Finske turister brøt seg inn i hytte etter mislykket tur til Kjerag

Finnene gikk på tur til Kjerag i finværet uten ski, mens så kom uværet.

De tre finnene begynte turen til fots fra Flørli tirsdag. Torsdag så de seg nødt til å bryte seg inn i Lyses hytte ved Låtervikvatnet nær Kjerag.
 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
Norsk folkehjelp lånte Lyses snøscooter i tunnelen som går fra Flørli kai og til toppen av fjellet.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Natt til torsdag ble tre finske turister hentet av Norsk Folkehjelp Strand og Forsand ved Låtervikvatn i nærheten av Kjerag. De tre hadde startet turen til beins fra Flørli tirsdag, uten ski. Den første natta lå de i telt. Været ble dårlig onsdag, og de slet med å finne frem til Kjerag. Liten sikt i mye vind og nedbør, samt at den ene etterhvert slet med et kne, gjorde at de måtte bryte seg inn i ei hytte. Dette viste seg å være ei driftshytte eid av Lyse Energi, melder Norsk folkehjelp. Hytta ligger ved Låtervikvatn.
En av de tre kom seg opp på en mindre topp, fikk mobildekning og varslet politiet.

Norsk folkehjelp sendte to frivillige som er godt kjent i området. De tok seg til Flørli ved Lysefjorden i en RIB, en stivskroget oppblåsbar båt. Derfra ble de låst inn i Lyses tunnel, som går fra Flørli kai til toppen av fjellet. De fikk låne snøscooter av Lyse og kjørte inn til Låtervikvatn. Det snødde og blåste en del, men det var god sikt. Mannskapene var fremme hos de tre finske turistene rundt kl. 02 natt til torsdag.

Redningsmannskapene tetter hyttevinduet de tre finnene tok seg inn gjennom, etter at de overrumplet av dårlig vær på sin Kjerag-ekspedisjon.

– Tilstanden deres var ok. De hadde det bra og var varme og gode, sier Arne Alsvik, beredskapsleder fra Norsk folkehjelp Strand og Forsand. Han var med å koordinere hjelpeaksjonen og fulgte den via samband.

De bestemte seg for å hente finnene natt til torsdag, fordi skredfaren i området var ventet å øke utover torsdagen.

– Hva er det å lære av denne hendelsen?

– Det er jo ikke naturlig for nordmenn flest å gå tur til Kjerag vinterstid. Men det er ikke uforsvarlig hvis man er skodd og har gode klær. Etter det jeg kjenner til hadde de utstyret de trengte for en slik tur. Men det blir jo litt voldsomt når det likevel ender med at de må ha hjelp til å komme seg ut av området, sier Alsvik, som takker Lyse for bistanden under oppdraget.

De finske turistene ble fraktet med RIBen over fjorden og til Stavanger i natt.

Publisert:
 1. Flørli
 2. Kjerag
 3. Lyse
 4. Norsk Folkehjelp
 5. Lysefjorden

Mest lest akkurat nå

 1. Kortvarig tomatlukke for «Geggi»

 2. 270 var med i trekningen for å få kjøpe de 30 boligene. Nå kjemper huseierne for millioner i erstatning

 3. Lokalt kjøkken-selskap skifter eiere

 4. Fra koronaskam til deling av positive tester på sosiale medier: – Overhodet ikke flaut

 5. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 6. Sola truer med veto i Bymiljøpakken