Kolonnekjøring over Haukeli - advarer mot å dra til fjells

Aftenbladet gir det alt fra uværet. Se hvilke ferjestrekninger, båter og veier som er stengt og hvor du kan kjøre.

Ekstremværet Nina rammet Vestlandet i januar i fjor. Nå er ekstremværet Tor på vei inn over de samme områdene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Meteorologisk institutt har meldt litt roligere vær de neste to dagene, men det vil fortsette å blåse endel og komme endel nedbør i form av regn langs kysten. Det er vanskelig for meteorologene å si hvordan det kommer til å se ut med båtavgangene, med tanke på bølgene. Når det gjelder fjellvarselet så vil det komme snø og sterk vind, så sjekk gjerne på vegvesenet.no eller her på aftenbladet før du kjører avgårde på fjellet.

Suldal-Røldal: Riksvei 13 Suldal-Røldaler steng på grunn av ras. Oppryddningsarbeidet er i gang. Ny vurdering blir tatt i morgen formiddag.

Hovden-Haukeli: De utfordrende værforholdene gjør at det nå er kolonnekjøring mellom fjellovergangen Hovden-Haukeli, det melder Statens Vegvesen 16.55.

Mortavika-Arsvågen: Ferjesambandet melder at alle avgangene er innstilt utover kvelden fredag. Ny vurdering blir gjort lørdag morgen klokken 06.00. Det betyr at E39 som knytter Stavanger og Bergen er helt stengt. Siste avgang på strekningen gikk klokken 12.30.

Stavanger-Tau: Også sambandet mellom Stavanger og Tau var innstilt noen timer fredag grunnet sterk vind. Det åpnet igjen for normal drift like etter 1440.

Pendler Vidar Bøe står på ferjekaien i Stavanger i påvente av at ferjesambandet mellom Stavanger og Tau skal starte igjen i uværet.

Vidar Bøe har ventet på ferja i to timer når Aftenbladet snakker med han rundt klokken 14.00. Planen var å komme seg hjem til familien etter jobb, nå forventer han at han kanskje må vente fire nye timer i bilen.

Han kan heller ikke kjøre til Lauvvik-Oanes-sambandet da han har for lite strøm på EL-bilen, så blir da ventende tålmodig på ferjekaien i Stavanger.2,5 timer måtte han tilbringe i bilen for å komme seg hjem.

Flere biler og lastebiler valgte å snu da de oppdaget at ferjesambandet Stavanger-Tau var stengt.

Ryfylkerutene (hurtigbåt): Norled melder at de kansellerer avgangene på Ryfylkerutene til Talje klokken 12.10 og Brimse klokken 14.25 på grunn av uværet. Anløp Sand og avg. 14.20 må kanselleres grunnet ekstrem vær. Det samme gjelder anløpet av Nedstrand klokken 13.55.På grunn av tekniske problem vil det være redusert kapasitet i Jørpelandsruten kl. 15.30 og kl. 16.30 med retur.

Hjelmeland-Nesvik-Ombo: Ferjesambandet har hatt problemer fredag, men melder klokken 15.09 at de er tilbake i normal drift.

Lauvvik-Oanes: Sambandet Lauvvik-Oanes er åpent, men kan bli stengt dersom værforholdene forverres ytterligere. Norled melder om svært stor pågang på sambandet som følge av at Stavanger-Tau er stengt. Ferjen vil ikke følge ordinære rutetider på grunn av mye trafikk.

Klokken 13 ble det målt stiv kuling på Sola, mens det på Kvitsøy blåste sterk kuling.

Vindu blåst ut

Aftenbladet har fått et tips om at et vindu har blåst ut i Saudagata på Storhaug. Også på tasta har vinden ødelagt bygninger. Her har deler av et tak blåst av.

Et vindu har blåst ut av et hus på Storhaug.

Stenger Lysefjordbrua

Aftenbladets reporter fra Ryfylke melder at politiet er på vei til Lysefjordbrua for å stenge den for trafikk. Årsaken er at en bil har mistet en tilhenger.

— Inntil situasjonen er avklart vil brua være stengt, opplyser lensmannskontoret for Strand og Forsand.

Redningsselskapet øker beredskapen

På grunn av værvarselen for helgen øker Redningsselskapet beredskapen i Stavanger.

Redningsskøyta RS «Sjømann» vil i helgen ta en tur innom de største båthavnene i distriktet som Sølyst, Dusavika, Rygerstranden, Lundsvågen, Vassøy, Sandnes, Jåttavågen, Hillevågsvannet, Ramsvik, Grasholmen og Vågen med flere.

— Båthavnene pleier å være godt forberedt på uvær, men vi har tidligere sett eiere av fritidsbåter som har satt livet på spill for å se til båtene sine på glatte kaier i stor vind og bølger, skriver redningsselskapet i en pressemelding.

Tips fra Redningsskøyta RS «Sjømann» er å ikke gå ut på kai alene, ta vest på før du går ut på kai eller brygge og mekr deg hvor badetrapper eller nødstiger er før du går ut på kaier. Deres aller beste råd er likevel at folk bør holde seg hjemme.

Risikerer stengte bruer

Også trafikkoperatør Ronny Sleire ber trafikantene være forberedt på dårlige kjøreforhold.

— Vi risikerer stengte bruer, stengte veier og innstilte ferjer utover dagen. De som skal til fjells må regne med kolonnekjøring eller stengning, sier Sleire til Aftenbladet. Han forteller at det foreløpig ikke er stengte veier, men ber folk følge med på trafikkmeldingene til Statens vegvesen.

Her kan du følge utviklingen på veiene.

— Dette er nok ikke den rette dagen for å planlegge turer til Sirdal. Folk bør tenke seg om før de legger ut på kjøretur, sier Sleire.

Se hvordan det ser ut i Sirdal på vårt webkamera .

Les også:

Les også

Statoil flytter nordsjøarbeidere og innstiller helikoptertrafikk

Slipper billig unna

— Rogaland slipper heldigvis billig unna denne gangen, sier vakthavende meteorolog Mette Skjærdal ved Meteorologisk institutt fredag formiddag.

Uværet som er på vei innover norskekysten, er ventet å føre til mellom liten og full storm nord i Rogaland.

— Dette er for lite vind til at det kvalifiserer til ekstremvarsel. Varselet følges heretter opp med obs-varsel for Rogaland, skriver Meteorologisk institutt i en oppdatering.

— Det vil likevel bli mye vind, og det vil øke på i ettermiddag. Etter hvert blir det sterk kuling og liten storm i den nordligste deler av fylket. Det blir også kraftige vindkast innover land, sier Skjærdal. Hun forteller at vinden kombineres med mye nedbør gjennom hele dagen.

— Utover ettermiddagen vil det nok bli mange stengte veier på fjellet, sier Skjærdal.

Følg værmeldingen her.

Brannvesenet opplser klokken 13.30 at de har normal beredskap, men har mannskap de kan kalle inn om uværet utvikler seg. De har på dette tidspunktet ikke fått noen meldinger om skader eller andre hendelser som følge av uværet.

SAS forbereder seg

Det er ventet vindkast opp mot 30 meter i sekundet, altså sterk storm, ved Bergen lufthavn fredag. Det sier meteorolog Linda Kleppe til Bergens Tidende.

Ifølge NRK kan det bli så sterk sidevind ved flyplassen at flyene kan få problemer med å lande.

— Vi har hatt en god del uvær de siste årene, og har fått faste rutiner på det. Vi går over og sjekker alt det praktiske, for eksempel at nødaggregatene fungerer, sier flyplassjef Aslak Sverdrup til kanalen.

Små forsinkelser på Sola

Fra Stavanger lufthavn, Sola meldes det klokken 14 at flytrafikken går tilnærmet som normalt. Det er noen mindre forsinkelser på ankomster.

— Foreløpig to flygninger til Bergen innstilt, samt en fra/til Aberdeen, melder lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen til Aftenbladet klokken 14.30.

Han sier det også er noe forsinkelser.

Avinor ber flypassasjerene om å møte opp til planlagt tid og oppfordrer de reisende til å holde seg oppdatert på informasjon fra flyselskapet.

Kansellerer flere ruter

Fjordline kansellerer flere avganger fra Stavanger på grunn av uværet denne helgen.

Disse rutene er kansellerte:

Hirtshals - Stavanger(fre 20:00-lør 06:30)

Stavanger - Bergen(lør 07:00-lør 12:30)

Bergen - Stavanger(lør 13:30-lør 19:00)

Stavanger - Hirtshals(lør 20:00-søn 08:00)

I tillegg er to ruter forsinket i uværet. Det gjelder disse: Bergen - Stavanger(fre 13:30-fre 19:00) og Stavanger - Hirtshals(fre 20:00-lør 08:00).

Publisert: