Årets utdeling av nordiske Michelin-stjerner er utsatt

Utdelingen av årets stjerner til nordiske gourmetrestauranter er utsatt på grunn av pandemien. Den prestisjefylte Michelin-utdelingen skulle holdes i Stavanger.

Michelin-guidens gjeve stjerner for de nordiske landene ble delt ut i Olavshallen i Trondheim i februar i fjor. Årets arrangement i Stavanger er utsatt til mai på grunn av pandemien.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har utsatt arrangementet til mai, sier Lotta Wrangle, som er pressetalsperson for Michelin for de nordiske landene.

Næringssjefen i Stavanger, Anne Woie, bekrefter at arrangementet som var planlagt i konserthuset i byen 8. februar, er utsatt.

Norske og nordiske restauranter er hardt rammet av pandemien. Kun kort tid etter prisutdelingen i februar 2020 måtte de fleste gourmetrestaurantene stenge.

Renaa fikk to stjerner

Prisutdelingen i fjor ble holdt i februar i Trondheim. Da fikk byen en ny Michelin-restaurant i det nyoppussede hotellet Britannia og restauranten Speilsalen. Dette ble Trondheims tredje restaurant med én stjerne. Til sammen fikk fire norske restauranter sin første stjerne i den nordiske Michelin-guiden, mens Stavanger-restauranten Renaa mottok sin andre stjerne.

– Det var fantastisk, sier Torill Renaa i restauranten Renaa.

Det ble øyeblikkelig fulle hus, men etter kort tid kom koronanedstengingen, og de måtte booke om flere hundre gjester.

Restauranten kom i gang igjen i mai. I periodene det har vært stille, har Renaa valgt å la aktiviteten fortsette med eksperimentering på kjøkkenet, selv om det har kostet penger. Torill Renaa mener dette har vært viktig, spesielt for lærlingene.

– Vi har ikke ansvar bare for de ansatte i restaurantene, men også for alle produsentene av råvarer som er avhengige av oss, forklarer hun.

Renaa håper det kommer offentlig støtte eller hjelp til mer enn til bare husleien.

Årets kokk

Daglig leder i Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, som blant annet representerer den internasjonale konkurransen i kokkekunst, er bekymret for restaurantene som har spesialisert seg på norsk gastronomi og matkultur.

– Det blir ekstra tøft framover for mange, sier han.

I februar er det ny innbetaling av avgifter, og det kan bli vanskelig etter ti-tolv måneder med lavere omsetning for mange. Dessuten er det fare for at folk med spesialisert kompetanse gir seg og forsvinner ut av bransjen etter å ha vært permittert i lang tid.

Sørvig forteller om hvordan restaurantene har kastet seg om og startet med blant annet take-out av høykvalitetsmat. Dette er en trend man ser også i andre deler i verden, og han tror dette er noe som er kommet for å bli.

Elleve norske i 2020

I dag er det til sammen elleve norske restauranter som har stjerne i Michelin-guiden. De holder til i Trondheim, Bergen, Stavanger og Lindesnes. Renaa er den eneste med to stjerner. Maaemo, som hadde tre stjerner, stengte restauranten i desember 2019 og åpnet i nye lokaler i 2020.

Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide. Guiden ble første gang utgitt i Frankrike i 1900. I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, mens to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.

Publisert:
  1. Stavanger
  2. Michelin
  3. Restaurant

Mest lest akkurat nå

  1. Kjørte i 94 km/t i 60-sonen - mistet førerkortet

  2. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

  3. Het kokkekonkurranse på siste dag av Gladmatens comeback-år

  4. – Hvalrossen Freya er nok på vei mot Rogaland nå

  5. «Klart det er mulig å dusje på natten»

  6. – Å bli rusfri e jækla krevende. Men jækla kjekt óg.