Trine Skei Grande (V) fristes ikke av regjeringens sorte biler

Venstres «frihetskamp» avgjør om Venstre-lederen blir kjørt i sorte biler på statens regning neste år. I så fall blir Knut Arild Hareide (KrF) medpassasjer.

Trine Skei Grande i samtale med Venstre-nestleder Terje Breivik før landsstyremøtet på Oslo S torsdag ettermiddag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

De sorte bilene som frakter regjeringens statsråder fra A til B, er underordnet.

Det er gjennomslaget for Venstre-politikken som avgjør om Venstre vil søke regjeringsplass, samarbeidsavtale eller en mer eller mindre fri opposisjonsrolle.

Etter torsdagens landsstyremøte spurte Aftenbladet Skei Grande om sjansen for at hun kjører svarte regjeringsbiler nå er svekket i og med at landsstyret torsdag var så klare på at KrF må være en del av løsningen.

– Nei, hvis livet handlet om svarte regjeringsbiler, hadde jeg kjørt dem i fire år. I dette rommet står Lofoten, Vesterålen kjempesterkt. Lærersatsingen er liksom en av nøklene til å få det til… Dette handler om politikk, og det var det alle sammen understreket. Man tror det er lettere å dytte de politiske sakene i vår retning hvis KrF er med på laget, sier hun.

Les også

Ekstraordinært møte: Siv Jensen (Frp) splitter Rogaland Venstre

Venstre hadde ikke dimensjonert valg av møterom i riktig i forhold til antall oppmøte deltakere, observatører og mediefolk. Flere måtte derfor ta til takke med ståplass under partileder Trine Skei Grandes innledning.

Digger rampelyset

Nok en gang var pressekorpset fulltallig da stortingsgruppen, sentralstyret og landsstyret drøftet politikk og strategier på et hotell i Oslo sentrum.

Interessen skyldes mest av alt åpningen for at Venstre blir et regjeringsparti.

- KrF må være en del av løsningen, men i hvilken form det blir, er uklart, sier Skei Grande, som ikke vil lage en oppskrift for Erna Solberg på hvordan Frp eventuelt skal erstattes av KrF og Venstre i regjering.

Partilederen la etter møtet til grunn at hun og partiledelsen har fått uttrykt full tillit fra landsstyret for å gå i forhandlinger med Høyre, KrF og Frp, der det viktigste er gjennomslag for politikk.

Hun oppfatter at mandatet er «trivelig» og romslig og at landsstyret har tillit til partiledelsens vurderinger.

- Veldig mange sier vi må finne en løsning sammen med KrF for å presse politikken mot sentrum, sier Skei Grande, som fortsatt oppfatter at en blågrønn regjering er det beste alternativet om Erna Solberg (H) ønsker gjenvalg om fire år.

Heller politikk enn posisjoner

For partiledelsen er det nå langt viktigere med politikk enn å tenke høyt om en stol-lek rundt Kongens bord.

Derfor benyttes rampelyset for alt det er verdt for å løfte fram Venstres viktigste saker.

Onsdag la Skei Grande vekt på at Venstre i forhandlinger med Høyre, Frp og KrF vil vektlegge krav om aller elevers rett til faglærte lærere, tiltak for småbedrifter, reformer i velferdsstaten og å jobbe for å innfri målsettingene i Parisavtalen.

Torsdag fortalte Skei Grande at Venstre «skal inn for å ha fire store frihetskamper i denne perioden», uten å definere hva «skal inn» betyr.

– Det handler om skole, miljø, velferdsstatens bærekraft og friheten til å skape jobber, oppsummerte hun foran landsstyret.

Venstre-lederen sa at Venstre har troen på både framtiden, reformer, teknologi, fornyet ruspolitikk, mindre skolebyråkrati, en flyktningpolitikk som ser individene, og på å løfte psykisk helse.

– I sum betyr alt dette mer frihet og mer ansvar, sa hun.

Etter møtet sa Skei Grande at hun følte god oppslutning om sakene hun hadde innledet om.

Les også

Ferdig på Stortinget – sjekk hvem som skal bygge fly

Les også

Fylkesleder nekter å uttale seg om KrFs vei videre

Møter Erna, Siv og Knut Arild

Før møtet torsdag kveld mellom Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF), ga førstnevnte klar beskjed om at hun ikke skulle i noen «forhandlinger», men «bare et første møte».

Partilederen varsler at Venstre ikke kommer til å være feige når samtaler blir forhandlinger.

Skei Grandes plan A er en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre, men selv til topps i partiet er det tilsynelatende langt mellom sannsynlige oppskrifter på hvordan det skal bli en realitet.

– Mitt mandat er det som jeg oppfatter at er mest mulig gjennomslag for Venstre-politikk. Akkurat nå vet vi ikke helt hva det innebærer. Det må vi ha en åpen prosess på i partiet, sa partilederen.

Fylkesleder Kjartan Alexander Lunde i Rogaland Venstre baner vei forbi Iselin Nybø i en kaffepause under landsstyremøtet i Oslo. Valgresultatet sendte Nybø ut av Stortinget.

Skal lytte til Venstre-velgerne

Hun ba landsstyret allerede tenke gjennom hva Venstre skal gå til stortingsvalget på i 2021.

Skei Grande sa også at det er Venstres velgere som har gitt Venstre tillit og et mandat, og at det er dem Venstre nå skal høre på i denne prosessen.

Skal vi tro en landsrepresentativ undersøkelse om velgernes syn på regjeringssamarbeid og ulike partier, gjennomført av Respons Analyse for Aftenposten og Aftenbladet i siste halvdel av august, så betyr det at Venstre ikke skal inn i en regjering med Frp.

Tallene som ble bearbeidet av forskningsleder Hilmar Rommetvedt ved IRIS, viste nemlig at 83 prosent av Venstre-velgerne nå, mot 60 prosent av Venstre-velgerne i 2013, ikke vil sitte i regjering med Frp. (Vet ikke-svar er utelatt i beregningen)

«Rogalandsbenken» i Venstre

Både fylkesleder Kjartan Alexander Lunde, avtroppende stortingsrepresentant Iselin Nybø og varasentralstyremedlem Per A. Thorbjørnsen var ordknappe før møtet om sine preferanser i regjeringsspørsmålet.

Etter møtet var alle opptatt av at det nå er sakene og politikken som skal stå i sentrum.

– Kom det innspill av strategisk art fra Rogaland Venstre? spør Aftenbladet.

Lunde innvilger seg en lengre tenkepause.

Nybø tar ordet og sier at det ble formidlet det som ble diskutert i styret i Rogaland Venstre.

Lunde gjentar Nybøs poeng. Når Aftenbladet spør hva dette gikk ut på, svarer Nybø at fylkesstyremøtet var lukket og at innholdet i det ikke refereres til Aftenbladet.

Thorbjørnsen sier seg enig i oppsummeringen om at KrF nå er en del av løsningen, fordi Venstre for øyeblikket «er i et skjebnefellesskap med dem».

– I forkant av deres landsstyremøte må det være godt for KrF at vi vil spille på lag med dem, sier han.

– Det viktigste nå var egentlig å komme ut av dette spillet og kampen om posisjoner og regjering og heller konsentrere oss om det vi har gått til valg på og få gjennomslag for saker, sier Thorbjørnsen.

– Det er uttrykt stor tillit til stortingsgruppen i landsstyret vårt om at de nå forvalter våre meninger, sier Nybø.

Thorbjørnsen minner om at Erna Solberg (H) fortsatt ikke har avfeid en blågrønn regjering og at det ikke kan utelukkes til en annen regjeringsløsning er på plass.

Når Aftenbladet spør Venstre-nestleder Terje Breivik om Venstre nå har lukket døren for en regjering med Høyre, Frp og KrF - med Venstre utenfor - svarer Breivik bare at landsstyret har gitt stortingsgruppen stor tillit til å gjøre sine egne vurderinger.

Rogalandstrioen vil ikke svare på om de vil godta å sitte i regjering med Frp hvis det betyr at det gir mest politisk gjennomslag for Venstre.

Lunde erkjenner imidlertid at han ikke vil utelukke noen av alternativene per nå.

– Nei, men det blir ikke riktig opp mot det som ble snakket om der inne. Der var det fokus på saker. Vi har gitt tillit til stortingsgruppen, og vi har vist til landsstyrevedtaket om en blågrønn regjering, sier fylkeslederen.

Thorbjørnsen minner om at «ingen» trodde på Bondevik I-regjeringen, og knapt noen trodde på Bondevik II-regjeringen.

– Fortsatt kan alt skje med hensyn til vårt ønske så lenge det ikke er avklart at det ikke blir det. Fortsatt blir det bare spekulasjoner med andre alternativer. For partiet er dette en tøff prosess, men det handler mest av alt om politisk gjennomslag enn om format, sier han.

Publisert: