Dette er påskens tv-snop

Tradisjonen tro blir det påskekrim i lange baner i den stille uke. Her er oversikten over hva de største kanalene har å by på av mord og mysterier.

«Broadchurch» har fått en trofast tilhengerskare. 2. påskedag starter sesong 3 på NRK1.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var etter sigende et reklamestunt for snart hundre år siden som markerte starten for den høyst særnorske påskekrimtradisjonen. Da satte Gyldendal forlag inn en annonse i Aftenposten som kan betraktes som en forløper til nåtidens innholdsmarkedsføring, altså annonser som til forveksling kan ligne redaksjonelle artikler. «Bergensbanen plyndret i natt», lød teksten, som altså viste seg å være en reklame for Nordahl Griegs og Nils Lies nyeste bok. Dette skjedde i forkant av påsken 1923, og slo åpenbart an hos leserne. Året etter slengte også konkurrenten Aschehoug seg på, og dermed var påsketradisjonen med å lese om kriminelle handlinger og deres oppklaringer etablert.

Men trangen til å la seg underholde over fiktive hendelser fra samfunnets skyggesider er på ingen måte begrenset til bøkenes verden. Også tv-kanalene og etter hvert strømmetjenestene tilbyr sine seere litt av hvert innenfor tv-krim. Her er oversikten over noe av det du kan gi deg i kast med i uken som kommer:

Lørdag 8. april

Jon Almås er blant NRK-profilene som dukker opp i NRK Supers nye påskekrimserie for barn.

«Superkrim». Barna får sin egen krimserie på NRK Super i år. Hver morgen kl. 9.45 sendes en ny episode. Den siste episoden vises på påskeaften.

Handlingen i denne serien foregår bak kulissene i NRK, hvor alt åpenbart ikke er helt på stell. På nrksuper.no er det mulig å stemme på hvem som er skurken i hver episode. Det går også an å diskutere med andre detektiver i kommentarfeltet. Både Anne Lindmo, Kåre Magnus Bergh, Stian Sandø, Joachim «Noobwork» Haraldsen og Benedicte Bendiksen er med.

Palmesøndag

Den nye, danske serien «Gisseltakingen» har ikke fått premieredato på linært tv ennå, men kan strømmes allerede nå.

«Gisseltakingen». Denne nye, danske serien skal sendes på TV Norge i løpet av våren, men allerede søndag 9. april kan den første episoden streames på Dplay. Serien omhandler en terroraksjon midt i København, og er skapt av Kasper Barfoed, etter en idé av Adam Price (Borgen) og Søren Sveistrup (Forbrytelsen).

Mandag 10. april

«Nedgravde hemmeligheter» handler også i år om en såkalt cold case-etterforskning, hvor politiet må nøste opp i hendelser som foregikk for et kvart århundre siden.

«Nedgravde hemmeligheter». 1. episode sendes på NRK1 kl. 21.30. Dette er sesong 2 av denne BBC-serien. Denne gang må etterforskerne Sunny og Cassie etterforske funnet av det som viser seg å være et gammelt lik av en konservativ politiker som forsvant sporløst i 1990.

Serien består av tre deler, og samtlige blir lagt ut på NRK TV samme dag.

«Apple Tree Yard» er en mørk historie om en forsker som vikles inn i dramatiske hendelser etter et ukarakteristisk sidesprang.

«Apple Tree Yard» har premiere på TV2 kl. 21.40.

Denne thrillerserien er basert på Louise Doughtys bestselger med samme navn. Emily Watson og Ben Chaplin spiller hovedrollene som den anerkjente vitenskapskvinnen Yvonne Carmichael og hennes mystiske elsker.

Tirsdag 11. april

«Nedgravde hemmeligheter». 2. episode sendes på NRK1 kl. 21.30.

«Apple Tree Yard». 2. episode sendes på TV2 kl. 21.40.

Onsdag 12. april

«Nedgravde hemmeligheter». 3. episode sendes på NRK1 kl. 21.30.

«Apple Tree Yard». 3. episode sendes på TV2 kl. 21.40.

Dette er den andre spin off-serien om Colin Dexters populære politiinspektør Morse.

Skjærtorsdag

«Unge inspektør Morse». 1. episode sendes på NRK1 kl. 21.20. Dette er sesong 4 om den populære politiinspektørens yngre år, og den består av fire frittstående deler.

«Apple Tree Yard». 4. episode sendes på TV2 kl. 21.40.

Langfredag

«Unge inspektør Morse». 2. episode sendes på NRK1 kl. 21.20

Agathe Christie er et selvsagt innslag i påskekrimmen, i år med miniserien «Vitnet» på TV2.

«Agatha Christie: Vitnet». Serie i to deler. Den hardtarbeidende servitøren Leonard Vole blir stilt for retten for drapet på Emily French, en rik sosietetsdame som han har hatt et forhold til. 1. episode sendes på TV2 kl. 21.40.

Påskeaften

«Unge inspektør Morse». 3. episode sendes på NRK1 kl. 21.25.

«Agatha Christie: Vitnet». 2. episode sendes på TV2 kl. 21.40

1. påskedag

«Unge inspektør Morse». 4. episode sendes på NRK1 kl. 20.55.

2. påskedag

«Broadchurch». Tre år etter drapet på elleveåringen Danny Latimer, blir et nytt, alvorlig lovbrudd begått i den fiktive småbyen Broadchurch: Trish (Julie Hesmondhalgh) blir voldtatt og er tydelig preget av hendelsen. Alec Hardy og Ellie Miller får tidlig en mistenkt - men det viser seg snart at mange har noe å skjule.

Sesong 3 starter på NRK1 kl. 21.25. Da sendes begge de første to episodene.

Les også

 1. Sju spel du bør prøva i påsken

Publisert:
 1. Påskekrim
 2. Agatha Christie
 3. TV
 4. NRK
 5. NRK Super

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

 3. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 4. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

 5. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 6. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester