Barnevernsjentas liv

1300 barn lever på institusjon i Norge. Ida er ett av dem. Aftenbladet har i halvannet år fått følge Ida, og kan nå skildre tilværelsen hun har hatt — og hennes kamp for et normalt liv.

Publisert: Publisert:
  • Kristian Jacobsen
    Fotograf
  • Finn E. Våga
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dette er historien om Ida. 17-åringen som for få år siden framsto som en nokså vanlig tenåring, selv om hun hadde sine problemer; Hun gikk på skole, var aktiv i idrett, hadde venner, bodde sammen med mor.

Men etter at barnevernet overtok omsorgen og tok henne ut av hjemmet da hun var 15, mistet hun plutselig fotfestet i tilværelsen; utagerte, ble arrestert, forsøkte å ta livet sitt, prøvde narkotika, tente på institusjoner, truet barnevernsansatte på livet.

30. januar kan du lese hvordan Idas liv har vært og er. Historien gir et unikt innblikk i et univers som få av oss vet noe om. Reportasjeserien "Glassjenta" gis ut lørdag 30. januar. 10 langreportasjer om Idas liv i barnevernet vil fylle første del av Aftenbladet, hele 64 sider, og på størrelse med en bok. Dokumentaren publiseres også på nett, sammen med mange korte videointervjuer med nå 17 år gamle Ida og folk som har jobbet med henne.

Journalistene Rune Vandvik (f.v), Thomas Ergo og Hans Petter Aass har laget fortellingen om barnevernsjenta Ida.

Startet med en epostSakene er laget av tre Aftenblad-medarbeidere som tidligere har vunnet priser for journalistikk som avdekker, engasjerer og beveger; Thomas Ergo, Hans Petter Aass og Rune Vandvik. De har tidligere skildret hva som skjedde da Jonny André Risvik (28) i løpet av to uker ble torturert til døde av sine venner, i en bolig på det fredelige Kampen i Stavanger.

Historien om Ida starter med at det en natt kommer mail til journalist Thomas Ergo:

" Hei, jeg er ei jente på 16 år. Jeg har vært i barnevernet i 7 måneder og jeg skal flytte til min 7. plass nå. Jeg blir ikke hørt av barnevernet...Setter pris på at folk får lest dette... "

Journalister får ofte henvendelser fra fortvilte foreldre og barn som ønsker å få søkelys mot barnevernet. De fleste fører ikke til at flere journalister jobber med én sak på fulltid i ett år. Hva var det med Idas historie som gjorde at den måtte fortelles?

Her kan du lese Glassjenta:

Kapittel 1:

Les også

Ok, de hører ikke. Da brenner jeg institusjonen ned.

Kapittel 2:

Les også

Monsteret i rettssal 23

Kapittel 3:

Les også

Ni dager som rystet Ida

Kapittel 4:

Les også

Å jobbe med barn som truer med å drepe

Kapittel 5:

Les også

Idas forbrytelser

Kapittel 6:

Les også

Ikke anmeld meg, vær så snill

Kapittel 7:

Les også

Jeg kunne trenge en drøm

Kapittel 8:

Les også

Stryk meg over håret til jeg sovner

Kapittel 9:

Les også

Nå tar vi henne!

Kapittel 10:

Les også

Så lenge du elsker noen

Les også:

Slik svarer de som har jobbet med «Ida»

Her får du hele historien om Glassjenta

En ukjent verden

— 1300 barn på institusjon. Et tall som ikke sier oss mye. Men hvordan lever disse barna? Har de det godt? Hvilken hjelp får de? Ved å følge Ida gjennom en svært dramatisk periode av hennes liv, får vi et unikt innblikk i en verden preget av hemmelighold og taushet. Vi er med henne i rettssaker der hun forsøker å komme seg bort fra institusjonen som hun er tvangsplassert i. Vi besøker henne der hun bor.

Journalist Thomas Ergo har gjennomgått Idas saksdokumenter, intervjuet henne, barnevernsarbeidere og andre involverte, og bidratt til at Aftenbladet har fått tilgang til institusjoner og rettssaker som vanligvis er lukket for media. Og han har skrevet den 64 sider lange reportasjeserien. Kollega Hans Petter Aass har i høst gjennomgått samtlige alvorlige hendelser under Idas to år i barnevernet. Slik dokumenteres blant annet omfattende fysisk maktbruk fra politiet og barnevernet. Rune Vandvik har dokumentert Ida liv med videoreportasjer og -intervjuer. Blant annet har han filmet en rettssak og innsiden av institusjonen i Indre Troms, hvor hun er tvangsplassert.

Artikkelen fortsetter under videoen

Spørsmål saken reiser

De tre journalistene hadde mange spørsmål da de møtte Ida for første gang: Hvorfor gikk det galt? Var det virkelig nødvendig for barnevernet og politiet å bruke makt? Kunne noen avverget all den elendigheten som den unge jenta har måttet gjennomgå? Eller bare måtte det bli slik?

— Jeg håper vi klarer å få frem noen av de utfordringene barnevernet står overfor når de skal gi omsorg til vanskeligstilte barn med store traumer og andre problemer, sier Ergo.

— Hva skiller denne saken fra andre barnevernssaker?

— Hver sak er unik. Men det spesielle med denne er at vi kan følge ei jente, et ungt liv mens hennes livsdrama utspiller seg i glattceller, på flukt, i institusjoner. Jeg hadde aldri trodd at ei tenåringsjente i Norge kunne bli utsatt for så mye maktbruk som Ida er blitt.

Maktbruk og samarbeid

Sjefredaktør Lars Helle understreker at medier har et særlig ansvar for å gi innblikk i et barnevern som rår over sterke maktmidler. Men ofte blir barnevernssaker mindre belyst enn de burde.

— Sterke personvernhensyn gjør at offentligheten har vanskelig for å følge barnevernet tettest mulig. Ida har selv et sterkt ønske om å få fortalt sin historie. I denne saken er ikke det sentrale spørsmålet om det var riktig av barnevernet å overta omsorgen for Ida, men å se hvordan mekanismene fungerer etter at barnevernet har fått henne inn i sitt system; terskelen for å benytte formell og fysisk tvang og makt, evnen til å spille på lag med henne. Og har barnevernet klart det som var selve hensikten med å ta seg av jenta: Å gi Ida et bedre liv?

Unik mulighet

— Hvorfor dette voldsomme omfanget?

— Fordi vi har fått en unik mulighet til å følge en tenårings hverdag i barnevernet svært tett over lang tid. Vi viser hvordan situasjonen oppleves fra flere aktørers perspektiv, og vi kan vise sammenhengen mellom hendelser. Det krever et bredt fortellerformat, understreker Helle.

Journalist Thomas Ergo er glad for at Ida sendte mailen der hun ba om at hennes historie måtte fortelles.

— Dersom jeg hadde ignorert den, ville det vært et svik overfor et barn som kjemper en desperat kamp for et normalt liv. Jeg håper hun lykkes, sier han.

Ida er fremdeles tvangsplassert på en institusjon utenfor Bardufoss.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  2. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

  3. Den kommende Røde Kors-presidenten har alltid en plan. Da sønnen fikk skallen splintret på Utøya, hadde hun 27.

  4. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

  5. Viking-børsen: «Han er rett og slett brennhet!»

  6. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei