Ingen plikt til å stoppe for syklister

Du har lov å sykle i fotgjengerfelt, men bilene har ingen plikt til å stoppe for deg.

Publisert: Publisert:

Du har lov å sykle i fotgjengerfelt, men bilene har ingen plikt til å stoppe for deg. Foto: Anders Minge

  • Jone Østebø
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Fotgjengerfelt er for fotgjengere, men sykler er tillatt. Foto: Olsen Olav/Aftenposten

I løpet av ti minutter tirsdag morgen ble to syklister påkjørt i fotgjengerfelt i distriktet. På Sola ble en 63 år gammel kvinnelig syklist kjørt ned på Grannessletta, og i Jærvegen på Klepp ble en 13 år gammel jente påkjørt.

Politioverbetjent Rune Svensen, leder i trafikkseksjonen ved Stavanger politistasjon, sier til Aftenbladet at det er en del tilfeller av denne typen påkjørsler. Ofte fordi både bilister og syklister hevder sin rett.

Må gå av

Reglene for sykler i fotgjengeroverganger er forholdsvis enkle.

— Biler har en absolutt plikt til å stoppe for fotgjengere, men ikke for syklister. Det betyr selvsagt ikke at bilister har rett å kjøre ned syklister. Men for å ha samme rettigheter som fotgjengere i et fotgjengerfelt, må man gå av sykkelen og leie den. Ikke stå på den ene trøen, men gå helt av, presiserer Svensen.

Det betyr ikke at det er fritt fram for fotgjengere heller. Man kan ikke alltid kreve at en bilist greier å stoppe dersom en fotgjenger plutselig kommer løpende ut bak et hjørne.

Og det betyr heller ikke at bilister ikke kan bli straffet for å kjøre på syklister i fotgjengeroverganger. For det er lov å sykle i fotgjengerfelt.

— Det er et klart krav at bilførere skal være særlig aktsomme ved fotgjengeroverganger. Da skal man forvente det uventede, sier Svensen.

Førerkortet beslaglagt

Les også

To syklister påkjørt i fotgjengerfelt

Den 33 år gamle kvinnelige bilføreren som kjørte på den unge jenta på Klepp tirsdag, fikk førerkortet sitt beslaglagt inntil videre, selv om jenta syklet over fotgjengerfeltet.— Det var andre omstendigheter som gjorde at politiet beslagla førerkortet på stedet. Hun forklarte at hun hadde vært uoppmerksom, sier operasjonsleder Kurt Løklingholm i Rogaland politidistrikt.

Hvis en fotgjenger, med eller uten sykkel ved siden av seg, står klar ved en fotgjengerovergang og gir tydelig signal om å gå over, og bilføreren ikke stopper, kan det bli dyrt.

— Da blir boten 5200 kroner pluss tre prikker i førerkortet. Skjer det en ulykke, blir det verre, sier Svensen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

  2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elizbieta

  3. Seilbåt kan bli solgt som hittegods

  4. Stavanger og Sandnes var blant de hardest rammede byene da koronaviruset spredte seg i Norge. Så snudde det brått

  5. Gjedebo-millioner til Innovation Dock - starter opp i Sandnes

  6. Fritidsbåt totalskadet i brann

  1. Stavanger