Q-meieriene har lagt til undertittelen «original islandsk yoghurt» på sine beger med yoghurten kalt Skyr.
Det har fått en av verdens største produsenter av den islandske yoghurtvarianten til å reagere, skriver Dagens Næringsliv.
Islandske Sigrud Kjartan Hilmarsson, som startet det amerikanske The Icelandic Milk and Skyr Corporation, har fått sin norske advokat til å sende en innsigelse.
Nå må Patenststyret vurdere om Q-meieriene kan beholde sitt nyregistrerte varemerke «Skyr original islandsk yoghurt».
Hilmarsson mener undertittelen både er villedende og at yoghurten ikke har nok særpreg til å tilfredsstille kravene som stilles for godkjennelse av varemerker.
Administrerende direktør Bent Myrdal i Q-meieriene, er klar på at Skyr kan kalles islandsk, selv om produksjonen skjer ved meieriene i Gausdal og på Jæren.
– Jeg forstår ikke reaksjonen. Skyr lages på en islandsk oppskrift som vi har fått rettigheter til gjennom en lisensavtale med meierisamvirket Mjólkursamsalan på Island, og vi bruker en yoghurtkultur fra langt tilbake som er hentet fra Island. Det er denne spesielle kulturen som er produktet. Derfor kaller vi den original islandsk yoghurt, sier Myrdal til DN.
Islandske Hilmarsson, bosatt i USA, står bak yoghurten Siggi´s, som skal være til salgs i 25.000 butikker i USA. Omsetningen er ventet å runde 200 millioner dollar i år, eller over 1,6 milliarder norske kroner.