Gamle Storhaug-hus har blitt populære

Anders Almesveen (35) og Elin Lovisa Persdotter Lindqvist (29) er i full gang med renoveringen av huset sitt fra 1878. Flere gjør som dem, og det blir nytt liv i øst.

Publisert:

Anders Almesveen (35) og Elin Lovisa Persdotter Lindqvist (29) har heist opp huset og fått en ny etasje i kjelleren i Vindmøllebakken. Foto: Lars Idar Waage

Hilde Moi
Journalist

— Det er ikke som før, at folk bare meier ned og bygger opp igjen. Vi ville for så vidt ikke gjort det uansett, sier Anders Almesveen (35).

Sammen med Elin Lovisa Persdotter Lindqvist (29) kjøpte arkitekten huset i Vindmøllebakken for to år siden. Ambisjonene var klare: Å totalrenovere, beholde så mye som mulig av det gamle, men også bygge noe nytt. Almesveen hadde sans for Stavanger øst, og så for seg at det kom til å bli litt som Grünerløkka i Oslo.

Ny underetasje

— Vi så potensialet i dette huset, og hadde lyst til å renovere. Huset har masse sjel, og det oser historie i denne gata, sier de.

Da de begynte å rive i huset, fant de 23 ulike lag tapet oppå hverandre. Dette vil de ta vare på. Foto: Lars Idar Waage

Ubudent besøk av rotter og en lekkasje i taket framskyndet renoveringen. I dag har huset akkurat blitt satt på plass på ny, hevet grunnmur. Det gjør at paret har fått en ekstra etasje, og huset, som tidligere var 74 kvadratmeter stort nå har fått 65 kvadrat i tillegg.— Oppe skal det være et kult, oppusset gammelt hus, og når du kommer ned i kjelleren, er du i en moderne sfære, forklarer de.

Den nye etasjen skal bestå av kjøkken og et stort spiseområde, i tillegg til bad og bod. Dessuten skal den ha en utgang til hagen på baksiden av huset.

FIKK DU MED DEG PROSJEKT DØRØMMEHUS? SE TV-SERIEN HER.

Dette skal bli husets hjerte, med kjøkken og spiseområde. Foto: Lars Idar Waage

— Vi liker mat, så hjertet blir i kjøkkenet nede. Når folk tenker på kjeller, tenker de kanskje på å utvide for lagring, men dette blir hovedetasjen for oss, sier de.

Dialog

Huset ble kjøpt for 2,75 millioner kroner, og de har et budsjett på 1,5 millioner til oppussingen. Almesveen har selv tegnet prosjektet.

— Vi regner med at budsjettet kommer til å sprekke litt, men vi vil få gjort ting fortest mulig og utvide funksjonene litt etter litt mens vi bor her, sier han.

De understreker viktigheten av å ha en god dialog med både naboer og byantikvar. For eksempel må vinduer og tak tilbakeføres til tidsriktig stil.

Paret kjenner også andre som driver med tilsvarende prosjekt i østre bydel, og gleder seg over nye tilbud som mathall og ølbar.

— Jeg vet at det kommer til å komme mye bra folk i området her, så det føles godt å være i forkant og bo her allerede, sier Almesveen.

Populært

— Gamle hus i Stavanger øst har blitt populære å bo i. Det er stadig hus der som blir satt i stand, og det har kommet mange ressurssterke, trendbevisste folk til bydelen, sier Knut Grøttland i kultur og byutvikling i Stavanger kommune.

Han mener det beste vernet for disse husene, er at folk bor i dem og tar vare på dem.

Det gjenstår fortsatt en del arbeid før huset er ferdig. Foto: Lars Idar Waage

— Før stod flere av disse husene til forfalls. Veldig mange av dem er veldig fine, de trenger bare en ansiktsløftning. Kanskje trenger de ny kledning og nye vinduer for å skinne. Det ligger noen krav om tilbakeføring av vinduer og fasader til original stil, men de som flytter inn er kanskje mennesker som er opptatt av dette.- Det er ikke for alle å ta på seg et sånt prosjekt. Du må vite hva du går til, og du må gjøre noen overslag over hva det vil koste å eie en slik type bebyggelse. Når det er sagt, prøver vi å være så behjelpelige som vi kan, samtidig som vi har noen ufravikelige krav, sier han.

Trendy

Grøttland ser positivt på utviklingen i Pedersgata, Blåsenborg-området og Vindmøllebakken.

— Østre bydel var litt utenfor allfarvei lenge, men nå er det et område det satses på. Det har blitt trendy. Vi liker å tro at det er et område som er i

Utsikt fra den nye spiseplassen. Her kommer Helen og Hards prosjekt Vindmøllebakken. Foto: Lars Idar Waage

ferd med å få ny giv. Mange av husene har et originalt uttrykk, det er litt rustikt, litt flassende maling og er ikke helt striglet. Det trenger ikke se ut som et postkort.

— Men det virker som om det står en del slitne hus også i dette området?

— Det er ikke et veldig stort problem i Stavanger. Når Hanne (byantikvar Hanne Windsholt) og jeg går rundt i byen, ser vi stort potensial i det som andre kanskje opplever som en tapt sak, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert: