10 pågrepet etter masseslagsmål på Forus-mottak

Flere personer er skadet og ti personer er pågrepet etter masseslagsmålet på Forus midlertidig mottak natt til torsdag.

Publisert: Publisert:

Full utykning til Forus midlertidig mottak onsdag kveld. Foto: Ronny Hjertås

 • Andreas Askildsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Politiet meldte torsdag morgen at de i løpet av natten har fått kontroll på slagsmålet som gikk heftig for seg seint onsdag kveld. Politiet melder om kuttskader, mulige bruddskader og at tre personer er kjørt til legevakten for behandling. To av dem ble kjørt med ambulanse, men ingen skal være alvorlig skadet.

"Politiet pågrep 10 av personene som hadde vært involvert i slagsmålet. De ble tatt med inn til arresten", skrev politiet på Twitter tidlig torsdag morgen.

— De vil bli avhørt med tolk i løpet av dagen. Så får vi avgjøre om de skal tilbake samme sted eller om de skal flyttes, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sør-Vest politidistrikt avdeling Stavanger til Aftenbladet.

— Det er to gjenger fra to nasjonaliteter som er involvert. Vi vet ikke hva som er årsaken eller foranledningen til slagsmålet, sier Bjørnsen. Operasjonslederen ønsker ikke å oppgi hvilke nasjonaliteter de to gjengene tilhører.

- Ikke første gang

Bassel Hilal fra Syria har vært på mottaket i to måneder. Han forteller at han ble slått ned og måtte på sykehus. Ifølge ham selv er han en av de fornærmede i saken og han skal senere i nye samtaler med politiet.

— Det var rundt 10 syrere og 50 afghanere involvert. Jeg er ok og fikk bare et slag på leppen. Kompisen min brakk hånden og fingeren og fikk trolig hjernerystelse, sier Hilal til Aftenbladet.

Han sier at det ikke er første gang det oppstår konflikter mellom ulike grupper på mottaket.

— Dette kan ikke fortsette. Ledelsen ved mottaket og politiet må gjøre noe. Vi rømte ikke fra krig for å slåss her også, sier Hilal ,som ikke har sovet i natt.

— Det er ikke trygt her, mener han.

Kastet ut av mottak

Lars Petter Einarsson ved Forus midlertidig mottak sier at de skal gå gjennom nattens hendelse.

— Vi skal nå finne ut av hva som har skjedd fra A til Å og kartlegge årsaker, foranledning og hvem som er involvert, sier Einarsson.

På formiddagen torsdag sier han til Aftenbladet at det ikke er religiøse skillelinjer, men at det er og har vært konflikter mellom afghanere på den eneste siden og arabere på den andre siden. Blant arabere er det beboere fra Syria, Irak og Egypt på mottaket på Forus.

— Det er spenninger mellom disse gruppene på mottaket. Hendelsen torsdag kveld begynte imidlertid i gymsalen i forbindelse med fotballspilling - hvor det var en konflikt som bare eskalerte, sier Einarsson. Han forteller videre at de som står bak slagsmålet vil bli fjernet fra mottaket - trolig allerede i dag.

— Hvor de skal sendes må Utlendingsdirektoratet (UDI) finne ut av sammen med Politiets Utlendingsenhet (PU), sier Einarsson.

Slåss med nevene og ting av tre

Amir Rahmani (24) fra Iran har vært på mottaket siden desember. Han forteller til Aftenbladet at det har vært ampert på mottaket natt til torsdag.

Amir Rahmani (24) var vitne til slåssingen natt til torsdag. Foto: Torstein Lillevik

— Det var mange involverte og folk slåss med bare nevene og ting laget av tre. Jeg vet ikke hva som er årsaken til slåssingen, det kan ha vært mange ting. Det er mye konflikter her. Jeg er lei av krangling og slåssing, sier Rahmani.Han var vitne til mye av slåssingen, men var ikke redd.

— Det har blitt lite søvn i natt, sier Rahmani.

To nasjonaliteter

Politiet rykket ut med minst seks biler da de fikk melding om masseslagsmålet rett før midnatt.

Det var vektere som først meldte fra om bråket, og første melding til politiet kom klokken 23.41, opplyste operasjonsleder til Aftenbladet onsdag kveld. Like før midnatt sa han at situasjonen var under kontroll.

Politiet har likevel vært på stedet sammen med vektere og mottaksledelsen store deler av natten.

— Stemningen var amper også i natt med tilløp til mer slåssing. Det var også årsaken til at vi endte med å pågripe ti personer. Det var også nødvendig for at de andre beboerne skulle oppleve ro og orden, sier Bjørnsen. Det er tre fornærmede i saken.

Ved 08.30-tiden torsdag morgen er politiets innsatsleder tilbake på mottaket.

— Det skal bare være for å se at ting går rolig for seg etter den dramatiske natten, sier Aftenbladets reporter på stedet, Atle Andersen.

Slåssing i flere etasjer

Operasjonslederen har ikke tidligere hørt om så omfattende slagsmål på lokale mottak tidligere.

— Det var slåssing i flere av etasjene og flere deler av bygget. Svært mange av beboerne må ha fått dette med seg, sier Bjørnsen. Politiet har nå forlatt akuttmottaket, mens representanter fra mottaksledelsen og vektere fortsatt er på plass.

De ti som er pågrepet vil bli siktet for kroppskrenkelser, og politiet er allerede i gang med å skaffe tolker for å starte avhørene.

— Vi følger nå opp med vanlig etterforskning og kartlegger hva som har skjedd. Ti personer mistenkt for vold sitter fortsatt i arresten. Dette vil ta tid ettersom det er veldig mange involverte, sier politifullmektig Kristin Aasberg Ueland.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Forus Akuttinnkvartering er gjort om til midlertidig mottak

 2. Bråk på asylmottaket på Alstor

 3. Disse asylsøkerne bor på Forus Akuttinnkvartering

Mest lest akkurat nå

 1. Et nytt smittetilfelle i Sola, tre i Stavanger

 2. Korona-virus knakk eventbyrået hennes

 3. Hver 10. bil er borte: Koronapandemien har påvirket trafikken.

 4. Eigersund: Omstridt rådmann går av

 5. Haaland byttet ut etter mål og assist. Så vant Bayern supercupen: – Kjenner meg paff

 6. Kleppsbu inn i styret i Norges Bondelag

 1. Stavanger