Bonde taper 150.000 kroner

Storbonden Anders Schanche Rettedal har regnet ut at han vil tape rundt 150.000 kroner på regjeringens tilbud til bøndene og er svært skuffet over Høyre.

Anders Schanche Rettedal vil tape på regjeringens tilbud til bøndene. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg hadde håpet at Høyre hadde tatt tak og vært mer på banen. I stedet har det overlatt landbrukspolitikken fullstendig til Frp. Det er svært skuffende, sier Anders Schanche Rettedal, som driver Klostergarden like ved Utstein Kloster i Rennesøy kommune.

Han er en av de store bøndene som har fått mer å rutte med som følge av den borgerlige regjeringens landbrukspolitikk de siste tre årene.

– Jeg kan godt tåle et jordbruksoppgjør som ikke gir meg så mye mer så lenge mindre bønder får et godt oppgjør. Men dette forslaget er en dramatisk reversering som slår ut for både små og store bønder i Rogaland, og jeg håper at Bondelaget får fjernet forslaget om å kutte i beitetilskuddet i innmark. Det er det som rammer bønder i Rogaland hardest, sier Rettedal.

Les også

Halleland forsvarer bondetilbud

Mindre i beitetilskudd

På gården har storbonden 660 vinterfora sauer, 1210 lam, 20 ammekyr, 30 ungdyr og rundt 1600 slaktegris i året.

Tilbudet fra regjeringen vil gi rundt 110.000 kroner mindre i beitetilskudd for sau og ammekyr som beiter på innmark.

– Her på Rennesøy beiter de fleste dyrene på innmark, og jeg vil anslå at rundt 2,5 millioner kroner i tilskudd fordelt på 100 bønder forsvinner over natten med regjeringens forslag, sier Rettedal.

Han får riktignok 50.000 kroner mer i arealtilskudd, men han taper fortsatt 60.000 kroner på omleggingen.

Økt kraftfôrpris

I tillegg er det forslag om å øke kraftfôrprisen med 12 øre. Det gir rundt 55.000 kroner i øke kostnader for Rennesøy-bonden. I fjor brukte han 460 tonn med kraftfôr på gården. Mesteparten til slaktegris, og rundt 100 tonn fordelt på sau og ungdyr av storfé.

Variable kostnader og utgifter vil også øke med rundt 40.000 kroner. Det betyr at han samlet sett kommer rundt 150.000 kroner dårligere ut.

– De tre forrige årene har regjeringen premiert de store mer enn de mindre bøndene, og det har slått positivt ut for meg. Med dette forslaget rykker vi tilbake til start og står på stedet hvil. Vi har en landbruksminister som snakker fint om heltidsbønder og ønsker bønder som investerer, men dette blir fryktelig vanskelig å tenke langsiktig når rammevilkårene endres så mye. Selv har vi tegnet et nytt ammefjøs og har tenkt å investere i det. Men pengene vi hadde tenkt å spare for å bruke til det, har vi ikke lenger med dette forslaget, sier Rettedal.

Jordbrukets forhandlingsutvalg, som består av representanter fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, startet forhandlingene med staten tirsdag denne uken. Forhandlingene skal være avslutta senest mandag 15. mai.

– Jeg forventer en betydelig forhandlingsvilje fra regjeringen. Stortinget har vedtatt at vi skal ha et landbruk over hele landet, og da må vi sikre lønnsomheten på de små og mellomstore brukene for å hindre at jord går ut av drift, sier jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Publisert:
 1. Rennesøy
 2. Landbrukspolitikk
 3. Jordbruksoppgjøret
 4. Rennesøy kommune
 5. Landbruk

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Ordfører deltok i slokkearbeid

 3. Ni koronasmittede i Suldal

 4. De satte alltid Irene først, fordi hun trengte dem mest

 5. – Har ingen kjempegod forklaring

 6. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»