Frp-duo vil gripe inn i NRKs sendeplan

Stopp omleggingen av NRKs distriktssendinger, krever Stavanger-duo før Frp-landsmøtet. - Det er et redaktøransvar å beslutte sendeskjemaet, svarer NRK.

Publisert: Publisert:

Her er distriktsredaktør Ragnar Christensen (t.v.) avbildet i forbindelse med John Skiens siste direktesending som journalist og programleder i NRK Rogaland. I januar 2018 legger NRK Rogaland om sendingene sine. Det prøver Stavanger Frp å få Frp-landsmøtet med på å stoppe. Foto: Jan Inge Haga

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Leif Arne Moi Nilsen og Kristoffer Sivertsen fra Stavanger Frp prøver med et tidsaktuelt forslag å få Frp-landsmøtet med på å stoppe NRK-planene for distriktssendingene.

NRK skal fra januar 2018 gå fra to distriktssendinger hver kveld klokken 18:45 og 20:55 til tre sendinger av fem minutters varighet før Dagsrevyen, Dagsrevyen 21 og Kveldsnytt.

Les også

Flere, men kortere lokalnyheter i NRK

Les også

Nødvendig å skrote lisensen

Les også

Kulturministeren vil skrote NRK-lisensen og gi opptil 135 millioner til TV 2

NRK: - Styrker nyhetstilbudet

Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK mener endringene vil styrke det regionale nyhetstilbudet, opplyser hun til NRK.no.

– Hvordan i alle dager skal dette styrke det regionale nyhetstilbudet? Snart sitter vi igjen med værmeldingen og introen når dagens tilbud fjernes med et pennestrøk, sier Moi Nilsen.

I tillegg skal det nye konseptet Norge Direkte fra januar 2018 gi et «betydelig bedre tilbud fra hele landet i NRK».

– Kort oppsummert skal vi lage mer oppdatering – og mer viktige og fordypende nyheter på alle plattformer, sier Gynnild-Johnsen til sin egen kanal.

Leif Arne Moi Nilsen (t.v.) og Kristoffer Sivertsen i Stavanger Frp reagerer strekt på NRKs nye sendeplaner. Foto: Jonas Haarr Friestad

– NRK stjeler hovedproduktet

– Dette er å sende regningen ut til folk, uten at de kan si nei takk til fakturaen, og så stjeler NRK det som er et hovedprodukt for veldig mange, sier Moi Nilsen.

– Jeg er blant dem som aksepterer at vi har NRK-lisens, men da forventer jeg å få det jeg betaler for, sier Moi Nilsen, som mener det «aldri har vært så dårlige kår for demokratiet i Rogaland».

I forslaget slår han og Sivertsen fast at endringene vil være en tydelig svekking av det distriktsorienterte nyhetstilbudet til publikum.

«Mindre fokus på lokale saker vil føre til at distriktene forsvinner fra nyhetene. Dette vil gå sterkt ut over lokaldemokratiet. Det å kunne fokusere på lokale saker i NRK å nå ut til hele fylket er meget viktig. Kvaliteten på sendingen vil bli dramatisk redusert. Det vil bli et økt fokus på å lage saker for riksdekkende kanaler, og det vil bli mindre fokus på saker som kun har interesse på fylkesplanet. Distriktene blir tvunget til å betale, men skal nå ikke få dekning», heter det.

Les også

NRK-kritikk på ville veier

Les også

NRK tar pause i reinflytting-TV – ansatte trenger hvile

Lager TV selv

Stavanger-duoen er bekymret for hvordan dette vil ramme lokalsamfunn og foreslår derfor at Frp skal endre omleggingen av distriktssendingene til NRK tilbake til dagens ordning «for å ivareta og sikre distriktsorienterte sendinger og lokale nyheter.»

Moi Nilsen sier at Stavanger Frp har tatt konsekvensen av færre medieflater å være synlige på.

– Vi må være oppfinnsomme selv og nesten gjøre det som pressen tidligere gjorde, selv. Derfor har vi skaffet oss et eget kamera, og vi ser jo at vi når ut til mange, men dette er jo egentlig en fallitterklæring, og noe som går veldig hardt ut over lokaldemokratiet.

– Hvordan forsvarer du at politikere skal gå inn og styre redaksjonelle prioriteringer i NRK?

– Som eier bør det være fullt mulig.

– Det skjer vel i nasjoner som vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Bør ikke politikere holde seg unna NRKs egne prioriteringer?

– Jeg kan velge ikke å være Statoil-kunde og Telenor-kunde, men NRK er jeg påtvunget. NRK har en viktig samfunnsrolle, nettopp på grunn av stoffet de produserer. Men hvis vi bare sitter igjen med Norge i dag og Norge rundt, vil det være veldig spesielt, sier han.

– Når et flertall på Stortinget vil at denne regningen skal komme i posten enden du vil det eller ikke, ja, så må NRK heller lage mer saker på det lokale planet. Så lenge produksjonen er lisensbasert, bør jo det være mulig. Nå er det det motsatte som skjer, sier Moi Nilsen.

Hege Haukeland Liadal (Ap) deltar i forhandlingene om framtidens NRK på Stortinget. Foto: Geir Søndeland

Forhandler om framtidens NRK

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) i familie- og kulturkomiteen peker på at Stortinget nå jobber med framtidens NRK.

– Og der er vi opptatt av at NRK skal dekke hele landet og ha sterkere regional tilstedeværelse, skriver hun i en epost til Aftenbladet.

– Hensikten til NRK er at det skal bli bedre dekning av regionale saker, skriver hun.

– For øvrig er jeg glad for at Frp i Rogaland ser hvor viktig NRK er i distriktene. Det er det stikk motsatte av det Frp sier nasjonalt. Konsekvensene av Frps programforslag om å omdanne NRK til et aksjeselskap og selge statens aksjer, ville bety betydelig mindre regional tilstedeværelse, uttaler Liadal.

Hun legger til at hun støtter NRK-endringene, men at hun kommer å følge dette tett med hensyn til at NRK selv mener at dette er en satsing.

– Så skal vi også fra kulturkomiteen passe på å få styrking av distriktssendingene inn i gjennomgangen av NRK som det nå forhandles om på Stortinget, avslutter hun.

– Redaktøransvar å beslutte sendeskjemaet

Distriktsredaktør Ragnar Christensen i NRK Rogaland skriver i en epost dette om Moi Nilsens forslag og framstilling av saken:

– NRK skal ikke lage mindre innhold fra distriktene i fremtiden. Tvert imot. Det er riktig at vår hovedsending på NRK1 i dag blir kortet ned, men vi får nå en ekstra sending på et attraktivt tidspunkt senere på kvelden. Samtidig vil det bli gjort plass til mer av det gode, regionale innholdet i de nasjonale sendingene. Fra nyttår skal distriktskontorene også lage "Norge direkte", en halvtimes sending i prime time på NRK1.

– Hva synes du om at han vil at politikere skal gripe inn i NRKs redaksjonelle prioriteringer?

– De må gjerne mene noe om innholdet vårt, men det er et redaktøransvar å beslutte sendeskjemaet i NRK.

– Hva er hovedhensikten med omleggingen?

– Publikums medievaner er i kraftig endring. Yngre seere faller fra, og de som ser på TV-nyheter prioriterer sendinger senere på kvelden. Derfor må vi tenkte nytt i forhold til hvordan vi skal nå disse med vårt innhold der de er og når de måtte ønske det.  Det er også viktig for oss, og for lokaldemokratiet i Rogaland, at vi i enda større grad prioriterer å lage dagsordensettende regionale og nasjonale nyheter ikke bare for TV-seerne, men også for de som nå bruker mobiltelefonen som sin eneste kilde til nyheter.

– Når skal endringene skje?

– Vi er i gang fra januar 2018, skriver Christensen.

Han opplyser at NRK Rogaland nå har 47 ansatte.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tre nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 3. Kan man legge det i fryseren? Eller helle kokende vann over? Her får du svar om hvordan viruset drepes i tøymunnbind.

 4. Strenge nasjonale retningslinjer innført: Dette betyr det for Halloween og bursdager

 5. - Litt blonder er tydeligvis alt som skal til

 6. Svindelforsøk mot Sola kommune

 1. Kristoffer Sivertsen
 2. Leif Arne Moi Nilsen
 3. TV
 4. NRK
 5. Fremskrittspartiets landsmøte 2017