23-åring tiltalt for mordbrann

Fire personer var i huset da 23-åringen, ifølge tiltalen, tente på en stol på en balkong i andre etasje.

Publisert:

I 07.00-tiden torsdag 3. september 2015 startet det å brenne i et hus i Karlsminnegata på Storhaug i Stavanger. Nå er en 23 år gammel mann tiltalt for brudd på mordbrannparagrafen. Foto: Arvid Berentsen

Det var i 07.00-tiden torsdag 3. september 2015 at det begynte å brenne i et bolighus i Karlsminnegata på Storhaug i Stavanger. Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Henriette Kvinnsland på ordre fra Riksadvokaten, lå flere personer og sov i huset. «Disse kunne lett ha omkommet dersom brannen ikke var blitt oppdaget og varslet i tide», heter det i tiltalen.

LES OGSÅ: Én siktet etter husbrann på Storhaug

23-åringen var blant dem som var i det brennende huset. Han ble selv skadd da han hoppet ut et vindu. Kort tid etter brannen ble han pågrepet og siktet.

Rettssaken mot 23-åringen er berammet i Stavanger tingrett til 15. januar 2018.

Store skader

I tillegg til brudd på mordbrannparagrafen er 23-åringen tiltalt for grovt skadeverk. Som følge av brannen oppsto det skader for over 1,2 millioner kroner. I tiltalen varsles det at det vil bli lagt ned påstand om erstatning til fornærmede.

LES OGSÅ: Politiet ber vitner melde seg etter overfallsvoldtekt i Stavanger sentrum

Ifølge tiltalen skal 23-åringen ha antent en stol som han hadde plassert utenfor en balkongdør i husets andre etasje. Herfra skal brannen ha spredd seg til husveggen og videre til større deler av bygningen.

Les også

Frifunnet i seks år gammel voldtektssak

Tiltaltes forsvarer, advokat Inger Marie Sunde i Advokatfirmaet Legal ANS, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunktet. Aftenbladet kjenner imidlertid til at tiltalte skal ha erkjent de faktiske forholdene i saken.

Sendt til SUS

23-åringen ble kort tid etter pågripelsen varetektsfengslet og siktet for skadeverk. Den gangen opplyste politiinspektør Magnus Jåtun i Sør-Vest politidistrikt at siktede samtykket til fengslingen.

LES OGSÅ: 44-åring tiltalt etter dødsfall i Egersund

Etter avhøret ble han sendt til Stavanger Universitetssjukehus for behandling av skadene han pådro seg da han hoppet ut vinduet.

Brannvesenet sendte inn røykdykkere i det brennende huset. Ingen personer utenom mannen som nå er tiltalt i saken, kom til skade. Foto: Inger Ege

Politiets innsatsleder på stedet, Einar Johannesen, opplyste overfor Aftenbladet at personene som ble evakuert, klarte seg fint etter at de kom seg ut fra det brennende huset.

Klokken 08.20, snaut halvannen time etter at brannen ble oppdaget, hadde brannvesenet kontroll. Det ble sendt mannskaper fra både Stavanger, Kvernevik og Forus.

Dømt etter fire år

Så sent som i september i år ble en 22 år gammel mann dømt for brudd på mordbrannparagrafen etter å ha stiftet brann i et bolighus i Magnus Lagabøters gate i Stavanger. I huset lå to personer og sov.

Dette skjedde natt til 22. november i 2013.

Allerede i det første avhøret, timer etter at brannen var slukket, erkjente tiltalte straffskyld. På grunn av at saken ble liggende i svært lang tid, så å si uten behandling, hos politiet, ble hele fengselsstraffen på 1 år og 8 måneder gjort betinget.

LES OGSÅ: Mordbrann-sak ble liggende i 4 år

Sør-Vest politidistrikt har siden måtte tåle kritikk for den lange liggetiden i en så alvorlig sak.

Snaut halvannen time etter at brannen startet meldte brannvesenet at de hadde kontroll på brannen i Karlsminnegata. Foto: Rolf Frøyland

- Denne saken har vært en vekker. Påtaleledelsen i politidistriktet bruker den til læring. Vi må sikre oss at vi ikke glipper på denne måten igjen. Saken er et bevis på at oppfølgingen må bli enda bedre, sa påtaleleder Kristin Nord-Varhaug i Sør-Vest politidistrikt den gangen.

Publisert: