trillet en femmer på terningen. «Med «De gales hus», bygd på Karin Fossums roman med samme navn, har Eva Isaksen skapt noe som kan bli en norsk klassiker om lidende mennesker som mer enn noe ønsker å bli sett som det de er». Adresseavisen spanderte en prikk mindre på terningen og mente på sin side at «det er mye som er prisverdig ved «De gales hus». En vond, viktig og ambisiøs tematikk, matchet med et knippe av landets mest lovende og dyktige unge filmskuespillere ».

Les også

  1. Besøker galehuset på filmfestival

Publisert:
  1. Film

Mest lest akkurat nå

  1. Fant død mann på Bryne: Fem menn dømt for urik­tig for­klaring

  2. Stavanger-ordfø­reren: – Situa­sjonen er mer alvor­lig enn vi ønsker

  3. 106 nye er smittet i Stavanger – to inn­lagt på SUS

  4. SV og regjerings­partiene går sammen om strøm­tiltak

  5. Derfor bør du ta jule­handelen på polet før 15. desember

  6. Vi strøm­kunder betaler for sosiale reformer SV fikk gjennom i budsjettet. Vil vi det, eller vil vi ha lavere strøm­priser?