Stavangers utvandrersamling kan havne i Hedmark

Den historiske samlingen fra emigrasjonen til Amerika vil muligens utvandre til Hedmark.

Publisert: Publisert:

Hva skal skje med Utvandrersenterets samlinger etter konkursen i mars? Hans Storhaug, som var senterets direktør, håper materialet blir værende samlet i Stavanger. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Magnus Kallelid
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

- Vi har ikke avgjort noe ennå og skal snakke mer sammen først. Men jeg kan si at vi er interesserte, sier avdelingsdirektør Knut Djupedal ved Migrasjonsmuseet i Hedmark.

Det er for tiden auksjon på boksamlingene og arkivmaterialet som forteller historien om de som på 1800-tallet dro av gårde fra Stavanger for å søke lykken i Amerika. Samlingen står i fare for å splittes opp og selges ut av byen etter at eierstiftelsen Utvandrersenteret gikk konkurs i mars i år. Både politikere og historieforeninger har engasjert seg for å beholde samlingen i Stavanger.

Les også

Stavangers utvandringshistorie kan bli lagt ut for salg

Les også

Press på kommunene for å beholde utvandrersamlingen

Denne uken skal Anno museum i Hedmark, som eier Migrasjonsmuseet, bestemme seg for om de vil by på samlingen.

- Det er i vår interesse å berge den. Jeg har kjent til Utvandrersenteret i Stavanger siden 80-tallet, sier Djupedal.

- Da vil den forsvinne ut av Stavanger, noe mange her synes er trist?

- Ja. Men det er også leit om den skulle bli stykket opp solgt på åpent marked. Derfor er vi interessert i den.

Et seriøst bud

Advokatfullmektig Dan Kåre Silgjerd bistår bobestyreren i å fordele eiendelene etter konkursen. Han forteller at det er et seriøst bud hedmarkingene vurderer å komme med, uten å ville si hvor mye det er snakk om.

- Det hadde vært spennende om de bød. Men jeg håper jo at samlingen får bli i Stavanger. Samtidig skal vi ivareta kreditorenes interesser, sier han.

For det er flere kreditorer i bildet, altså aktører som Utvandrersenteret står i gjeld til etter konkursen. De største kreditorene er Rogaland fylkeskommune og forsikringsselskapet KLP. Fylkeskommunen har tidligere meldt at det kan være aktuelt for dem å slette en del av gjelden mot at de får overta samlingen. I så fall får den bli i Stavanger.

- Hvis Anno museum i Hedmark ikke byr, er vi tilbake til scenarioet der fylkeskommunen vurderer å overta samlingen. Hvis det kommer et bud, vil vi ta kontakt med fylkeskommunen for å høre om de vil gå inn med frisk kapital, forteller Silgjerd.

Da kan saken havne på politikernes bord, for å unngå at samlingen sendes østover. Det er likevel slik at det vil komme mer penger inn til Utvandrersenterets bunnskrapte kasse dersom hedmarkingene kjøper samlingen. Penger som kan gjøre opp noe av gjelden til kreditorene.

- Hvis det kommer i stand et bud, vil det komme inn 200.000 kroner mer i penger. Så det blir et regnestykke, sier Silgjerd.

Det har også vært interesse for samlingen hos et museum i Telemark og et universitet i Tyskland. Vestnorsk utvandringssenter i Hordaland har foreslått en sum, men den var ifølge advokatfullmektig Silgjerd for lav.

Direktøren står fast

Hans Storhaug, som var direktør for Utvandrersenteret, ønsker ikke at samlingen deres skal ende på Migrasjonsmuseet i Hedmark.

- Det er ingen tvil om at de er svært faglig kompetente, og vi har et godt forhold til dem. Så problemet ligger ikke der. Men jeg vil helst at samlingen forblir i Rogaland, særlig inn mot 2025 når det er 200-årsjubileum for utvandringen. Jeg står fast på at jeg håper den havner på Arkivenes hus på Ullandhaug.

- Det vil komme mer penger til kreditorene med salg?

- Jeg forstår det. Men her har ikke jeg så mye jeg skulle ha sagt. Jeg ville uansett syntes det var dumt om samlingen ble flyttet ut.

Garanterer å ivareta samlingen

Djupedal ved hedmarksmuseet garanterer imidlertid at samlingen vil bli godt ivaretatt om den havner hos dem, og at den vil berike museet deres.

- Vi har et stort bibliotek fra før av. Skulle vi få den, ville den bli gjort like tilgjengelig som resten av vår samling. Jeg  kan garantere at den ikke vil bli stuet bort i et hjørne.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir Bussveien fra sentrum til Mosvatnet

 2. Politiet dro inn 231.000 kroner for ulovlig kjøring i Lindeveien

 3. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

 4. SUS og Sandnes kommune begikk en rekke lovbrudd da pasient døde

 5. Knalltøffe tak for økonomien i Sandnes - fredag blir det alvor

 6. Trump utsetter valgkampmøte i North Carolina

 1. Stavanger
 2. Hedmark
 3. Gamle Stavanger
 4. Kultur
 5. Rogaland