Rogaland Bondelag vil ha Bollestad som ny landbruks- og matminister

Det spekuleres rundt hvilke tre KrF-politikere som skal inn i regjering. Mye peker på at Olaug Bollestad (KrF) blir den nye landbruks- og matministeren.

Flere medier meldte søndag at Olaug Bollestad (KrF) er kandidat til å ta over som landbruks- og matminister i Solberg-regjeringen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Vi ønsker at noen fra KrF skal bli ny landbruks- og matminister, og jeg tror Olaug Bollestad er en god kandidat, sier leder i Rogaland Bondelag, Marit Epletveit. Hun driver gård på Gjesdal med melk og maskinstasjon.

– Bollestad var med på melking i mitt fjøs en gang, og hun viste at dette var noe hun hadde greie på.

Leder i Rogaland Bondelag, Marit Epletveit, er svært positiv til å få Olaug Bollestad som landbruksminister.

Ny regjering

Etter at den nye regjeringsplattformen ble lagt frem torsdag 17. januar, har spekulasjonene rundt hvem de nye statsrådene er vært mange.

Flere medier, deriblant NRK, Aftenposten og Dagens Næringsliv, har meldt at Olaug Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Dag Inge Ulstein er de nye statsrådene fra KrF. Mye peker på at Bollestad blir ny landbruks- og matminister.

For Rogaland Bondelag er det svært positivt hvis akkurat denne ministerposten får en statsråd fra Rogaland.

– Vi blir veldig glade hvis Bollestad blir vår nye landbruks- og matminister. Hun er fra et sted hvor landbruk er svært viktig, og det tror jeg er en stor fordel, sier Epletveit.

Fem år med Frp

Siden 2013 har landbruksministeren vært fra Frp. Det har vært en blandet fryd, ifølge Epletveit.

– De fem siste årene har vært spennende, men også krevende i forhold til at det har vært mye arbeid. Frp har en landbrukspolitikk som åpner for friere grenser og handel. Men det er så klart begrenset hvor mye dette har påvirket landbruket, da vi har hatt ei mindretallsregjering som ikke alltid har fått gjennomslag.

I en pressemelding fra Norsk Bondelag forteller leder Petter Bartnes, at han håper KrF vil sikre viktige deler av landbrukspolitikken fremover.

– Under Solberg-regjeringen har vi sett forsøk og omkamper på å liberalisere og svekke noen av våre bærebjelker – det har KrF klart å sette en stopper for, sier Bartnes.

Nederlag for pelsdyrnæringen

Selv om KrF har fått gjennomslag i flere saker, blant annet innenfor familiepolitikk, fikk de ikke gjennomslag for å opprettholde pelsdyrnæringen. Ifølge plattformen skal pelsdyroppdrett forbys etter årsskiftet 2024/2025.

Epletveit er skuffet over at pelsdyroppdrett fortsatt skal avvikles.

– Vi er fornøyde med mye av innholdet i den nye regjeringsplattformen, men dette er et av de punktene vi er svært misfornøyde med. Både avvikling av pelsdyr og forbudet mot nydyrking av myr er skuffende.

Kompensasjon

Leder i Rogaland Pelsdyralslag, Jan Ove Horpestad, er også skuffet over at vedtaket om å avvikle pelsdyrnæringen består. Han håper derimot at en landbruks- og matminister fra Rogaland kan være positivt for næringen.

– Jeg ønsker en statsråd som kommer fra et sted med mye landbruk, og som kjenner til næringen. Derfor er jeg svært positiv til at Bollestad blir ny landbruks- og matminister, sier Horpestad.

Tross at KrF tapte kampen om å beholde pelsdyrnæringen, fikk de gjennomslag for visse justeringer i overgangsordninger og kompensasjon for dem som må avvikle driften.

– Mange pelsdyrbønder kommer i en økonomisk uutholdelig situasjon når driften avvikles. Vi håper at gode løsninger for kompensasjon vil finne sted med Bollestad i denne ministerposten, avslutter Horpestad.

Publisert: