Russekidnappingen: «Hun roper ikke på hjelp, men er rolig når hun blir teipet på beina»

Aktor krever betinget fengsel for russe-kidnapping i Sandnes.

Jenta ble forlatt i Øglændsparken i Sandnes.
 • Metteliva Sofia Henningsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Alle parter i saken om kidnappingen av en 17 år gammel jente i Sandnes i 2014 er nå hørt. Tilbake står rettens beslutning om straff.

Saken dreier seg om hvorvidt fornærmede gav samtykke til å bli fastbundet, tilgriset med egg og mel og etterlatt alene i en offentlig park i Sandnes, og om dette teller som frihetsberøvelse.

Aktor i saken, politiadvokat Are Nygård Bergh anbefaler 21 dagers betinget fengsel til fire av de i alt fem tiltalte. På grunn av en annen straffesak anbefalte Bergh en såkalt «rabatt» på fem dager til den siste av de fem.

Les også: Fem russ i retten: Kidnapping var bare en lek

I sin prosedyre la Bergh til grunn at alle fem tiltalte har vedkjent seg de faktiske forhold i saken, og siden ingenting tydet på at fornærmede hadde gitt samtykke, er alle vilkår for skyld oppfylte.

Russetid gir ikke carte blanche

– Ting som skjer i russetiden er ikke strafffrie fordi det er russetid. Da fornærmede ikke selv var russ, kan dette ikke sies å være en russe-aktivitet heller, argumenterte Bergh.

Sannsynligheten for at en 17 år gammel jente ville samtykke til å stå fastbundet alene i en park, mente Bergh er utrolig lav. Ytterligere listet han opp en rekke ting som viser at jenta har vært motstander av hendelsen.

– Hva skjer når russebilen kommer - hun småløper. Er det samtykke? Nei, argumenterte Bergh og fortsatte:

– Når de teiper henne fast, reagerer hun ved å ta vekk teipen, hvoretter de stripser hendene hennes. Er det samtykke? Nei. Inne i russebilen sier hun «Dette vil jeg ikke være med på, jeg har ikke tid» altså en protest. Hvordan dette kan tolkes som samtykke, kan jeg ikke i min villeste fantasi forstå. Det er krystallklart at fornærmede ikke har samtykket, sluttet han.

Frihetsberøvelse gir vanligvis ubetinget fengsel.

«Lykke til - jeg er raskere enn dere»

– Er det frihetsberøvelse å bli satt av midt i Sandnes? spurte forsvarsadvokat Gunnar Øystein Helgevold.

– Dette var kortvarig, jenta ble delvis med inn i bilen selv, og visste hva dette gikk i (egg og mel). Øyenvitnet brukte mindre enn ett minutt på å skjære henne fri, argumenterte Helgevold og mente at jenta ikke var hjelpeløs.

Meldingen om å bli tatt av terror-listen, var ikke den eneste retten tok frem. I en annen tråd på sosiale medier hadde jenta skrevet: «Lykke til, jeg er raskere enn dere.»

– Deri ligger en type stiltiende aksept, argumenterte Helgevold som nedla påstand om frifinnelse basert på samtykke.

At de tiltalte og fornærmede kjente hverandre godt fra før, ble også brukt som argument for at guttegjengen var fullt i stand til å lese og oppfatte jentas signaler.

– Når man kjenner noen gjennom fem til seks år, så kjenner man både det verbale og det non-verbale språk, sa forsvarer Helgevold.

Forsvaradvokatene Anne Elisabeth Kroken og Ørjan Eskeland la i sine prosedyrer til grunn at de ikke mente fornærmede sa tydelig ifra, men sendte blandede signaler.

- Det er ikke hvem som helst som kommer på en sånn liste. Fornærmede uttalte selv at noen synes det er litt stas at stå der. Hun smiler og ler litt underveis, det er bekreftende adferd, argumenterte Eskeland.

– Hadde de opplevd at hun var ukomfortabel, hadde de stoppet. Dette var jo en god venninne. Hun skrek ikke, men sa «Dette har jeg ikke tid til.» Hun roper ikke på hjelp, men er rolig når hun blir teipet på benene, sa Eskeland i sitt forsvar.

Forsvarer Anne Elisabeth Kroken minnet om den strenge bevisbyrden, og brukte Birgitte Tengs-saken som eksempel.

– Rimelig tvil skal komme tiltalte tilgode. Det må være langt over 50 prosent sannsynlighet for at hun ikke samtykket for å kunne dømme her, sa hun.

– Inne i bilen smiler hun og stønner litt. Hun oppførte seg som forventet, hun spilte med på leken, argumenterte Kroken som viste til at fornærmede ikke har lidt skade.

Trodde saken var gått i glemmeboken

Forsvarene påpekte alle i prosedyrene sine at saken har ligget urimelig lenge i skuffen hos både politi og påtalemyndighet. Noe de mener bør gi kraftig reduksjon i straffeutmålingen.

Likevel var det ingen av de tiltalte som gav uttrykk for at ventetiden hadde påvirket dem. Alle trodde saken var gått i glemmeboken.

Uten den lange saksbehandlingen hadde ubetinget fengsel vært aktuelt.

- Dette er en ukultur som må ta slutt, sa Bergh.

- Hvis dette rammer en person som tidligere har vært utsatt for overgrep, har angst eller er diabetiker som trenger insulin, kan dette ha fatale konsekvenser. Dette har de ingen kontroll på, fortsatte han og heftet seg ved uteblivelsen av en direkte tilståelse.

- På intet tidspunkt har noen av de tiltalte sagt eller gitt uttrykk for at «Dette var dumt, dette er vi lei for», sa han og fastholdt dermed anbefalingen på 21 dagers betinget fengsel.

Fire av de fem tiltalte er tidligere straffet for blant annet vold og besittelse av narkotika. Alle samtykket til samfunnsstraff og til solidarisk å erstatte klær til fornærmede opp til 3000 kroner.

Retten vil i løpet av de neste to ukene treffe sin beslutning i saken. Dommer i saken er Elisabet Stephansen.

Publisert:
 1. Birgitte-saken
 2. Russetid
 3. Sandnes
 4. Russen

Mest lest akkurat nå

 1. Høie ber kommunene bli ferdig med koronavaksinering før influensaen kommer

 2. Gutt sto bak brann i barnehage

 3. Vil ikke gå av

 4. KrF-lederen sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men Ropstad betalte ikke en krone

 5. Vin fra dette lille landet er plutselig på alles lepper

 6. Begge har en bror på Eliteseriens beste lag. Nå møtes de i rivaloppgjør