Dette rådhuset skal varmes opp av søppel og kjøles ned med sjøvann

Med det nye rådhuset slår Sandnes et skikkelig slag for miljøet. Mandag koblet de seg til fjernvarmenettet, som gir fornybar oppvarming.

Ordfører Stanley Wirak (i midten) markerte mandag tilkoblingen til Lyse Neos fjernvarmenett ved det nye rådhuset. Med dette går Havneparken og Sandnes sentrum fra fossil til fornybar oppvarming. Her sammen med administrerende direktør i Lyse Neo, Audun Aspelund (t.v) og prosjektleder for Havneparken, Laila Haugland.
 • Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Med nytt rådhus kommer også flere miljøhensyn. Aftenbladet har tidligere skrevet om at det bare vil være parkeringsplasser for sykkel på det nye rådhuset i Sandnes.

Mandag ble nok et grønt skifte markert. Da ble nemlig tilkoblingen til Lyses fjernvarmenett offisielt åpnet ved rådhuset. Med dette går Havneparken og sentrum fra fossil til fornybar oppvarming.

– Sandnes har valgt en fremtidsrettet, fleksibel og fornybar varme- og kjøleløsning. Varmen kommer fra avfallsforbrenningsanlegget på Forus, og kjølingen er kaldt vann fra 120 meters dyp i Gandsfjorden, sier administrerende direktør i Lyse Neo, Audun Aspelund.

 • Også i Stavanger varmes rådhuset opp på spesielt vis: Ny fornybarløsning gjør Stavanger verdensledende

– Bedre å fyre for gaukene enn for kråkene

Lyse Neo er energikonsernets fjernvarmeselskap. Aspelund mener Sandnes tar neste steg i retning grønt skifte, og nå får «verdens beste varme- og kjøleløsning».

– Her utnytter vi spillvarme som ellers ville gått tapt under forbrenning av avfallet vårt. Det er selvsagt bedre å fyre for gaukene i Sandnes enn for kråkene på Forus, ler han.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak, som klippet snoren for å markere åpningen av tilkoblingen, er strålende fornøyd med at Sandnes tenker på en miljøvennlig fremtid.

– Dette er en stor dag for mange, og det viser at vi for alvor markerer oss som en grønn by. Dette er fremtiden, og det er et strålende eksempel på hva det offentlige får til om vi samarbeider, sa Wirak.

Les også

VIDEO: Mange ville se det nye rådhuset i Sandnes - bli med inn

200 millioner

Lyse Neo har investert 200 millioner i prosjektet, som blant annet strekker seg i syv kilometer lange rør fra forbrenningsanlegget på Bærheim til Sandnes sentrum. Neste etappe blir bygging av aksen videre til Stavanger Øst, slik at også denne delen av regionen får ta del i skiftet.

Miljøaspektet har også vært viktig i selve byggingen av det nye rådhuset i Sandnes. I byggeperioden ble det benyttet fjernvarme til byggtørk, til erstatning for propan eller olje som brukes tradisjonelt. Dette har bidratt til å gjøre selve byggingen klimanøytral.

I tillegg til rådhuset og Sandnes sparebank sitt nye kontorbygg, går også andre bygg fra fossil til fornybar energi. Flere bygg i sentrum har tidligere blitt oppvarmet av fossil gass, som nå erstattes med fjernvarme. Også Giskehallen har koblet seg på.

Sjøvann fra Stavanger

Næringsbyggene i Havneparken som benytter fjernvarme er med på å redusere strøm- og effektbehovet på kalde dager, og frigi dermed elektrisitet til andre formål.

Mange av varmekundene har også behov for kjøling. Lyse har derfor satt i gang en omfattende utbygging av et frikjølenett på Forus og i Sandnes. Her hentes kaldt vann fra Gandsfjorden på Forusstranda, og pumpes til Sandnes gjennom en 4,5 kilometer lang overføringsledning i fjorden.

Dette er den klart mest miljøvennlige kjøleløsningen som finnes, ifølge Lyse Neo.

– Gjenbruk av restavfall som varme er sirkulærøkonomi i praksis, og vi er veldig glade for at Sandnes kommune viser at de tar klimaet på alvor ved å velge denne klimanøytrale løsningen, avslutter Aspelund.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Kumøkk skal varme Jæren

 2. Sandnes åpner armene for cruiseskipene

 3. Stolt Stanley strålte i nytt Sandnes-rådhus

Publisert:
 1. Miljø
 2. Energi
 3. Utbygging
 4. Klimaforskning
 5. Global oppvarming

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug

 5. Trebarnsmoren stresset hver morgen. Så fant hun løsningen. Fem tips for en bedre morgen.

 6. Åtte spørsmål og svar om vaksinen nå og fremover