Nå skal fornybarfondet ansette i Stavanger-området

Fornybar AS skulle for lengst vært på plass. Torsdag kommer nye detaljer i statsbudsjettet.

Næringsminister Monica Mæland (H) avbildet under presentasjonen av industrimeldingen tidligere i år.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fortsatt venter offentligheten på detaljer om sjef, ansatte, lokaler, lokalisering, investeringer og et midlertidig styre for fornybarfondet.

Allerede i 2015 ga Stortinget regjeringen marsjordre om å starte opprettelsen av fondet.

For ett år siden, i statsbudsjettforslaget for 2017, ble det tatt sikte på å opprette fondet i løpet av første kvartal i 2017.

Nå skjer det ting.

Det betyr et midlertidig styre og de første ansettelsene.

Peter Fusdahl i SB Advisory, som har spilt en nøkkelrolle i arbeidet med å få dette lokalisert til Stavanger-regionen, har anslått at selskapet minimum må ha en stab på ti ansatte, på sikt 50-70 ansatte hvis forvaltningskapitalen kommer opp i 20 milliarder.

Næringskomitéleder Geir Pollestad (Sp) tok opp saken i trontaledebatten tirsdag.

To ganger prøvde han å få Tina Bru (H) til å svare konkret på om Fornybar AS i løpet av 2018 vil være lokalisert i Stavanger-området, ha ansatte og drive med investeringer.

– Det er et ganske enkelt ja-nei-spørsmål. Jeg håper representanten Bru kan bidra til klarhet i det, sa Pollestad.

– Selskapet er avgjort lokalisert til Stavanger-regionen. Det enkle svaret er at, ja, det kan vi forvente å se i løpet av 2018, svarte Bru (H).

Kryptisk om juni-møte

Nærings- og fiskeridepartementet vil ikke svare Aftenbladet på om planen var å presentere Fornybar AS i valgkampen og om planene ble endret.

Marit Ytreeide, rådgiver Forum for Miljøteknologi, skrev imidlertid dette til Nærings- og fiskeridepartementet 30. august etter et møte hun deltok på i juni.

«På vårt møte med Monica Mæland og embetsverket den 20. juni sa statsråden at «Fornybar AS» skulle legges fram av regjeringen før valget. Hvordan ligger arbeidet med investeringsselskapet an i dag?»

Da stortingsvalget var unnagjort, var fornybarfondet fortsatt ikke blitt presentert av Mæland. Næringsministeren har overtatt ansvaret for det statlige investeringsfondet som skal etableres i Stavanger-regionen.

Til Aftenbladet sier Ytreeide at hun oppfattet på det nevnte møtet i juni at Mæland sa at fondet skulle legges fram før valget.

– Sa hun det eller var det en tolkning av deg?

– I og med at jeg skrev den e-posten kan det være at jeg tolket det der og da.

– Du står ikke inne for det du skrev i e-posten?

– Jeg sier ikke noe annet nå. Det jeg sier, er at det kan være en subjektiv tolkning. Men da jeg var i kontakt med departementet, fikk jeg som svar at dette kommer i statsbudsjettet, sier Ytreeide.

Milliardnøtt

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) bekrefter at regjeringen «vil komme tilbake til Fornybar» i forbindelse med statsbudsjettet 2018.

«Møtet det refereres til var et møte mellom Forum for miljøteknologi og næringsministeren, i Nærings- og fiskeridepartementets lokaler 20. juni. Møtet ble avtalt etter initiativ fra Forum for miljøteknologi, som ønsket å diskutere oppfølging av industrimeldingen. Fornybar AS er omtalt i meldingen, og var én av flere saker som ble diskutert i møtet», skriver kommunikasjonsrådgiver Martine Røiseland i NFD.

Departementet svarer ikke på spørsmål om hvorvidt næringsminster Mæland har uttalt at Fornybar AS skulle legges fram før valget, hvorfor planene eventuelt ble endret eller om den nevnte rådgiveren har en uriktig gjengivelse av møtet.

Få dager før stortingsvalget sa Mæland til Aftenbladet at Fornybar AS er regjeringens «topp prioritet» å få på plass.

– Jeg skjønner at panikken har tatt Senterpartiet i valginnspurten, men det er ingen grunn til å lage valgkamp på noe som ikke er valgkamp, sa hun.

Hun sa at selskapets mandat ble vedtatt i forbindelse med statsbudsjettet for 2016 og at hun hadde fått overført ansvaret fra Olje- og energidepartementet for saken.

– Men marsjordren fra Stortinget ble gitt i 2015?

– Marsjordre ble gitt, og så ble det vedtatt i desember 2016. Jeg kan forsikre om at det kommer detaljer rundt dette nå til høsten, sa Mæland.

Ett av de vanskeligste punktene om Fornybar AS har vært finansieringen av det.

Forutsetningen så langt har vært å sette av 35 prosent eller mer for hver investerte krone til mulig tap.

Det kan bety at Stortinget i årene framover totalt må sette av minst 7 milliarder kroner i en sikkerhetsventil på veien mot en forvaltningskapital på 20 milliarder.

Mæland sa til Aftenbladet i september at 35 prosent tapsavsetning er avklart i statsbudsjettet.

Publisert:
 1. Statsbudsjettet
 2. Nærings- og fiskeridepartementet
 3. Geir Pollestad
 4. Monica Mæland
 5. Tina Bru

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 3. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 4. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 5. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben

 6. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes