Ingen «flink pike»

Else Karin Bjørheim lar seg ikke stresse av å ha en fullstappet kalender.

Russedrakten til Else er passende nok blå, og blant annet dekorert med logoene til EU og Høyre, og Angela Merkel.
 • Janne Håland
  Janne Håland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Å ha noe å holde på med er viktig, jeg kjeder meg lett, sier 18-åringen.

Alt hun skal gjøre, blir fortløpende lagt inn i kalenderen på mobilen. Mens andre gjerne ville blitt slitne av å se at nesten hver eneste time framover er opptatt, har det motsatt effekt for Else.

– Det fungerer veldig bra. Når det er lagt inn i kalenderen, vet jeg når jeg skal gjøre hva, jeg slipper å tenke. Der står det når jeg må lese til prøver, og når jeg kan være med venner. Det handler om planlegging og prioritering, sier hun.

Vil engasjere andre

En fredagskveld kan enten brukes på venner, skole, Unge Høyre eller Europeisk Ungdom. Litt russefeiring blir det også tid til innimellom. I tillegg er hun med i bydelsutvalget i Tasta, og nylig begynte hun også å dele ut smaksprøver i butikker, for å tjene litt penger.

– Det passet meg fint, jeg er jo vant til å stå på stand fra før, he-he.

Hun håper å få flest mulig til å engasjere seg i politikken, eller i alle fall til å si meningen sin.

– Meld deg inn i et parti eller skriv et avisinnlegg! Å stemme ved valg er også en liten ting å gjøre, det er bare å ta en lapp i boksen i stemmelokalet.

Var litt sjenert

Interessen for politikken dukket ikke opp før en uke før forrige kommunevalg. Ingen andre i familien er politisk aktive, og før var Else som regel rolig i skoletimene, på grensen til sjenert. Men så fant hun ut at samfunnstimene var ganske interessante, og begynte å rekke opp hånden for å diskutere. Else hadde nemlig alltid ment mye, og følte etter hvert at det var på tide å engasjere seg. Hun gikk rundt og snakket med ulike partier på Arneageren, og det var til slutt en fra Stavanger Unge Høyre som klarte å overbevise henne.

– Plakatene om frihet, mangfold og toleranse var noe jeg kunne stille meg bak. Jeg likte tanken om at folk skal få være den de vil være, sier hun.

Fra hun meldte seg inn i partiet, tok det et drøyt år før hun ble valgt til leder. Da ledet hun allerede Rogaland Europeisk Ungdom.

– Jeg trives som leder, og ville være det i enda en organisasjon. Å få ansvar er veldig kjekt, og det å lage en best mulig organisasjon.

Nå går hun siste året på St. Olav videregående skole, og hun er nokså trygg på at hun neste år vil studere statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Må ikke være god i alt

– Å ta et friår er ikke helt meg, jeg måtte uansett ha funnet på noe. Det er bare greit å begynne på utdannelsen, ikke er jeg lei av skole heller, sier hun.

Men noen flink pike, vil hun ikke si hun er.

– Jeg tenker at det er noen ting jeg vil være flink til, mens det er andre ting jeg ikke må være så god til. Jeg må ikke ha femmer i alle fag, og vet heller ikke om jeg hadde fått det til. Men jeg vil være best mulig versjon av meg selv. Da handler det om å øve seg og gjøre ting man synes er ukomfortabelt, så man blir bedre, sier hun.

Tok bilde med Erna

Forskjellen er for eksempel stor fra da hun som ferskt høyremedlem som 16-åring nervøs måtte diskutere med eldre medlemmer, og til nå, når hun leder medlemsmøtene. Hun syntes heller ikke det var skummelt å møte statsministeren på landsmøtet til Unge Høyre.

– Jeg føler Erna er en veldig trygg person, det er jo henne vi heier på. Hun sa at vi kunne ta selfie med henne, så det gjorde vi.

Selv vet hun ikke om hun vil bli statsminister en dag.

– Vi får se, jeg vet ikke helt hvor ambisjonene ligger ennå. Først får jeg satse på stavangerpolitikken, så ser vi hvor det går derfra.

Publisert:
 1. Europeisk Ungdom
 2. Unge Høyre
 3. Stavangerpolitikken

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet om den første utelivsnatten: - Lenge siden vi har hatt det så travelt

 2. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 3. Denne nye hallen til 115 millioner har alt du kan tenke deg

 4. – Velkommen tilbake!

 5. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 6. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært