Denne skal redde liv på Preikestolen

Preikestolen gjør som Trolltunga og bygger nødhytte for turister. Kjerag får til høsten.

Nødhytta ligger rett ved en stor stein. Kledningen vil med tiden bli grå og skal etter planen gli inn i terrenget. Foto: Stiftelsen Preikestolen

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

300.000 turister er ventet til Preikestolen i år. Den første av to nødhytter er snart klar til å ta i mot turister som får problemer på turen. Trolltunga i Hardanger fikk nødhytter i fjor. Ved Kjerag skal det bygges nødhytte i høst.

De vanligste feilene er at folk har for lite varme klær og blir kalde, for lite mat og går tomme for krefter, faller i ulendt terreng eller glemmer at det blir mørkt. Nå blir det lettere å takle beinbrudd, uvær, nedkjøling og utmattelse.

Ved Tjødnane, de små fjellvatna omtrent halvveis til Preikestolen er polske tømmermenn i arbeid. De har puslet sammen prefabrikkert elementer, som ble fraktet inn med helikopter i begynnelsen av uka. Det som gjenstår er kledning og tak.

– Prosjektet er kommet godt i gang og de skal bli ferdig i løpet av uka. Dette blir sånn vi hadde håpet. En plass hjelpemannskaper kan ta inn turister som trenger å komme i ly for uvær. Et sted å behandle skader. Og en plass å vente på transport ut av området, sier Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Det er mange turister på vei til Preikestolen. Tomta ligger omtrent halvveis på den 4 kilometer lange turen til fjellknatten. Foto: Svein Kåre Langeland

Nødhytta ved Tjødnane vil vanligvis være låst. Her skal det lagres mat, utstyr og annet som er nødvendig for å ivareta sikkerhet og beredskap. Hytta skal bare tas i bruk ved behov, for eksempel når en turist skader seg og været er for dårlig til at legehelikopteret kan hente vedkommende raskt ut. Nytten vil trolig være størst på vinterstid, når turister kan bli overrasket av mørket eller uvær.

Nødhytta blir ferdig i løpet av uka. Foto: Svein Kåre Langeland

Låst

– Hytta skal være låst. Tanken er at folk som trenger å komme inn, skal ringe nødetatene for å få tilgang. Vi har foreløpig ikke opplegget klart for hvordan den skal kunne åpnes. Det er mulig med fjernstyring, men teknologi kan være utsatt for uvær. Derfor ser vi på ulike alternativer, opplyser Audun Rake.

Nødhyttene på Preikestolen og Kjerag er finansiert med 300.000 kroner i statstilskudd, samt støtte fra SR-Stiftelsen. Kraftværk Arkitektur har tegnet, mens Mybox, som lager modulbaserte leiligheter, er leverandør. Nødhytta har strømtilførsel fra solceller og vedovn som kan fyres opp når det er kaldt. Tomta er regulert til et servicebygg med restaurant og toaletter. Etter planen skal det bygges en tilsvarende hytte ved Neverdalskaret, på toppen av den bratte steinura.

– Den første nødhytta bygges innenfor et område som er regulert til serviceformål. Kanskje ikke den ideelle plassen, men det var et poeng for å få dette raskt på plass. Til vinteren starter vi planleggingen av et nytt serviceanlegg med toaletter og servering. Det skal utredes hva vi vil ha og hvordan det skal se ut. Utbyggingen blir sannsynligvis trinnvis og det må avklares hva vi skal gjøre med drikkevann, kloakk og strøm. Dette er en stor jobb og utbyggingen starter verken i år eller neste år, sier Audun Rake.

Stien til Preikestolen passerer 5 meter fra hytteveggen. Foto: Stiftelsen Preikestolen

Plass til 10

Byggeleder Svein Kåre Langeland synes det ser lovende ut.

– Bygningen står inntil en stor stein og kledningen vil etterhvert bli like grå som den. Det er plass til cirka 10 personer innendørs, hvis noen står. I de utvendige nisjene i hver ende, er det plass til 2–3 personer, sier han.

– Får ikke håpe det blir en rase- og søppelplass?

– Det håper vi også. Med en gang man setter opp et bygg, er det veldig utsatt for engangsgriller. Dette er det småproblemer med i området allerede, svarer Langeland, som blant annet har planlagt stiene som er bygd ut de siste årene.

Rake er daglig leder for både Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling. Han melder om stor giv i reiselivsnæringen.

– Vi har fått en start på turistsesongen som vi bare kunne drømme om. Turistferja på Lysefjorden er full på mange turer. Besøkstallet på Kjerag stiger, mens det er som i fjor på Preikestolen. Foreløpig er det for tidlig i sesongen til å trekke konklusjoner, men dette ser lovende ut, sier han.

Ved Kjerag skal det bygges en steinhytte.

– Nepalske sherpaer starter byggingen 20. august. Byggeperioden er cirka 1 måned, så vi får nødhytta på plass i høst, og det er viktig, sier Preben Falck i Stavanger turistforening med tanke på høststormer og tidlig mørke.

Publisert:
 1. Trolltunga
 2. Preikestolen
 3. Lysefjorden
 4. Lysefjorden Utvikling
 5. Stiftelser

Mest lest akkurat nå

 1. Bergelandstunnelen er åpen igjen etter trafikkuhell

 2. Lokalpolitikere i krass debatt om 22. juli-oppgjøret: – Kommunister som vil ta fra oss alt av frihet og trygghet

 3. Sandnes Ulf har fått gigantbud på spiller - takket nei

 4. Regjeringen med nye lettelser i innreisereglene

 5. Reagerer på dårlig smittevern i Hellas: - Ingen bruker munnbind

 6. – Ryfast er eit ferjeavløysingsprosjekt som kostar trafikantane dyrt