– Smartbyen trenger flere elevbedrifter

Bare tre ungdomsskoler i Stavanger har elevbedrifter. Flere skoler bør tilby dette, gjerne i samarbeid med Smartbysatsingen, mener nestleder i oppvekststyret. Hensikten er økt motivasjon, trivsel og læring. Og på sikt: Nye arbeidsplasser.

Flere elever må få øvd seg på å starte egen bedrift, gjerne i et samarbeid med Smartbysatsingen. Rune Askeland (V) vil fremme det som ett tiltak for at flere elever skal holde motivasjonen oppe.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

PPT-leder Bjørg Klokk framholdt nylig at skolen bare er tilpasset 60 prosent av elevene, noe hun langt på vei fikk støtte på fra skoleforskere.

Motivasjonen daler jevnt og trutt etter fjerde klasse. En viktig grunn til det er for lite variert undervisning og for dårlig kobling mellom teori og praksis har professor Edvin Bru ved UiS funnet ut.

Det er den ene grunnen til at Askeland vil ha flere elevbedrifter.

– Elevbedrifter er et ypperlig eksempel på god læring gjennom å gjøre ting i praksis. Jeg er overbevist om at det vil gjøre det kjekkere for flere elever å gå på skolen, og kanskje motivere en del av de som nå er umotiverte. Gjennom elevbedrifter får elevene tatt i bruk skaperkraften sin og får brukt andre sider av seg selv enn i tradisjonell klasseromsundervisning, ivrer han.

Tenner gløden

Han får full støtte fra Maria Aasbø, daglig leder av Ungt Entreprenørskap i Rogaland:

– Et supert tiltak for å få opp motivasjon og lærelyst. Både lærere og elever melder om at de får mer glød av å holde på med dette. Elever som er med i ungdomsbedrifter er mer motiverte enn andre elever, viser ferske funn Østlandsforskning. I en elevbedrift får de prøvd seg litt på skikkelig. De må lage et produkt, samarbeide, løse konflikter, tjene penger osv. Alt dette er erfaringer de vokser på og som arbeidslivet har bruk for, sier Aasbø.

– Hvis Stavanger vil starte flere elevbedrifter, er vi klar til å hjelpe, forsikrer hun.

Les også

– Vi må foreta oss noe. Vi kan ikke ha det sånn at så mange elever faller utenfor

For dårlig

Den andre grunnen til at Askeland vil ta dette opp, er at oppvekststyret for to år siden vedtok en plan for tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv. Elevbedrifter var ett av tiltakene som ble trukket fram. Det er 11 ungdomsskoler og to 1–10. skoler i kommunen. Bare tre (Smiodden, Tastaveden og Hinna) har dette tilbudet.

Det synes Askeland er for dårlig.

Haugesund har fire, Karmøy tre, Eigersund, Klepp og Time to. Det er en dårlig «trøst» at Sandnes har bare en. (Se fakta for oversikt over hvilke kommuner og ungdomsskoler i Rogaland som har elevbedrifter)

Nye arbeidsplasser

– Det ligger en enorm skaperkraft blant de unge. Vi må dyrke fram denne. Ikke bare for at elevene skal trives bedre og lære mer på skolen, men også fordi samfunnet trenger at flere skaper sine egne arbeidsplasser. Erfaringen fra Ungt Entreprenørskap er at flere av elevene som har vært med på dette, fortsetter og blir gryndere, fortsetter Askeland.

Det bekreftes av Maria Aasbø i Ungt Entreprenørska. Hun kan også fortelle at sannsynligheten for etablering av egen bedrift som voksen (35–45 år) er 50 prosent større for at elever som har fått prøvd seg på dette i skolen i følge forskning.

Les også

«Stavanger kan bli stor på smart-by-teknologi i Kina»

Smartbyen

Askeland synes det hadde vært lurt å koble elevbedriftene tettere på Stavangers smartbysatsing.

–Vi kan ikke la Smartbyen gå sin gang uten å få med ungdommen. Jeg er sikker på at ungdommene er vel så kreative som voksne. Så dette kan det komme mye spennende ut av, ivrer oppvekstpolitikeren som gir sin partikollega Jan Erik Søndeland æren for den ideen.

Så når saken om «gutteproblemet» i skolen kommer opp igjen, vil Askeland foreslå at rådmannen skal legge fram en sak om hvordan få flere elevbedrifter i ungdomsskolen knyttet opp mot Smartbyen.

Han vil også vite hvordan det har gått med gjennomføringen av planen for bedre samarbeid mellom skole og arbeidsliv: Hva har blitt gjort og hva er erfaringene?

LES OGSÅ:

Publisert: