Høyre: – Ap har mistet sitt viktigste kort i valgkampen nå som ledigheten går ned

Tina Bru (H) tror rogalendingene hadde forventet mer av Erna Solbergs fremste rival.

Tina Bru er 2. kandidaten til Rogaland Høyre i stortingsvalget. Hun slår kraftig tilbake mot Arbeiderpartiets kritikk av regjeringen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er åpenbart at Arbeiderpartiet har mistet sitt viktigste kort i valgkampen nå som arbeidsledigheten går ned. Derfor har de nå lagt seg på en fullstendig villedende retorikk om sysselsettingsandel for å skape et skremmebilde av utviklingen.

Slik svarer Høyre-toppen Tina Bru på angrepene fra Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik mot regjeringen i helgen.

– Arbeiderpartiet skryter gjerne av hvordan de håndterte finanskrisen i 2008, men fakta er at to tredeler av fallet skjedde nettopp da. Det er en stor utfordring av sysselsettingsandelen ikke har tatt seg opp igjen etter finanskrisen, men hovedforklaringen er at vi blir stadig flere pensjonerte eldre og innvandrere som dessverre ikke kommer raskt nok inn i arbeidslivet. Nettopp derfor har vi gjort det mulig å stå lenger i arbeid og senket terskelen for å prøve seg i arbeidslivet. Begge disse tingene har Arbeiderpartiet vært i mot.

Les også

Ap på velgerjakt med skremmeskudd

Les også

Er det her det er party, Siv Jensen?

Les også

Regjeringen blar opp for langtidsledige: – Vi skal gi gass og skape jobber

Ap-kritikken

Tajik sa blant annet dette om Høyre og Frp:

  • – De gleder seg over en liten nedgang i ledigheten, men ser ikke at tallene innen sysselsetting ikke går opp. For det betyr trolig at de ledige går over til andre ting, til sosialhjelp, andre trygdeordninger eller at de studerer istedenfor å jobbe. Vi ser veldig alvorlig på at vi har den laveste sysselsettingen på 20 år.
  • – Sittende regjering har endret Arbeidsmiljøloven mot advarsler fra samtlige arbeidstakerorganisasjoner. Når myndighetene gjør dette, gir ikke det bedriftene noen grunn til å praktisere trepartssamarbeidet slik det er ment, med jevnbyrdighet og medeierskap.

Støre ville ikke være dårligere:

  • – Olje- og gassbransjen er utsatt for konjunkturer, og politikkens rolle er å sørge for at svingningene jevnes ut. Da må man jobbe langsiktig og ansvarlig, og det har ikke dagens regjering gjort. De siste fire årene har de brent av så mye oljepenger at de nå, like før de skal gå av, varsler at det ikke er rom for mer.
  • (Om at Ap får ikke stortingsflertall for at arbeidsmiljøloven også skal gjelde for flerbruksskip i oljebransjen): – For meg vitner det om Fremskrittspartiet og Høyres defensive og direkte negative holdning til å videre utvikle trygghet på jobb.

Dette ønsker bedriftene

Det er hyggelig at Støre anerkjenner at ting går bedre i Rogaland, ifølge Bru (H).

– Samtidig registrerer jeg at når han først besøker Vestlandet, så bruker han tiden på å kritisere regjeringen fremfor å snakke om egen politikk. Det bekrefter på mange måter at NRKs undersøkelse, som viste at Ap bruker tre ganger så mye tid på å kritisere andre sammenlignet med Høyre, stemmer godt med virkeligheten, skriver hun i en epost til Aftenbladet.

– Jeg er veldig glad for at oljeprisen er på vei oppover, men jeg vil advare mot så enkle forklaringer som Tajik kommer med. Det kan ikke være slik at regjeringen skal ha all skyld for den økonomiske nedturen når oljeprisen faller, og at den samme oljeprisen får hele æren at pilene nå peker oppover. Det er ikke tvil om at noen av lyspunktene vi nå ser, også kommer fordi regjeringens tiltak begynner å virke. Vi har gjennomført to målretta tiltakspakker på nesten 9 milliarder kroner, levert en historisk satsing på vei og bane og ført en skattepolitikk som stimulerer til nye arbeidsplasser, fortsetter hun.

– Jobben fremover blir å sørge for at vi får flere ben å stå på, slik at vi blir mindre sårbar for svingninger i oljeprisen, uttaler Bru.

Hun viser til den siste Vestlandsindeksen som måler bedriftenes primærønsker for suksess i bedriftene. På topp står veier og samferdsel (31 prosent), kunnskap, forskning og utvikling (26 prosent) og lavere skatter og avgifter (26 prosent) - eller vekstfremmende skattelettelser som Høyre liker å kalle det.

– Da er Aps resept, med 15 milliarder kroner i økte skatter til bedrifter og vanlig arbeidsfolk, feil medisin. Støre skryter av de vil lansere en kompetansereform, uten at jeg klarer å forstå hva den skal inneholde. Jonas snakker i det hele tatt veldig lite om egen politikk, og jeg tror rogalendingene hadde forventet mer av mannen som vil blir Norges neste statsminister når han først tar turen over fjellet, avslutter 2. kandidaten til Rogaland Høyre.

Publisert: