Nei til Nye Sandnes-frieri

Ikke engang pådriverne for kommunesammenslåing i Gjesdal tror at det finnes politisk vilje i kommunen til å gjenoppta samtalene om å bli med i Nye Sandnes.

Ordfører i Gjesdal, Frode Fjeldsbø (Ap) ogTorbjørn Fjermestad (Sp) sier nei til frieri fra Sandnes og Forsand om å bli med i Nye Sandnes. Henry Tendenes (H) er mer åpen for samarbeid.
 • Ingvild Wathne Johnsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi har vært positive til en større kommune bestående av Sandnes, Forsand og Gjesdal hele veien, men slik ser det ikke ut til å være blant resten av partiene i kommunestyret, sier gruppeleder for Frp, Espen Aaserud Karlsen.

Onsdag kunne politikerne i Sandnes og Forsand feire et endelig klarsignal fra Stortinget for kommunesammenslåing og Nye Sandnes. Under feiringen strakk varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp) og ordfører i Forsand, Bjarte S. Dagestad (H) ut en hånd til Gjesdal kommune.

Det frieriet ser ut til å bli avslått av Gjesdal-politikerne.

– Det er hyggelig at våre naboer vil samarbeide med oss, men når det kommer til kommunesammenslåing, så er vi ferdige, sier ordfører i Gjesdal, Frode Fjeldsbø (Ap).

Jubel for Nye SandnesStortinget: Ja til Nye SandnesPreikestolen blir nytt kommunevåpen

Eiendomsskatt

De tre nabokommunene var alle med i samtaler om sammenslåing i fjor, men Gjesdal trakk seg etter den tredje nabopraten i mai. Grunnen til dette var uenighet om eiendomsskatt.

– Vi ville ha eiendomsskatt inn i avtalen om Nye Sandnes som et forpliktende vedtak. Det sa Sandnes nei til, sier Fjeldsbø.

Arbeiderpartiet i Sandnes har lenge sagt at eiendomsskatt ikke er et alternativ for kommunen, grunnet dere samarbeid med Fremskrittspartiet. Likevel uttalte Wirak til Aftenbladet i januar at han var overbevist om at Nye Sandnes ville ha eiendomsskatt på verk og bruk.

Denne snuoperasjonen har likevel liten innvirkning på Gjesdal-politikernes samarbeidsvilje.

– Wirak får snakke for seg, men han styrer jo ikke Sandnes på egenhånd, og vi vet jo at Frp og varaordfører Borgli er imot eiendomsskatt. Jeg forholder meg derfor til at Sandnes-konstellasjonen per i dag er negative når det kommer til eiendomsskatt, sier gruppeleder for Senterpartiet, Torbjørn Fjermestad.

Wirak overbevist om eiendomsskattWirak avviser eiendomsskatt

Ryfylkeporten

I sitt frieri til Gjesdal trekker Pål Morten Borgli særlig frem veiprosjektet mellom Espeland og Frafjord. Tunnelen skal etter planen gi en ny veiforbindelse mellom Forsand og Gjesdal.

– Hvis vi får et tett samarbeid med Gjesdal, så skal vi forsøke å få sprengt gjennom Espedal-Frafjord. Da blir regionen komplett, sier Borgli.

Fjermestad er ikke uenig i at tunnelen er viktig for både Forsand og Gjesdal, men mener ikke at kommunesammenslåing skal være nødvendig for å realisere prosjektet.

– Å sikre veiforbindelse mellom Forsand og Gjesdal er noe vi i Gjesdal er svært opptatte av og vil jobbe sammen med dem om. Men det betyr ikke at vi har noen ambisjon om å bli en del av storkommunen Sandnes, sier Fjermestad.  

Slik blir kommunereformen: 13 kommuner tvangssammenslås
Publisert:
 1. Sandnes
 2. Forsand
 3. Gjesdal
 4. Eiendomsskatt
 5. Kommunesammenslåing

Mest lest akkurat nå

 1. En svært farlig mann

 2. Demonstrasjon mot rekordhøye strømpriser torsdag

 3. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

 4. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 5. Gjorde nazihilsen i retten

 6. Disse vil bygge neste etappe av transportkorridor Vest